"Oxygen", το πρώτο κτίριο κατοικιών στην Ελλάδα με πιστοποίηση BREEAM

Με ιδιαίτερο σύγχρονο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και σεβασμό στο περιβάλλον, το αρχιτεκτονικό γραφείο Pieris Architects σχεδίασε για την εταιρεία κατασκευής και ανάπτυξης ακινήτων Sustain το πρώτο κτίριο κατοικιών στην Ελλάδα με διεθνή πιστοποίηση αειφορίας. Μία ακόμη καινοτομία του έργου είναι ότι θα είναι το πρώτο κτίριο κατοικιών τέτοιας κλίμακας που θα ολοκληρωθεί μετά τη πανδημία και θα ενσωματώνει τις αλλαγές που αυτή έχει επιφέρει στον τρόπο που ζούμε και εργαζόμαστε.
Με θέα το ΟΑΚΑ, το "Oxygen" όπως αποκαλείται, αποτελείται από 32 κατοικίες των ενός, δύο, και τριών υπνοδωματίων που αναπτύσσονται σε ένα ή δύο επίπεδα. Το οξυγόνο αποτελεί το πιο βασικό στοιχείο της φύσης και καθορίζει την ποιότητα ζωής μας. Με την ίδια λογική, στόχος της μελέτης πέρα από το άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα, ήταν η εφαρμογή ενός αρχιτεκτονικού σχεδιασμού που θα έδινε ολιστικές λύσεις σε τομείς όπως η υγεία και ευεξία, η βιοκλιματική καινοτομία, τα οικολογικά υλικά, οι μέθοδοι κατασκευής, η διαχείριση νερού και αποβλήτων.
Το έργο έχει λάβει ήδη πιστοποίηση BREEAM στο στάδιο του σχεδιασμού, ενώ με την ολοκλήρωση του έργου θα ελεγχθεί και θα πιστοποιηθεί σε "Post Construction Stage". Ο έλεγχος από τον ανεξάρτητο βρετανικό φορέα BRE, ο οποίος έχει στο ενεργητικό του πιστοποιημένα έργα σε 89 χώρες, εξασφαλίζει μετρήσιμα αποτελέσματα όχι μόνο κατά τη διάρκεια της μελέτης και της κατασκευής αλλά και κατά τη διάρκεια λειτουργίας του κτιρίου. Απαραίτητη προϋπόθεση και καινοτόμα προσέγγιση για τα ελληνικά δεδομένα αποτέλεσε η πολύ στενή συνεργασία μεταξύ του αρχιτεκτονικού γραφείου, των μηχανικών, της εταιρείας ανάπτυξης αλλά και ενός μεγαλύτερου συνόλου ανθρώπων που συμπεριλαμβάνει περιβαλλοντολογικούς συμβούλους, την τοπική κοινωνία, το δήμο και τους ίδιους τους ένοικους .
Οι Pieris Architects σχεδίασαν το κτίριο αντλώντας έμπνευση από τα βασικά στοιχεία της φύσης, όπως είναι το νερό, η γη και ο ουρανός. Ο κυματισμός στις όψεις των εξωστών δημιουργεί χώρους πρασίνου στους εξώστες και ταυτόχρονα διαχωρίζει τις κατοικίες. Οι κολώνες σε σχήμα "Υ" παραπέμπουν σε κορμό δένδρου και επισημαίνουν τον αειφόρο χαρακτήρα του κτιρίου.
Τα μεγάλα ανοίγματα, οι ιδιόχρηστοι κήποι στο ισόγειο και οι γενναιόδωροι εξώστες με τις ζαρντινιέρες στους ορόφους, προσδίδουν ποιότητα ζωής και σηματοδοτούν τον αειφόρο σχεδιασμό, ο οποίος γίνεται αντιληπτός από τους κατοίκους, κυρίως βιωματικά και όχι μόνο ως αποτέλεσμα των χαμηλών ενεργειακών καταναλώσεων.
Τα μικρά μποστάνια στους εξώστες δίνουν τη δυνατότητα στους ενοίκους να καλλιεργούν τα δικά τους μυρωδικά για την κουζίνα τους. Η παροχή ηλεκτρικής φόρτισης σε κάθε χώρο στάθμευσης αυτοκινήτου, η δυνατότητα ανακύκλωσης και κομποστοποίησης, καθώς και η εύκολη παρακολούθηση των καταναλώσεων της κατοικίας μέσα από ειδικό σύστημα και εφαρμογές είναι κάποιες από τις στρατηγικές αειφορίας που ενθαρρύνουν τον ένοικο να υιοθετήσει ένα σύγχρονο οικολογικό τρόπο ζωής. Όλα τα διαμερίσματα είναι εξοπλισμένα με smart home, μέσω έξυπνου φωτισμού, ρολών ασφαλείας, σενάρια αφύπνισης / ύπνου, αναχώρησης / άφιξης, φωνητικών εντολών και έξυπνων διακοπτών.
