Κατοικία μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας στην Καλιφόρνια

  • Olson Kundig

Το όραμα γι’ αυτήν την κατοικία, που σχεδιάστηκε από τον Jim Olson, ήταν να συνδυάσει την αρχιτεκτονική, τον εσωτερικό σχεδιασμό, την τέχνη και το τοπίο σε ένα ολοκληρωμένο σύνολο, με μια συνεχή, ρέουσα έκφραση. Γύρω από τον κεντρικό πυρήνα της κατοικίας η θέα αναπτύσσεται σε τέσσερις κατευθύνσεις στις πισίνες, στους κήπους και στα βουνά της Santa Cruz. Στην κατοικία περιλαμβάνονται τρία βοηθητικά κτίρια και εκτενείς υπαίθριοι χώροι, ενώ η κομψότητα του σχεδιασμού βοηθάει στην ενσωμάτωσή της στην κατάφυτη περιοχή. Η δημιουργία χώρων μεταξύ των διαφόρων δομών βοηθά στην εμπλοκή του τοπίου, με αποτέλεσμα η ζωή σε αυτό το οικογενειακό συγκρότημα να εκτείνεται και έξω από τις πόρτες, στο εύκρατο κλίμα της Καλιφόρνια.
Ο εκτενής χώρος των 14 στρεμμάτων οργανώθηκε σε δύο τμήματα, που αντικατοπτρίζουν αντίθετες στάσεις απέναντι στο τοπίο. Κατά μήκος της εισόδου στο οικόπεδο αναπτύσσονται συστάδες ελαιόδεντρων, ένας μικρός αμπελώνας και ένας όμορφος κήπος, υποδεικνύοντας την ανθρώπινη παρέμβαση. Εκεί τοποθετούνται οι χώροι διημέρευσης της κατοικίας. Σε συνέχεια τοποθετούνται τα τρία βοηθητικά κτίρια, κάθετα προς τον όγκο του κυρίως κτιρίου αντανακλώντας τις οργανωμένες σειρές του κοντινού αμπελώνα. Αυτά τα κτίρια περιλαμβάνουν έναν ξενώνα δύο υπνοδωματίων, ένα υπαίθριο σαλόνι και ένα περίπτερο με μία υπόγεια pub, που αντικατοπτρίζει την κοινωνικότητα και τη φιλοξενία των ιδιοκτητών.
Η άλλη πλευρά του οικοπέδου οριοθετημένη από μια πισίνα και μια απαλή κλίση ανοίγει σε ένα ακαλλιέργητο λιβάδι. Σε αυτό το "άγριο" κομμάτι τοποθετούνται οι ιδιωτικές περιοχές του σπιτιού, συμπεριλαμβανομένης της κύριας κρεβατοκάμαρας, του γραφείου και των τριών παιδικών υπνοδωματίων.
Και στα δύο τμήματα του οικοπέδου η ρευστότητα μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού καθορίζει το δομημένο περιβάλλον. Η αναδίπλωση των εκτεταμένων ανοιγμάτων ανοίγει ένα μεγάλο μέρος του σπιτιού στη φύση, μεγιστοποιώντας τη δυνατότητα διαβίωσης στο ύπαιθρο και το φυσικό αερισμό. Τα περσιδωτά στέγαστρα πάνω από αυτούς τους χώρους προστατεύουν από τον έντονο ήλιο, ενσωματώνοντας παράλληλα το κτίριο στο τοπίο.
Η γήινη παλέτα των εξωτερικών υλικών, που περιλαμβάνει το μπρούτζο, το μαύρο γρανίτη και το σκούρο ξύλο, συνεχίζεται και στο εσωτερικό της κατοικίας, όπου τοποθετήθηκαν ειδικά σχεδιασμένα και κατασκευασμένα έπιπλα, αλλά και η μεγάλη συλλογή έργων σύγχρονης τέχνης από τον ιδιοκτήτη.
Σχεδιασμένο για να παράγει όση ενέργεια καταναλώνει, το κτίριο διαθέτει αρκετά συστήματα υψηλής απόδοσης, συμπεριλαμβανομένων των ηλιακών συλλεκτών που καλύπτουν πάνω από το ήμισυ της επιφάνειας της στέγης, καθώς και γεωθερμικά και υδραυλικά συστήματα θέρμανσης και ψύξης.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: Jim Olson, FAIA
Κύριος σχεδιασμός: Olivier Landa, AIA, LEED® AP BD+C
Διαχείριση έργου: Alivia Owens, LEED® AP
Διαχείριση σχεδιασμού: Blair Payson, LEED® AP, Christine Burkland,
Εσωτερικός σχεδιασμός: Angus MacGregor, RIBA, LEED® AP BD+C, Laura Bartunek, Daichi Yamaguchi, Architectural Staff
Κατασκευή: Barnett Company
Πολιτικοί μηχανικοί: MacLeod and Associates
Αρχιτεκτονική τοπίου: Surface Design
Δομικοί μηχανικοί: PCS
Μηχανολόγοι μηχανικοί: WSP Group
Ηλεκτρολόγος μηχανικός: Susanna Van Leuven
Σχεδιασμός φωτισμού: BHLD
Φωτογραφίες: Matthew Millman

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Ανακαίνιση μουσείου κεραμικής στην Ολλανδία

Ανακαίνιση μουσείου κεραμικής στην Ολλανδία

Η επέμβαση αφορά την ανακαίνιση του Εθνικού Μουσείου Κεραμικής Princessehof στο Leeuwarden, στην Ολλανδία, με στόχο την αύξηση της ελκυστικότητας και της προσβασιμότητάς του από τους επισκέπτες. Το Leeuwarden είναι…
Κατοικία Uluwatu στο Μπαλί

Κατοικία Uluwatu στο Μπαλί

H κατοικία βρίσκεται σε ένα θέρετρο για σερφ στο Uluwatu, στο Μπαλί. Είναι "σκαρφαλωμένη" στην άκρη ενός βράχου στη νοτιοδυτική άκρη της άγριας, άνυδρης χερσονήσου Bukit, που διαθέτει μερικές από…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.