Αθλητικό κέντρο στη Βαρκελώνη με αρχές παθητικού σχεδιασμού

  • Anna Noguera
  • Javier Fernandez

Το έργο αποτελεί νικήτρια πρόταση σε διαγωνισμό του δήμου της Βαρκελώνης για τον ανασχεδιασμό ενός εσωτερικού οικοδομικού τετραγώνου σε μια περιοχή με έλλειψη χώρων πρασίνου και δημόσιων εγκαταστάσεων. Η πρόταση εκτιμήθηκε για την ενσωμάτωση στο τοπίο ενός μοναδικού καταπράσινου κτιρίου και τη δέσμευσή της για βιωσιμότητα και σεβασμό προς το περιβάλλον.
Η νέα εγκατάσταση προκύπτει από την επικάλυψη των δύο μεγάλων χώρων: της θερμαινόμενης πισίνας στο ισόγειο και του αθλητικού γηπέδου στον επάνω όροφο.
Το κτίριο τοποθετείται μισοθαμμένο, προσαρμοσμένο στο τοπίο, γεφυρώνοντας την υψομετρική διαφορά των δύο δρόμων.
Το κτίριο ελαχιστοποιεί τον αντίκτυπό του στον κήπο με την πράσινη στοά που το περιβάλλει και το κάνει ένα ακόμη στοιχείο του κήπου. Ο φυσικός φωτισμός, η βλάστηση και η χρήση του ξύλου δημιουργούν μια ζεστή ατμόσφαιρα, διαφορετική από την ψυχρότητα άλλων παρόμοιων εγκαταστάσεων.
Το κτίριο δημιουργήθηκε βάση των αρχών του παθητικού σχεδιασμού. Με την ενσωμάτωσή του στο έδαφος ελαχιστοποιείται η επιφάνεια της πρόσοψης και κατ’ επέκταση οι θερμικές απώλειες. Ο κλιματισμός του γηπέδου γίνεται αποκλειστικά με φυσικά συστήματα, μέσα από 24 φεγγίτες και πλευρικά παράθυρα που παρακολουθούνται από αισθητήρες και διασφαλίζουν το σωστό διασταυρούμενο αερισμό και φωτισμό.
Το κτίριο διαθέτει αεροθερμικό σύστημα που επιτρέπει την ανάκτηση της θερμότητας για την παραγωγή ζεστού νερού. Η θερμομόνωση του περιβλήματος αντιμετωπίστηκε σύμφωνα με τον ηλιακό προσανατολισμό, ενώ τα φωτοβολταϊκά της στέγης παράγουν 95.534 kWh/έτος.
Τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά του ξύλου ως προς τον κύκλο ζωής του, η καλή μηχανική του απόδοση, η καταλληλότητά του για χρήση στην πισίνα, η ελαφρότητα με τη συνακόλουθη εξοικονόμηση στα θεμέλια και ο μικρός χρόνος κατασκευής του (8 εβδομάδες) ήταν οι λόγοι για τους οποίους επιλέχθηκε ένα προκατασκευασμένο σύστημα επικολλητής ξυλείας.
Μια πράσινη στοά περιβάλλει το κτίριο προστατεύοντάς το από τον ήλιο και δημιουργώντας έναν βιοκλιματικό χώρο. Το υδροπονικό σύστημα που χρησιμοποιήθηκε επιλέχθηκε για την ελαφρότητά του, την ανθεκτικότητα του υποστρώματος, την ικανότητα συγκράτησης νερού και την ευκολία εγκατάστασης.
Μια δεξαμενή στο υπόγειο συλλέγει το νερό από την οροφή για ανακύκλωση και χρήση για όλη την άρδευση της πράσινης πρόσοψης, ενώ στον κήπο λωρίδες αποστράγγισης στο κάτω μέρος των πλαγιών συλλέγουν το νερό της βροχής για την άρδευσή του.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
Anna Noguera, Javier Fernandez
Συνεργάτης αρχιτέκτονας μηχανικός:
Dídac Dalmau
Στατική μελέτη:
Manel Fernández, Ton Coll (Bernuz Fernández SLP)
Ανάπτυξη έργου:
Carles Rubio, Javier López, Lara Ferrer, Marc Busquets
Σχεδιασμός τοπίου:
Anna Zahonero, Pepa Morán, Víctor Adorno
Ενεργειακός σχεδιασμός:
Xavier Saltó (Caba Sostenibilitat)
Βιωσιμότητα και προσομοιώσεις:
Micheel Wassouf, Oliver Style (Progetic)
Εμβαδό:
4.430 m2 (κτίριο) + 3.952 m2 (κήπος)
Τοποθεσία:
Turó de la Peira, Βαρκελωνη
Φωτογραφίες:
Enric Duch

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Ενεργειακά αυτόνομη κατοικία στη Νότια Ιταλία

Ενεργειακά αυτόνομη κατοικία στη Νότια Ιταλία

Στην ύπαιθρο της πόλης Ostuni στη νότια Ιταλία, επέλεξε να εγκατασταθεί ένα ζευγάρι Γερμανών, επιθυμώντας μια κατοικία, η οποία θα αποτελεί ταυτόχρονα και χώρο εργασίας και έμπνευσης. Το γήπεδο, στο…
Μια

Μια "μηχανή αειφορίας" στη Σαγκάη

Η τεχνική εταιρεία MVRDV παρουσιάζει τα σχέδια ενός κτιρίου γραφείων 11 ορόφων, το οποίο συνδυάζει στρατηγικές αειφορίας high-tech και low-tech. Βρίσκεται κοντά σε μια λίμνη σε μια νέα αναπτυσσόμενη αστική…
Εστιατόριο με οικολογική συνείδηση στην Ταϊβάν

Εστιατόριο με οικολογική συνείδηση στην Ταϊβάν

Το εστιατόριο "Green Isle" αποτελεί το τρίτο εστιατόριο της γιαπωνέζικης αλυσίδας εστιατορίων "Tan Zuo Ma Li" και βρίσκεται στην πόλη Kaohsiung, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ταιβάν, με πληθυσμό περίπου…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.