Τουριστικό κατάλυμα "Cheetah Plains" στη Νότια Αφρική

  • ARRCC

Το σύγχρονο τουριστικό κατάλυμα Cheetah Plains βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο Kruger στη Νότια Αφρική, ένα από τα πιο δημοφιλή πάρκα της αφρικανικής ηπείρου, λόγω της μεγάλης του βιοποικιλότητας. Το πολυτελές συγκρότημα, που αποτελεί προορισμό για τους λάτρεις του σαφάρι, σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο ARRCC, με στόχο την ενσωμάτωσή του στο φυσικό του περιβάλλον.
Ο σχεδιασμός του συνδυάζει τη βιώσιμη αρχιτεκτονική και τη σύγχρονη μινιμαλιστική αισθητική, μέσω μιας πρωτοπόρας προσέγγισης της αφρικάνικης παράδοσης. Οι λιτές, γραμμικές φόρμες έρχονται σε αντιπαράθεση με το φυσικό τοπίο, δημιουργώντας εικόνες αντιπαραθέσεων, που προκύπτουν από τη δημιουργική σύζευξη φαινομενικά αντίθετων δυνάμεων. Παράλληλα, τα απρόσκοπτα όρια, μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, ωθούν στην αλληλεπίδραση του επισκέπτη με το περιβάλλον και όχι στην απλή θέαση του.
Το κατάλυμα αποτελείται από τρείς αυτόνομες, ιδιωτικές μονάδες, που μπορούν να φιλοξενήσουν έκαστη από 4 έως 8 άτομα. Κάθε αυτόνομη κατοικία διαθέτει έναν εκτεταμένο χώρο ανοικτής διάταξης με καθιστικό, τραπεζαρία, χώρο μπαρ και κλιματιζόμενο χώρο φύλαξης κρασιών, καθώς και ένα δεύτερο καθιστικό πολυμέσων, αλλά και διάφορους βοηθητικούς χώρους, όπως το λουτρό και μια πλήρως εξοπλισμένη επαγγελματική κουζίνα με προσωπικό σεφ. Τους εσωτερικούς χώρους συμπληρώνει μια μεγάλη ιδιωτική αυλή με ενδημικά φυτά, θερμαινόμενη πισίνα και υπαίθριους χώρους καθιστικού και εστίασης.
Περιμετρικά των κοινόχρηστων χώρων διατάσσονται σε ελεύθερη μορφή, τέσσερις ανεξάρτητες σουίτες υπνοδωματίων. Η ελεύθερη χωροθέτηση επιλέχθηκε, ώστε να διατηρηθούν τα υφιστάμενα δέντρα και να ενσωματωθούν καλύτερα οι μονάδες στο φυσικό τοπίο. Οι σουίτες είναι εξοπλισμένες με υπνοδωμάτιο, καθιστικό, δωμάτιο γκαρνταρόμπα, ιδιωτική βεράντα και λουτρό, που συνδέονται άμεσα με τον εξωτερικό χώρο.
Όσον αφορά στα υλικά, στους εξωτερικούς χώρους, η σκληρή υφή του σκυροδέματος συνδυάζεται αρμονικά με ακατέργαστα υλικά, όπως χάλυβα, με φυσική σκουριά, και ξύλο, τα οποία προσθέτουν μια γήινη αίσθηση ζεστασιάς. Η επιλογή υλικών που υφίστανται φυσική φθορά με το πέρασμα του χρόνου χαρίζει μια αίσθηση μετασχηματισμού και ανάπτυξης, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο την ένταξη στο τοπίο. Στο εσωτερικό, τα σκληρά, δύσκαμπτα υλικά, όπως η πέτρα, το σκυρόδεμα και το γυαλί εναλλάσσονται με απαλές υφές και οργανικές φόρμες, χαρίζοντας μια εκλεπτυσμένη πολυτέλεια. Η χρήση φυσικών υλικών από την περιοχή και χειροποίητων επίπλων, τα οποία κατασκευάστηκαν σε συνεργασία με ντόπιους τεχνίτες εισάγει την παράδοση και ενισχύει την αρχιτεκτονική ταυτότητα του χώρου.

 

 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
ARRCC
Ομάδα αρχιτεκτονικής μελέτης:
Stefan Antoni, Jon Case, Wade Nelsen, Emmanuelle Kuchocha, Luke Zanon, Kelly Titus, Tershia Raatz
Ομάδα εσωτερικού σχεδιασμού:
Mark Rielly, Nina Sierra Rubia, Anna-Katharina Schoenberger, Tanisha Niell
Τοποθεσία:
Sabi Sand, Εθνικό Πάρκο Kruger, Νότια Αφρική
Χρόνος Κατασκευής:
2019
Φωτογραφίες:
Adam Letch

 

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Βιβλιοθήκη με κέλυφος από ξύλινες νευρώσεις στη Νορβηγία

Βιβλιοθήκη με κέλυφος από ξύλινες νευρώσεις στη Νορβηγία

Ένα σπονδυλωτό ξύλινο κέλυφος αποτελεί το φέροντα οργανισμό της νέας βιβλιοθήκης στην περιοχή Vennesla της Νορβηγίας. Συνολικά 27 νευρώσεις συνθέτουν το σκελετό μιας οργανικής, ρευστής μορφής, που απλώνεται στο ακανόνιστο…
Κατοικία στις Η.Π.Α. με πιστοποίηση

Κατοικία στις Η.Π.Α. με πιστοποίηση "Leed Platinum"

Η κατοικία βρίσκεται σε μια υποβαθμισμένη γειτονιά στο κέντρο της πόλης Racine στο Γουισκόνσιν των Ηνωμένων Πολιτειών, δίπλα σε μια λίμνη. Σχεδιάστηκε για μια νέα οικογένεια και αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.