"Powered by Ulsteinvik" Το όραμα μιας "έξυπνης" πόλης στη Νορβηγία

  • Kaleidoscope Nordic

Το έργο "Powered by Ulsteinvik" είναι ένα όραμα για το μέλλον της μικρής πόλης Ulsteinvik στη Νορβηγία. Το έργο, έχοντας ως κεντρική φιλοσοφία τη βιώσιμη ανάπτυξη, επιχειρεί να αξιο¬ποιήσει τους φυσικούς κύκλους της περιοχής και τις μορφές ενέργειας, έτσι ώστε να δημιουργήσει ένα ελκυστικό μέρος για να ζήσει και να εργαστεί κανείς. Το όραμα προτείνει ένα πιο συγκεντρωμένο κέντρο για να σχηματίσει μια σαφή αστική δομή και μια νέα πλατεία πολλαπλών χρήσεων, η οποία "ανοίγει" τον άξονα από τη θάλασσα προς το κτίριο πολιτιστικής κληρονομιάς "Bjørndals Minne", αναδεικνύοντας τις υπάρχουσες ιδιότητές του. Στον πυρήνα του έργου βρίσκεται ένα ενεργειακό και καθ' όλα αποδοτικό σύστημα έξυπνου δικτύου. Οι φωτοβολταϊκές μονάδες με την ονομασία "Smar tPERGOLA" δημιουργούν προστατευμέ¬νους χώρους συνάντησης και ταυτόχρονα παράγουν ενέργεια.
Συγκεκριμένα, η πρόσοψη του νέου κτιρίου του δημαρχείου στον πολυλειτουργικό χώρο "Smar tHUB" αποτελείται από ένα εξωτερικό σύστημα ηλιοπροστασίας από αυτά τα φωτοβολταϊκά πετάσματα, παράγοντας ηλεκτρική ενέργεια για το τοπικό δίκτυο. Aυτός ο χώρος περιέχει ακόμη έναν επιχειρηματικό κόμβο, μία καφετέρια, καθώς και ένα εργαστήριο καινοτομίας, το οποίο λειτουργεί 24 ώρες το 24-ωρο και είναι διαθέσιμο για ολόκληρη την πόλη.
Στο έργο περιλαμβάνεται και ο εξωτερικός χώρος "Generation Gardens", ο οποίος διαθέτει διάφορες κοινόχρηστες εγκαταστάσεις, όπως νηπιαγωγείο, λέσχη νέων και υπηρεσίες φροντίδας - υγείας, προωθώντας την αλληλεπίδραση μεταξύ των γενεών.
Η γειτονιά "Circular" αποτελεί μία νέα τυπολογία στέγασης με κυκλικό σύστημα και κοινόχρηστες εγκαταστάσεις, που παρέχουν βιώσιμες λύσεις. Τα κτίρια συλλέγουν νερό της βροχής από τις στέγες για χρήση στα διαμερίσματα. Τα χρησιμοποιημένα γκρίζα νερά μεταφέρονται στο κοινό θερμοκήπιο "GrowHouse", παρέχοντας πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά νερό σε πράσινα φυτά και λαχανικά. Το εν λόγω θερμοκήπιο διαθέτει ακόμη μία μεγάλη κουζίνα, στην οποία οι κάτοικοι μπορούν να μαγειρεύουν και να τρώνε μαζί σε διαφόρων ειδών κοινωνικές συγκεντρώσεις.
Η ξύλινη κατασκευή των κτιρίων επιλέχθηκε για τα οφέλη της στην υγεία και στη βιωσιμότητα. Τα προκατασκευασμένα από σταυρωτή επικολλητή ξυλεία CLT (cross laminated timber) κτίρια από επαναλαμβανόμενα στοιχεία είναι αποδοτικά και οικονομικά, ακολουθώντας αρχές πράσινης δόμησης και καμπυλόγραμμης αρχιτεκτονικής. Η έκφραση της πρόσοψης είναι εμπνευσμένη από τον Ολλανδό εικαστικό καλλιτέχνη M.C. Escher, ερευνώντας την έννοια της συμμετρίας μέσω της αρχιτεκτονικής.
Το έργο επιλέχθηκε ανάμεσα σε εκατό περίπου υποψηφιότητες παγκοσμίως ως νικητής της κατηγορίας "Αρχιτεκτονικό μοντέλο" του διαγωνισμού "Architizer A+Awards 2021".

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
Kaleidoscope Nordic
Επικεφαλής έργου:
Silje Klepsvik / Kaleidoscope Nordic
Υπεργολάβος:
COWI
Συνεργάτες:
HåΚon Iversen and Ole Christian Nebb / Cowi A/S
Ενεργειακή μελέτη:
Ole Christian Nebb / Cowi A/S
Πηγή:
v2.com

 

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Συμμετοχή στο διαγωνισμό

Συμμετοχή στο διαγωνισμό "Φοιτητικές Εστίες - Φάση Β’ του Πανεπιστημίου Κύπρου"

Το νέο Συγκρότημα Φοιτητικών Εστιών του Πανεπιστήμιου Κύπρου στη Λευκωσία φιλοδοξεί να δράσει ενοποιητικά για ολόκληρη την υπό ανάπτυξη περιοχή και συνδετικά ακολουθώντας τον υφιστάμενο κεντρικό κάθετο άξονα που συνδέει…
Μελέτη συγκροτήματος κατοικιών στην Κύθνο

Μελέτη συγκροτήματος κατοικιών στην Κύθνο

Το έργο αφορά τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, interior design και σχεδιασμό φωτισμού ενός συγκροτήματος φιλοξενίας που αποτελείται από 8 οικιστικές μονάδες. Το οικόπεδο βρίσκεται σε μία πλαγιά εντός του χαρακτηριστικά ακατέργαστου…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.