"29° Villa", μονοκατοικία στο Νομό Χανίων

Η κατοικία βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του Κολυμβαρίου, τόπου χαρακτηριστικής ομορφιάς. Η έντονη κλίση του εδάφους και ο προσανατολισμός του οικοπέδου προς τον κατάφυτο με ελαιώνες όρισαν και τις βασικές αρχές του σχεδιασμού. Κύριο μέλημα στάθηκε η εναρμόνιση του νέου κτιρίου με το ανάγλυφο και η ένταξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών, που συνθέτουν το συγκεκριμένο τόπο (ελιές, βράχια, φρύγανα), σε μια αρχιτεκτονική πρόταση.
Το κτίριο οργανώνεται σε τρία επίπεδα, παράλληλα με τις ισοϋψείς καμπύλες και με την πρόσβαση να γίνεται από επάνω. Η κυρίως κατοικία επιμερίζεται σε δύο επίπεδα: Στο υψηλότερο επίπεδο βρίσκεται το master bedroom με το ιδιωτικό μπάνιο, ενώ στο ενδιάμεσο, η κουζίνα με το καθιστικό, τους χώρους ύπνου, τα μπάνια και τους χώρους αποθήκευσης. Το χαμηλότερο επίπεδο φιλοξενεί τον ξενώνα, ο οποίος διαθέτει αυτονομία με ιδιωτική πρόσβαση και εξωτερικό χώρο.
Εναρκτήρια σχεδιαστική χάραξη αποτέλεσε το πέτρινο τείχος, το οποίο παραλαμβάνει και συγκρατεί την κλίση του εδάφους "αφήνοντας" από τη μια πλευρά του τις κύριες χρήσεις (υπνοδωμάτια, κουζίνα, καθιστικό) να εκτονωθούν προς τη θέα, αποκρύπτοντας παράλληλα στην πίσω πλευρά του τις δευτερεύουσες. Ο ίδιος, συγχρόνως, ορίζει την πορεία προς το κτίριο παραλαμβάνοντας την εξωτερική σκάλα και ταυτόχρονα, δημιουργεί την είσοδο προς την κατοικία και τον ξενώνα.
Έτσι, προκύπτει ένα κτίριο εν μέρει υπόσκαφο και σε οριζόντια διάταξη, το οποίο εν συνεχεία, προσαρμόζεται στο έδαφος και στο τοπίο, μέσω μιας ποικιλίας επιπέδων στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Προς αυτή την κατεύθυνση συμβάλλει και η στροφή του όγκου του, ώστε να ενταχθεί ήπια στο έδαφος ο ξενώνας και ο εξωτερικός του χώρος.
Οι επί μέρους κτιριακοί όγκοι ενώνονται μέσω της ενιαίας πλάκας. Η ίδια λειτουργεί ως στέγαστρο στην συμφωνία πλήρους – κενού που δημιουργείται στο ενδιάμεσο επίπεδο, αλλά και ως εξωτερικός χώρος του master bedroom.
Επιπρόσθετα, καθώς η κατοικία κλιμακώνεται στην κατωφέρεια, αφήνεται ορατό από το επίπεδο του δρόμου μόνο το φυτεμένο δώμα του γκαράζ και η είσοδος ελαχιστοποιώντας το οπτικό αποτύπωμα.
Οι εξωτερικοί χώροι, όπως και η πισίνα, διαμορφώνονται σε επίπεδα με τρόπο οργανικό, ώστε πάντα να βρίσκονται σε άμεση σχέση με το φυσικό έδαφος. Βράχια και φρύγανα πλέκονται με το δομημένο στοιχείο, τα εξωτερικά επίπεδα και τις προσβάσεις, συνθέτοντας μια αρμονική συνύπαρξη αρχιτεκτονικής και φύσης.
Τα υλικά που προτείνονται κινούνται επίσης στην ίδια φιλοσοφία. Ο αδρός σοβάς σε χρώμα τερακότας αφομοιώνει τα εξωτερικά χτιστά στοιχεία στο τοπίο. Η πέτρα στο χαρακτηριστικό τείχος λειτουργεί ως φόντο του κτιριακού όγκου, ο οποίος μέσω του λευκού σοβά αφήνεται να "ξεπροβάλλει" από την πλαγιά και να συνομιλήσει με το μεσογειακό τοπίο.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
Parti Architecture
Στατική μελέτη:
Τεχνικό γραφείο Ευθυμίου
Μηχανολογική μελέτη:
Μπαλωμενάκης Δημήτρης
Κατασκευή:
Critiland Architects
Διακόσμηση και φωτισμός:
Parti Architecture
Τοποθεσία:
Κολυμβάρι, Χανιά
Εμβαδό εσωτερικού χώρου:
290 m2
Εμβαδό περιβάλλοντα χώρου:
560 m2
Έτος μελέτης:
2020
Εκτιμώμενο έτος κατασκευής:
2022
Παρουσίαση και φωτορεαλιστικές απεικονίσεις:
Parti Architecture

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Μελέτη ανάπλασης της Πλατείας Ελευθερίας με κεντρικό στοιχείο το πράσινο

Μελέτη ανάπλασης της Πλατείας Ελευθερίας με κεντρικό στοιχείο το πράσινο

Η ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας αποσκοπεί στη δημιουργική ανάδειξη του σημαντικού ιστορικού φορτίου του συγκεκριμένου τόπου και παράλληλα στοχεύει στη δημιουργία ενός χώρου οικείου για μια ελεύθερη και προστατευμένη υπαίθρια…
Μελέτη για το μουσείο της Αργούς: Α’ βραβείο ευρωπαϊκού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού

Μελέτη για το μουσείο της Αργούς: Α’ βραβείο ευρωπαϊκού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού

Σχεδιάζοντας το Μουσείο της Αργούς, βασική αναφορά ήταν ο μύθος των Συμπληγάδων. Θέλοντας να αναδειχθεί το σκαρί μέσα σε ένα περιβάλλον που παραπέμπει συνειρμικά στο δύσκολο αυτό σημείο του ταξιδιού,…
Μελέτη κατοικίας στο Νέο Βουτζά

Μελέτη κατοικίας στο Νέο Βουτζά

Η τοποθεσία της νέας διώροφης κατοικίας βρίσκεται στην περιοχή του Νέου Βουτζά και το μικρό αυτό οικόπεδο ήταν ένα από αυτά που επλήγησαν από το πέρασμα της καταστροφικής πυρκαγιάς τον…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.