Κατοικία σε άμεση επαφή με το τοπίο

  • SΑΟΤΑ

Σκοπός της μελέτης υπήρξε ο σχεδιασμός μία εντυπωσιακής κατοικίας που να εγκιβωτίζει την απέραντη θέα του οικοπέδου προς τη θάλασσα και το βουνό και να ισορροπεί με την αναγκαία διαφύλαξη της ιδιωτικότητας μίας κατοικίας. Γνώμονες της πρότασης αποτέλεσαν η επιλογή κάτοψης ανοικτού τύπου για τους χώρους διημέρευσης σε συνδυασμό με μία σύγχρονη, καθαρή και γλυπτική αρχιτεκτονική που επιτυγχάνεται μέσω της χρήσης ακατέργαστων υλικών. Η προσέγγιση περιελάμβανε τη διαχείριση ενός απότομου οικοπέδου που γειτνιάζει με εθνικό πάρκο της χώρας.
Οι δευτερεύοντες βοηθητικοί χώροι τοποθετούνται στο χαμηλότερο επίπεδο του οικοπέδου, με όσο το δυνατόν μικρότερη εκσκαφή στο ανάγλυφο. Η είσοδος στο κτίριο βρίσκεται στη στάθμη του υπόγειου χώρου στάθμευσης, ο οποίος λαμβάνει φυσικό φωτισμό μέσω μίας διάφανης επιφάνειας υγρού στοιχείου του ισόγειου επιπέδου. Οι κύριες χρήσεις του κτιρίου φιλοξενούνται σε δύο επίπεδα άνω της πλαγιάς με τα καθιστικά, την κουζίνα, την πισίνα  και τον κήπο στο πρώτο επίπεδο και τα υπνοδωμάτια να τοποθετούνται στο δεύτερο επίπεδο, όντας απομονωμένα από τις κύριες χρήσεις αλλά σε ένωση με το τοπίο, μέσω της επεκτατικής φύτευσης. Τα διάφορα στρώματα της κατοικίας επιτρέπουν διαφορετικές εμπειρίες στο χώρο.
Η είσοδος στο ισόγειο επίπεδο, διαμέσου της γραμμικότητας του χώρου του μπαρ, οδηγεί στην "καρδιά" της κατοικίας, δηλαδή στην κουζίνα. Η κουζίνα με τη σειρά της διαχωρίζεται στην τραπεζαρία και το θερινό καθιστικό. Το χειμερινό καθιστικό χωροθετείται ομοίως παραπλεύρως της κουζίνας, με τη διαφορά ότι η οροφή πλέον βρίσκεται χαμηλότερα, πλαισιώνοντας τη θέα και οριοθετώντας ένα χώρο ανεπίσημων συγκεντρώσεων γύρω από το τζάκι.
Τα όρια ανάμεσα στον εσωτερικό και των εξωτερικό χώρο είναι δυσδιάκριτα, με μόνιμο πρωταγωνιστή το περιβάλλον τοπίο. Παρ’ όλα αυτά, η οροφή από τσιμέντο με ραβδώσεις, τα ραφιναρισμένα τσιμεντένια δάπεδα των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων και η διαχρονικότητα των δρύινων δαπέδων των ιδιωτικών χώρων και της εσωτερικής ξυλουργικής ενδυναμώνουν την αίσθηση της συνέχειας. Ο προαύλιος χώρος γίνεται μέρος των χώρων διημέρευσης, ενώνεται όπως προαναφέρθηκε οπτικά με την υπόγεια στάθμη και προφυλάσσει την ιδιωτικότητα του τελευταίου επιπέδου μέσω μιας επιφάνειας Cor-Ten, η οποία επιτρέπει στις ακτίνες του ήλιου να εισέλθουν δημιουργώντας παιχνιδίσματα φωτός στους χώρους κυκλοφορίας. Οι δοκοί των δύο επιπέδων, με τη μονολιθική αισθητική τους, μοιάζουν να αιωρούνται  πάνω από τις φωτεινές και σχεδόν διαφανείς όψεις της κατοικίας. Η ανοικτή διάταξη με τα λιγοστά υποστυλώματα και τις λιγοστές τοιχοποιίες, καθώς και τα όσο το δυνατόν λιγότερα διαχωριστικά πλαίσια των υαλοστασίων παραχωρούν για άλλη μία φορά τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη θέα.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου 

Αρχιτεκτονική μελέτη: SΑΟΤΑ
Ομάδα έργου: Philip Olmesdahl, Tamaryn Fourie & Joe Schützer – Weissmann,
Μελέτη εσωτερικών χώρων: Studio Parkington Design Consult
Τοποθεσία: Bantry Bay, Cape Town, Νότια Αφρική
Φωτογραφίες: Adam Letch

Image Gallery

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Αρχιτεκτονικό γραφείο

Αρχιτεκτονικό γραφείο "TVZEB" μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας στην Ιταλία

Το TVZEB είναι ένα πειραματικό κτίριο μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας, που λαμβάνει υπόψη όλες τις πτυχές του βιώσιμου σχεδιασμού από την κατασκευή και την ένταξη στο τοπίο έως και την αποσυναρμολόγηση.…
Το στάδιο AL Janoub στο Αλ Βακράχ, Κατάρ

Το στάδιο AL Janoub στο Αλ Βακράχ, Κατάρ

Εγκαινιάστηκε στις 16 Μαΐου 2019 το Al Janoub Stadium, το νέο στάδιο για το Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA του 2022 στο Κατάρ. Βρίσκεται στην πόλη Al Wakrah, 20 χλμ. νότια της…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.