Κτίριο γραφείων στην Τουρκία, με ξύλινα πετάσματα ηλιοπροστασίας

Το κτίριο αποτελεί μια εντυπωσιακή κατασκευή, που χωροθετείται σε κεκλιμένο οικόπεδο με θέα προς τον αυτοκινητόδρομο. Ο κτιριακός όγκος φιλοξενεί τα γραφεία προώθησης και πωλήσεων του  παρακείμενου υψηλών προδιαγραφών οικιστικού συγκροτήματος ενώ μελλοντικά θα φιλοξενεί την έδρα της εταιρείας, παράμετρος η οποία κατεύθυνε τους αρχιτέκτονες στη δημιουργία ενός κτιρίου, το οποίο θα αποτελεί τοπόσημο στην περιοχή και θα προβάλει το υψηλό επίπεδο κατασκευής του έργου τους.

Λαμβάνοντας υπόψη τη γεωγραφία της περιοχής, η πρόταση των αρχιτεκτόνων αφορά σε ένα πρισματικό κτιριακό όγκο με εντυπωσιακά υλικά κατασκευής και ιδιαίτερο φωτισμό που υπογραμμίζει τη σύνθετη γεωμετρία του. Ως κύρια υλικά κατασκευής, που επικρατούν οπτικά τόσο στο εξωτερικό κέλυφος όσο και στους εσωτερικούς χώρους, επιλέχθηκαν το ξύλο και η φυσική πέτρα.

Η βόρεια και η δυτική όψη του κελύφους αναπτύσσονται σε πρισματική μορφολογία, η οποία βυθίζεται προς το εσωτερικό του κτιρίου αποκαλύπτοντας ένα δεύτερο υποδόριο κέλυφος κατασκευασμένο εξολοκλήρου από υαλοπετάσματα. Η βόρεια όψη στρεφόμενη προς το οικιστικό συγκρότημα χαρακτηρίζεται από σχεδιαστική λιτότητα και άπλετη διαφάνεια, δημιουργώντας ένα κάδρο που εστιάζει στο υπό κατασκευή έργο.

Η νότια όψη διαφοροποιείται και συντίθεται από μια σειρά κατακόρυφων ξύλινων πετασμάτων πρισματοειδούς γεωμετρίας, τα οποία στρέφονται προς τον άξονα του αυτοκινητοδρόμου, δημιουργώντας μια επαναλαμβανόμενη μορφή που μαγνητίζει την οπτική των αυτοκινητιστών. Τα ξύλινα πετάσματα προσφέρουν θερμική άνεση στους χώρους εργασίας, ρυθμίζοντας την είσοδο της ηλιακής ακτινοβολίας και του θορύβου. Στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ της ξύλινης επένδυσης και του γυάλινου κελύφους χωροθετούνται εξώστες με ανοιγόμενα κουφώματα, που επιτρέπουν το φυσικό αερισμό των εσωτερικών χώρων.

Με τη χρήση γραμμικών φωτιστικών στοιχείων η γεωμετρία των όψεων αυτών υπερθεματίζεται κατά τις νυχτερινές ώρες, εντείνοντας την παρουσία του κτιριακού όγκου στο χώρο.

Το κτίριο αναπτύσσεται σε τρείς ορόφους, εκ των οποίων οι δύο είναι βυθισμένοι στο έδαφος. Στον ισόγειο χώρο συναντώνται τα γραφεία πωλήσεων και διοίκησης καθώς και ένας εκθεσιακός χώρος, Στο πρώτο υπόγειο βρίσκονται χωροθετημένα κάποια αντιπροσωπευτικά διαμερίσματα του οικιστικού συγκροτήματος, ενώ στο κατώτερο επίπεδο συναντώνται οι μηχανολογικές εγκαταστάσεις και οι χώροι στάθμευσης. 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:

Αρχιτεκτονική μελέτη: 
Tago Architects
Ομάδα μελέτης: Gu00f6khan Aktan Altuu011f, Mevlu00fct Duymaz, Mu00fcge Eker Eryayar, Mu00fcge Turgay
Μελέτη εξωτερικού χώρου: u00c7iu011fdem u00dcnal
Μελέτη εσωτερικού χώρου: Tago Architects
Τοποθεσία: Κωνσταντινούπολη, Τουρκία
Εμβαδό κτιρίου: 2.182 m²         
Μελέτη: 2010
Κατασκευή: 2010
Φωτογραφίες : Gu00fcrkan Akay

 

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κατοικία Uluwatu στο Μπαλί

Κατοικία Uluwatu στο Μπαλί

H κατοικία βρίσκεται σε ένα θέρετρο για σερφ στο Uluwatu, στο Μπαλί. Είναι "σκαρφαλωμένη" στην άκρη ενός βράχου στη νοτιοδυτική άκρη της άγριας, άνυδρης χερσονήσου Bukit, που διαθέτει μερικές από…
Σχεδιασμός και κατασκευή Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στο Mishigan

Σχεδιασμός και κατασκευή Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στο Mishigan

Σχεδιασμένο από τη διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Zaha Hadid, το Μουσείο “Eli and Edythe Broad” στο Πανεπιστήμιο του Michigan φιλοδοξεί να αποτελέσει ζωντανό εκπαιδευτικό εργαστήριο αφιερωμένο στη διερεύνηση της παγκόσμιας σύχρονης…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.