© Pavlos Ventouris © Pavlos Ventouris

"Στέγες του Ρότερνταμ" εφήμερη επέμβαση με πράσινη φιλοσοφία

  • MVRDV

Σε σχεδιασμό του αρχιτεκτονικού γραφείου MVRDV και με πρωτοβουλία των "Rotterdam Rooftop Days" δημιουργήθηκε τον Ιούνιο-μήνα αρχιτεκτονικής στο Ρότερνταμ- ένας διάδρομος 600 μέτρων σε πορτοκαλί αποχρώσεις και σε ύψος 30 μέτρων, ο οποίος επέτρεψε στο κοινό μια διαφορετική εμπειρία της πόλης, την ευκαιρία περιήγησης στις διάφορες στέγες της. Ο διάδρομος διασχίζει τον εναέριο χώρο της οδού Κουλσίνγκελ και ενώνει, σαν γέφυρα, δύο κτίρια, το τοπικό παράρτημα του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου και το πολυκατάστημα Μπίγιενκορφ.
Το έργο "Rotterdam Rooftop Walk" είχε ως στόχο να δώσει στο κοινό μια νέα οπτική για την πόλη, ενώ ταυτοχρόνως να αυξήσει την ευαισθητοποίηση των επισκεπτών για τις δυνατότητες των στεγών, κάνοντας την πόλη πιο βιώσιμη. Στην κορυφή της εγκατάστασης διάφοροι κατασκευαστές θέλησαν να δείξουν πώς η αξιοποίηση των στεγών μπορεί να συμβάλει σε σημαντικά ζητήματα όπως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Η ίδια ομάδα σχεδίασε επίσης και μία ακόμη εγκατάσταση στον τελευταίο όροφο του πολιτιστικού κέντρου "Het Nieuwe Instituut", τον χώρο εκδηλώσεων "The Podium", σε εντυπωσιακό ροζ χρώμα. Η εγκατάσταση με άνοιγμα την 1η Ιουνίου, αποτέλεσε το έναυσμα για τα εγκαίνια του φεστιβάλ για το μήνα αρχιτεκτονικής του Ρότερνταμ, ενώ θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται για εκδηλώσεις έως τις 17 Αυγούστου. Ο εντυπωσιακός σχεδιασμός της ζωηρόχρωμης πλατφόρμας είναι εμπνευσμένος από το κτίριο που την φιλοξενεί, σε σχεδιασμό του ολλανδού αρχιτέκτονα Jo Coenen. Η πλατφόρμα είναι προσβάσιμη μέσω μιας εξωτερικής σκάλας 143 σκαλοπατιών ή ενός προσωρινού ανελκυστήρα, ενώ στηρίζεται επάνω σε σκαλωσιές, με πρόγραμμα ανακύκλωσης των υλικών του δαπέδου μετά το φεστιβάλ.
Κύριος στόχος των αρχιτεκτόνων ήταν να καταθέσουν μία δημιουργική πρόταση αξιοποίησης των στεγών που υπάρχουν στην πόλη, προωθώντας την προοπτική για περαιτέρω βιώσιμη ανάπτυξη, αποτρέποντας την αστική εξάπλωση, δημιουργώντας παράλληλα ευκαιρίες για προσθήκη πρασίνου και διαχείριση νερού, ενέργειες που απαιτούνται σε κτιριακές λειτουργίες.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός:
MVRDV
Επικεφαλής αρχιτέκτων:
Winy Maas
Υπεύθυνος έργου "Rooftop Walk":
Gideon Maasland
Εργοδότες:
Rotterdam Rooftop Days, Het Nieuwe Instituut
Ομάδα σχεδιασμού:
Gijs Rikken, Michele Tavola
Συνεργάτες σχεδιασμού έργου "Rooftop Walk":
Rotterdam Rooftop Days, Dutch Steigers, Lola, κ.ά.
Κατασκευή έργου "Rooftop Walk":
Royal Haskoning DHV, Exact advies & engineering
Φωτορεαλιστικές απεικονίσεις:
Antonio Luca Cocο, Luana La Martina
Φωτογραφίες:
Ossip van Duivenbode, Pavlos Ventouris / MVRDV

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κατοικία με παθητικό σχεδιασμό και οικολογική συνείδηση, στο Λος Άντζελες

Κατοικία με παθητικό σχεδιασμό και οικολογική συνείδηση, στο Λος Άντζελες

Η απαίτηση του ιδιοκτήτη για μια παθητική κατοικία, φιλική προς το περιβάλλον και εντός ενός περιορισμένου προϋπολογισμού ήταν η πρόκληση για τον αρχιτέκτονα. Έτσι, τα φυσικά χαρακτηριστικά του οικοπέδου, το…
Ενυδρείο στη Δανία

Ενυδρείο στη Δανία

Η ιστορία του θεσμού του εθνικού ενυδρείου της Δανίας ξεκίνησε το 1939 με ιδρυτή τον Knud Hojgaard. Έπειτα από 73 χρόνια απρόσκοπτης λειτουργίας και εφόσον η αναβάθμιση της υφιστάμενης μονάδας…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.