Κατοικία "Liminal" στο Βανκούβερ

  • McLeod Bovell

Η λέξη "liminal" προέρχεται από το λατινικό "limen", που σημαίνει "κατώφλι." Στο πλαίσιο της αρχιτεκτονικής και του σχεδιασμού αναφέρεται σε χώρους που βρίσκονται σε μεταβατική κατάσταση, όπως ένα σπίτι που σχεδιάζεται για να ανταποκρίνεται στις μεταβαλλόμενες ανάγκες των κατοίκων του. Οι μεταβαλλόμενες ανάγκες μιας οικογένειας αποτέλεσαν την αφορμή για τους σχεδιαστές να φανταστούν ένα σπίτι που θα ενσωματώνει την έννοια της μετάβασης, τόσο σε εννοιολογικό όσο και σε βιωματικό επίπεδο. Οι ιδιοκτήτες προσέγγισαν τους μελετητές σε μια καθοριστική φάση της ζωής τους, καθώς τα παιδιά τους είχαν μεγαλώσει και επρόκειτο να φύγουν από το σπίτι.
Η τοποθεσία του έργου βρίσκεται στη διασταύρωση μεταξύ μιας προαστιακής κατοικημένης γειτονιάς και της φυσικής βραχώδους ακτογραμμής του Δυτικού Βανκούβερ. Βρίσκεται σε ένα εκτεταμένο όριο μεταξύ στεριάς και θάλασσας και για τον λόγο αυτό κατασκευάζεται με σκυρόδεμα, βαμμένο ξύλο accoya και πλάκα αλουμινίου − ανθεκτικά υλικά, που αντέχουν την επίδραση της θάλασσας.
Οι αρχιτέκτονες υιοθετούν μια σκηνογραφική προσέγγιση, όπου το σπίτι γίνεται κατανοητό μετά από την κίνηση μέσα αλλά και γύρω από αυτό. Η διαμόρφωση των αυλών καταργεί τα όρια μεταξύ του σπιτιού και του φυσικού περιβάλλοντος.
Η μεταβαλλόμενη εξωτερική ατμόσφαιρα στην ακτή όχι μόνο δίνει ζωή στο σπίτι, αλλά και εμψυχώνεται από το σπίτι: οι θέες πλαισιώνονται μεταξύ στερεών τοίχων και τοίχων από γυαλί, με τις εικόνες τους να αντικατοπτρίζονται σε μια σκοτεινή πισίνα στην άκρη της ιδιοκτησίας και στους υαλοπίνακες των εσωτερικών αυλών.
Η κατοικία "Liminal House" έχει κερδίσει το πρώτο βραβείο στην κατηγορία "Εσωτερικοί Χώροι Κατοικιών" τόσο από την κριτική επιτροπή, όσο και από το κοινό, στα A+Awards του Architizer.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
McLeod Bovell

Ομάδα μελέτης:
Lisa Bovell, Matt McLeod, Daan Murray, Daniel Ching 

Κατασκευή έργου:
2017–2022 

Μεικτή δομημένη επιφάνεια:
1.016 m²

Μελέτη τοπίου:
Karin Hers-Schaffner, Otto Schaffner

Φωτογραφίες:
Hufton+Crow

Πηγή:
V2com

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κατοικία στη Μαλαισία με τρισδιάστατη διάτρητη όψη

Κατοικία στη Μαλαισία με τρισδιάστατη διάτρητη όψη

Η κατοικία "Bukit Pantai" κτίστηκε τη δεκαετία του 1960 στα προάστια της Κουάλα Λουμπούρ, σε μια περιοχή, όπου κυριαρχούν βίλες του μοντέρνου κινήματος της αρχιτεκτονικής. Αποτελείται από τρεις κτιριακούς όγκους,…
Εμφανής μεταλλική δομή σε κάνναβο στην κατοικία

Εμφανής μεταλλική δομή σε κάνναβο στην κατοικία "House of the Nine Porticoes" στην Ανδαλουσία

Μετά από δεκαετίες στο Βέλγιο οι ιδιοκτήτες επέστρεψαν στην Ανδαλουσία, αναζητώντας τη ζωή σε μια φωτεινή, γαλήνια, νότια πόλη κοντά στη Σεβίλλη.Η κατοικία τοποθετείται σε οικόπεδο μακρόστενο οικόπεδο 5 ×…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.