Η μελέτη του κτιρίου ολοκληρώθηκε μέσα στην πανδημία, οπότε το αρχιτεκτονικό γραφείο Pieris Architects έθεσε ως πρωταρχικό στόχο την επανερμηνεία της τυπολογίας της ελληνικής πολυκατοικίας ώστε να ανταποκρίνεται στο σημερινό και μελλοντικό τρόπο ζωής. Έχοντας ζήσει αρκετούς μήνες μέσα στο σπίτι λόγω των lockdown και της εργασίας κατ’ οίκων, ο καθένας πλέον από εμάς έχει συνειδητοποιήσει πόσο σημαντική είναι ακόμα και η κάθε γωνιά του σπιτιού μας. Οι Pieris Architects δημιούργησαν λειτουργικούς χώρους με ζεστά χρώματα και υφές, άνετους αποθηκευτικούς χώρους και εργονομικές κουζίνες. Εκπόνησαν ειδική μελέτη φωτισμού ώστε όλα τα διαμερίσματα να εκμεταλλεύονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το φυσικό φως και ταυτόχρονα να επιτυγχάνεται η καλύτερη θερμική άνεση των ενοίκων.
Κάθε κατοικία έχει από ένα τουλάχιστον πλήρως εξοπλισμένο home office, ενώ δόθηκε μεγάλη έμφαση τόσο στους ιδιωτικούς όσο και στους κοινόχρηστους ανοιχτούς και υπαίθριους χώρους. Οι αρχιτέκτονες σχεδίασαν αποκλειστικά για τους ενοίκους ένα ιδιαίτερο υπαίθριο στεγασμένο γυμναστήριο, που περιβάλλεται από πράσινο και είναι κατάλληλο για εκγύμναση όλο το χρόνο. Παράλληλα, δημιούργησαν ένα μαγευτικό, ανοιχτό, στεγασμένο χώρο με κατακόρυφους κήπους για την κοινωνικοποίηση των ενοίκων μεταξύ τους. Στο χώρο αυτό διατίθενται επίσης ισχυρό wifi και πρίζες, δημιουργώντας ουσιαστικά ένα περιβάλλον κατάλληλο για να λειτουργήσει και ως outdoor home office για τους ένοικους.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην είσοδο του κτιρίου. Το διώροφο ύψος της πιλοτής, με τα κυκλικά πατήματα που επιπλέουν πάνω σε υδάτινη επιφάνεια και τα ιδιαίτερα φυτά γύρω από το νερό, δεν αποτελούν απλά ένα εντυπωσιακό σκηνικό άλλα έχουν ουσιαστικό χαρακτήρα. Σηματοδοτούν μεταφορικά αλλά και λειτουργικά το πέρασμα από την έντονη καθημερινότητα του έξω στη ζεστασιά της οικίας.
Η αρχιτεκτονική τοπίου έχει έντονα τα κυκλικά στοιχεία και μοτίβα, παραπέμποντας στους Ολυμπιακούς κύκλους και το Ολυμπιακό στάδιο που βρίσκεται ακριβώς απέναντι. Σχεδιάζοντας με στοιχεία έκπληξης και με ευφάνταστες αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες θέλησαν να δημιουργήσουν ένα κτίριο με οικολογική ευαισθησία που δίνει στον ένοικο τη δυνατότητα ενός οικολογικού τρόπου ζωής, την αίσθηση διαφυγής και ένα πραγματικό καταφύγιο από την έντονη καθημερινότητα.
Στόχος της συνεργασίας της Sustain με τους Pieris Architects είναι η δημιουργία του Oxygen να αποτελέσει τοπόσημο για την περιοχή και να αποτελέσει πρότυπο μοντέλο σχεδιασμού για τη βιώσιμη ανάπτυξη σύγχρονων οικιστικών έργων την μετά covid εποχή.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
Pieris Architects
Στατική μελέτη:
Γιώργος Βροχίδης
Η/Μ μελέτη:
Α. Κουτσίκος ΑΤΕΕ
Σύμβουλος πιστοποίησης BREEAM:
Ecoveritas
Interior design:
Pieris Architects
Αρχιτεκτονική τοπίου:
Pieris Architects
Φυτοτεχνικός σχεδιασμός:
Agropolis
Ανάπτυξη - Κατασκευή:
Sustain
Φωτορεαλιστική απεικόνιση:
Sane Industries

 

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Εξοχική Μονοκατοικία στην Κέρκυρα

Εξοχική Μονοκατοικία στην Κέρκυρα

Η μελέτη αφορά το σχεδιασμό διώροφης εξοχικής μονοκατοικίας με υπόγειο, στη βόρεια Κέρκυρα, η οποία θα καλύπτει τις ανάγκες μίας τετραμελούς οικογένειας, καθώς και της φιλοξενίας επιπλέον επισκεπτών.Η κατοικία αναπτύσσεται…

"House 6°", μελέτη κατοικίας στο Λαγονήσι

Στην περιοχή του Λαγονησίου εδράζεται το οικόπεδο μελέτης, σηματοδοτώντας μια μετάβαση μεταξύ του αστικού και του φυσικού τοπίου. Ο συμπαγής λευκός όγκος που στεγάζει την νέα κατοικία φαίνεται σχεδόν σαν…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.