Μελέτη πολυκατοικίας "Α03" στο Χαλάνδρι

Η πενταώροφη πολυκατοικία Α03, βρίσκεται στην περιοχή του Χαλανδρίου σε ένα διαμπερές οικόπεδο. Το κτιριολογικό πρόγραμμά της περιλαμβάνει 6 κατοικίες διαφορετικής τυπολογίας, ένα γραφείο και υπόγειο χώρο στάθμευσης.
Το γεγονός ότι δεν ήταν δυνατό να οργανωθεί τυπικός όροφος, αποτέλεσε σημαντική σχεδιαστική πρόκληση για την ομάδα μας. Κύριος στόχος ήταν να επιτευχθούν οι λειτουργικές ανάγκες ενός σύνθετου κτιριολογικού που περιλαμβάνει από μικρά διαμερίσματα μέχρι διώροφες μεζονέτες και οροφοδιαμερίσματα χωρίς να θυσιάζεται η μορφολογική τους συνοχή. Γι’ αυτό το λόγο οι κατοικίες αντιμετωπίζονται σαν ανεξάρτητοι γκρι κύβοι, ο καθένας με τις δικές του ιδιότητες ανάλογα με τις ανάγκες που εξυπηρετεί. Η συνοχή επιτυγχάνεται μέσω ενός λευκού περιβλήματος – «συνδετήρα» που μέσω αναδιπλώσεων ενοποιεί ή διαχωρίζει τις διαφορετικές τυπολογίες κατοικιών. Ο λευκός συνδετήρας διακόπτεται σημειακά ώστε να παρεμβληθούν σ’ αυτόν τα γκρι έρκερ των κατοικιών ή με διάτρηση σε χαρακτηριστικά σημεία ώστε να ρυθμιστεί ο φυσικός φωτισμός τους. Στις όψεις προς το δρόμο, ο συνδετήρας διαλύεται τελείως αφήνοντας εκτεθειμένους τους ευρύχωρους φυτεμένους εξώστες του εκάστοτε διαμερίσματος. Μέσω της εναλλαγής εσωτερικού, εξωτερικού και φυτεμένου χώρου διαβαθμίζεται η εξωστρέφεια της πολυκατοικίας δημιουργώντας έτσι πολλές διαφορετικές ποιότητες αρχιτεκτονικών χώρων.
Αντίστοιχη διαβάθμιση ιδιωτικού – δημόσιου επιτυγχάνεται και στο επίπεδο του δρόμου. Ο σχεδιασμός της πιλοτής με τον ιδιαίτερο βραχόκηπό της και τις χαράξεις στο έδαφος ιεραρχεί την δημόσια είσοδο της πολυκατοικίας σε σχέση με την ιδιωτική ισόγεια μεζονέτα και το υπόγειο γραφείο. Το πράσινο στοιχείο δημιουργεί οπτικά εμπόδια και οδηγεί τον επισκέπτη στην κατάλληλη κατεύθυνση.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
The Hive Architects
Τοποθεσία:
Χαλάνδρι Αττικής, Ελλάδα
Παράδοση:
Αναμένεται το 2024
Εμβαδό:
680 m2

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

3ο Βραβείο στο διαγωνισμό

3ο Βραβείο στο διαγωνισμό "Υποδομές Πρόνοιας και Πάρκο Γειτονιάς στο Δήμο Χανίων"

ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ & ΑΡΧΕΣ : Σχεδιασμός για τη γειτονιά & επούλωσηΤο συγκεκριμένο θέμα παρότι θεωρητικά ξεκάθαρο ως προς το κτιριολογικό, αποδείχτηκε βαθιά πολύπλοκο ως προς την αστική προσέγγιση και την ένταξη…
''Villa Marmo'' πολυκατοικία στην Πεντέλη

''Villa Marmo'' πολυκατοικία στην Πεντέλη

Η Villa Marmo είναι μία υπερπολυτελής πολυκατοικία με δύο οροφοδιαμερίσματα και μία ισόγεια βίλλα με ιδιωτική αυλή, πισίνα και υπόγειο χώρο στάθμευσης, στην Παλαιά Πεντέλη Αττικής. Η ογκοπλασία της σύνθεσης…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.