Μελέτη κατοικίας στο Νέο Βουτζά

Η τοποθεσία της νέας διώροφης κατοικίας βρίσκεται στην περιοχή του Νέου Βουτζά και το μικρό αυτό οικόπεδο ήταν ένα από αυτά που επλήγησαν από το πέρασμα της καταστροφικής πυρκαγιάς τον Ιούλιο του 2018 στην Αττική. Έχοντας το ζοφερό αυτό δεδομένο υπ’ όψιν, η πρόθεση της μελέτης ήταν να δοκιμάσει να το αναστρέψει προτείνοντας κάτι θετικό και παιγνιώδες: ένα έργο που εξετάζει την “τέχνη του ευ ζην”, στο προγραμματικό́ πλαίσιο ενός κατά τα άλλα μικρού τυπικού σπιτιού με τις βασικές λειτουργίες. Κύρια αρχιτεκτονική πρόθεση ήταν ο σχεδιασμός να ενεργοποιεί ολόκληρο τον χώρο δημιουργών́τας μια σειρά από διασυνδεδεμένους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους όπου κάθε μέλος της οικογένειας θα μπορεί να συμμετέχει στην κοινή διαβίωση, με την ταυτόχρονη δυνατότητα διατήρησης του ιδιωτικού του χώρου.
Η τοποθέτηση του νέου κτιρίου στο οικόπεδο προκύπτει από την ανάγκη να αξιοποιηθεί το νότιο ηλιακό φως και να εξασφαλιστεί άμεση σύνδεση με τον δημόσιο δρόμο. Παράλληλα, ο όγκος του σπιτιού διαιρεί τον υπαίθριο χώρο σε δύο ζώνες, με τη μεγαλύτερη να παραμένει ιδιωτική, ενώ αυτή που βρίσκεται δίπλα στον δρόμο να διαμορφώνει ένα κατώφλι εισόδου σε σχέση με το δημόσιο χώρο. Το κύριο χαρακτηριστικό αυτού του μεταβατικού χώρου εκφράζεται με την πιλοτή, αφού η ευρεία επιφάνεια της λειτουργεί ως “δημόσια” πλευρά του σπιτιού, ένα υπαίθριο δωμάτιο που μπορεί να απορροφήσει τις εξωστρεφείς δραστηριότητες. Το δομικό σύστημα του κτιρίου σε συνδυασμό με τις λευκές επιφάνειες, δημιουργούν μια παιγνιώδης αρχιτεκτονική́ μορφή ενώ το τοιχείο στη βόρεια πλευρά, υπογραμμίζει το όριο της γειτονικής ιδιοκτησίας εξασφαλίζοντας ‘απόσταση’ από πιθανή παρακείμενη κατασκευή. Παράλληλα, σημαντική αρχή αποτελεί και ο διαχωρισμός των οικογενειακών και των προσωπικών χώρων σε δύο επίπεδα.Οι χώροι διημέρευσης, δηλαδή η κουζίνα και το καθιστικό, είναι διαμορφωμένοι στο ισόγειο και είναι επιλεκτικά ανοιχτοί σε έναν εκτεταμένο κήπο γύρω από το σπίτι.Τα μεγάλα παράθυρα και οι ψηλοί τοίχοι συνδυάζονται για να δημιουργήσουν διαφορετικά επίπεδα ιδιωτικότητας και επαφής μεταξύ εξωτερικού και εσωτερικού χώρου.Ο όροφος από την άλλη, έχει σχεδιαστει ώ ς ένας διακριτός όγκος παραπέμποντας στην αρχετυπικη έικονογραφία του σπιτιού. Αιωρείται πάνω από το επίπεδο του εδάφους και εσωκλείει τρία υπνοδωμάτια που παρέχουν ιδιωτικότητα και προστασία. Επιπρόσθετα, μέσω μιας εξωτερικής σκάλας, ο όροφος είναι προσβάσιμος και αυτόνομα, δίνοντας τη δυνατότητα να παρακάμψει κανείς το πέρασμα από τους χώρους του ισογείου.
Οι επιφάνειες πλήρωσης είναι αφαιρετικές και επικαλύπτουν στα περισσότερα σημεία τη λευκή μεταλλική δομή, ενώ η στέγη αποτελείται από γαλβανισμένη λαμαρίνα. Ο σχεδιασμός δοκιμάζει να επαναπροσδιορίσει το πλαίσιο ενός σύγχρονου προαστιακού σπιτιού στην Αττική, σε μια πρόταση που προσφέρει βέλτιστη άνεση, προσιτή κατασκευή και μεταβλητότητα. 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτέκτονας: X. Τέσσας
Συνεργάτες αρχιτέκτονες: Z. Τζουνίδου, Μ. Τζαφέτα
Θέση: Νέος Βουτζάς , Αττική
Πελάτης: Proelta Α.Ε.
Τύπος: Κατοικία
Επιφάνεια δόμησης: 100μ²
Στάδιο: Προμελέτη
Χρονολογία: 2018 - σε εξέλιξη 

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Μελέτη κτιρίου ξενοδοχείου και κατοικιών στη Λεμεσό

Μελέτη κτιρίου ξενοδοχείου και κατοικιών στη Λεμεσό

 Η Λεμεσός την τελευταία περίοδο αποτελεί ένα πεδίο επί του οποίου επιχειρείται έντονη δραστηριότητα υλοποίησης νέων κτιριακών και άλλων εγκαταστάσεων, ενταγμένων στο πλαίσιο του τουρισμού και του οικιστικού περιβάλλοντος. Μέσα…
3ο Βραβείο στο διαγωνισμό

3ο Βραβείο στο διαγωνισμό "Υποδομές Πρόνοιας και Πάρκο Γειτονιάς στο Δήμο Χανίων"

ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ & ΑΡΧΕΣ : Σχεδιασμός για τη γειτονιά & επούλωσηΤο συγκεκριμένο θέμα παρότι θεωρητικά ξεκάθαρο ως προς το κτιριολογικό, αποδείχτηκε βαθιά πολύπλοκο ως προς την αστική προσέγγιση και την ένταξη…
MEERUM: Τουριστικές κατοικίες που ενισχύουν τη σχέση του ανθρώπου με τη θάλασσα

MEERUM: Τουριστικές κατοικίες που ενισχύουν τη σχέση του ανθρώπου με τη θάλασσα

Τέσσερις παραθαλάσσιες βίλλες, λίγο έξω από το Ρέθυμνο, συντίθενται με κύρια αρχή την σχέση του ανθρώπου με τη θάλασσα. Ένας κάνναβος αποτέλεσε συνθετική αρχή της οργανωμένης δομής, η οποία συνέχεται…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.