Κτίριο πολλαπλών χρήσεων Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Κρυονέρι Κορινθίας

  • MOR-architects

Το κτίριο πολλαπλών χρήσεων στο Κρυονέρι Κορινθίας θα αποτελεί τμήμα της γενικότερης διαμόρφωσης που αφορά στον σχεδιασμό ενός Επισκέψιμου και Εκπαιδευτικό Πάρκου Αστρονομίας. Η Βασική ιδέα και παράμετρος που οργανώνει το Αστρονομικό πάρκο βασίζεται στη σκέψη της συνεχούς αύξησης και διαστολής του σύμπαντος μέσω της τυχαίας δημιουργίας συμπύκνωσης και αραίωσης της ύλης.
Στο πάρκο θα δημιουργηθούν διακριτές περιοχές όπου θα είναι αφιερωμένες στην παρατήρηση με επιστημονικά μέσα εκ των οποίων μια εμβληματική εγκατάσταση είναι το κτίριο του τηλεσκοπίου, καθώς και θεματικές περιοχές οι οποίες θα βοηθούν στην γνωριμία των επισκεπτών με την επιστήμη της Αστρονομίας, και της παρατήρησης του ουράνιου θόλου και κατ’ επέκταση του σύμπαντος.
Παράλληλα με τις θεματικές - εκπαιδευτικές περιοχές θα δημιουργηθούν διαδρομές περιπάτου και περιοχές χαλάρωσης και παρατήρησης του τοπίου. Οι θεματικές περιοχές συνέχονται μεταξύ τους με τις σπειροειδής χαράξεις που συμβολίζουν την αέναη εξάπλωση του σύμπαντος.

Η κεντρική ιδέα του κτιρίου ως μία των κύριων θεματικών περιοχών είναι η αναπαράσταση του ηλιακού μας συστήματος σε σμίκρυνση 1,49*10-10 ή AU*10-10. Η κλίμακα δεν αποτελεί μια τυχαία σμίκρυνση αλλά αποτελεί την μεταφορά της αστρονομικής κλίμακας σε ένα απλό μέγεθος της μετρικής κλίμακας που χρησιμοποιούμε για τις κατασκευές. Η απόσταση μεταξύ Ήλιου και Γης είναι 149.597.870.700 μέτρα και αποτελεί μια Αστρονομική μονάδα (AU) ως μέγεθος μέτρησης μεγάλων αποστάσεων.

Η αναπαράσταση του ηλιακού συστήματος θα φιλοξενήσει και το Κτίριο των επισκεπτών ως μια συμβολική κίνηση για μια επιπλέον «γήινη» κατασκευή στην γενική αναπαράσταση της τυχαιότητας του σύμπαντος.
Η οργάνωση της σύνθεσης γίνεται βάση ενός συστήματος γεωμετρικών χαράξεων ως ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της ανθρώπινης ύπαρξης δηλαδή την δημιουργία ή την ανακάλυψη συγκεκριμένων χωρικών σχέσεων. Κατά μήκος του άξονα Βορρά Νότου τοποθετείται το κέντρο χάραξης των κυκλικών τροχιών των πλανητών Ερμής, Αφροδίτης, Γη, Άρης Δίας, και Κρόνου ο οποίος είναι ο τελευταίος ορατός πλανήτης δια γυμνού οφθαλμού. Ο Ουρανός είναι εξαιρετικά δυσδιάκριτος από τη Γη δια γυμνού οφθαλμού και δεν εμφανίζουμε την τροχιά του.

Η χάραξη της τροχιάς της γης είναι η βασική τροχιά ανάπτυξης του κτιρίου το οποίο αυξάνεται είτε προς την τροχιά της Αφροδίτης είτε προς της τροχιά του Άρη. Το κτίριο αναπτύσσεται κάτω από την δημιουργία του πλατώματος του ηλιακού συστήματος αποτελώντας ένα σχεδόν υπόσκαφο κτίριο το οποίο προσπαθεί να μην δημιουργεί οπτική όχληση στο Τηλεσκόπιο.
Στο δώμα του κτιρίου δημιουργείται επισκέψιμο και βατό φυτεμένο δώμα με θέσεις παρατήρησης για ερασιτέχνες αστρονόμους με την διαμόρφωση της πορείας να γίνεται με βαθμονόμηση 5 μοιρών σαν ένα είδος μοιρογνωμονίου μεγάλης κλίμακας. Η είσοδος του κτιρίου γίνεται μέσω μιας καμπύλης κλίμακας υπαίθριου χώρου που οδηγεί στο χαμηλότερο επίπεδο στο επίπεδο +-0,00. Στο ίδιο σημείο καταλήγει πλευρικός δρόμος πρόσβασης οχημάτων είτε για τον ΑΜΕΑ είτε για τροφοδοσία. Ο δρόμος αυτός καταλήγει σε υπαίθριο Parking λεωφορείων στην νότιο ανατολική πλευρά της ιδιοκτησίας.
Το σύστημα των τροχιών συμπληρώνεται από ένα σύστημα αξόνων εκπαιδευτικών χώρων.

Στον άξονα βορρά νότου αναπτύσσεται ο άξονας του αμφιθεάτρου που αποτελεί την επιστημονική προσέγγιση στην παρατήρηση, και στον άξονα Ανατολή Δύσης συγκροτείται ο άξονας της εκπαιδευτικής παρατήρησης είτε στον υποβαθμισμένο χώρο με την οθόνη / καθρέφτη είτε στην μελλοντική επέκταση του Πλανηταρίου που αποτελεί την αναπαραστατική παρατήρηση του σύμπαντος. Κατά μήκος του ίδιου άξονα εντός του κτιρίου αναπτύσσονται οι εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά. Κατά μήκος του κτιρίου ανάμεσα στις τροχιές της Γης και του Άρη αναπτύσσεται ο εκθεσιακός χώρος με όργανα παρατήρησης.
Στο τέλος της πορείας προς τις εκπαιδευτικές δράσεις χωροθετείται το Κυλικείο – αναψυκτήριο με πρόσβαση στον εξωτερικό χώρο ο οποίος έχει οπτική προς την Κόρινθο.

 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Τεχνική Υπηρεσία Περιφερειακού Τμήματος Κορίνθου:
Νικόλαος Λούτας, Μερσίνη Σμυρλόγλου, Κωνσταντίνος Τυρλής
Φορέας:
Περιφέρεια Πελοποννήσου / Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας
Ειδικοί Σύμβουλοι
Αρχιτεκτονική Μελέτη:
Σπυρίδων Μούντριχας, Δήμητρα Ραχμανίδου, Μαρία Θεοδώρου, Βασιλική Δανάη Ρέψη, Ρομίνα Ρούτσι,
Κατερίνα Ζουμάκη, Κωνσταντίνος Καρατζάς
Στατική Μελέτη:
Άγγελος Μελέκος
Μελέτες Η/Μ Εγκαταστάσεων:
Παύλος Διαμαντούρος
Μελέτη παθητικής πυροπροστασίας:
Χρόνης Βατσέλλας
Φυτοτεχνική μελέτη:
Λευτέρης Κατσουλάκος
Ακουστική μελέτη:
Σωτήρης Ψαρράς

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Μελέτη κατοικίας στον Άγιο Τύχωνα Λεμεσού

Μελέτη κατοικίας στον Άγιο Τύχωνα Λεμεσού

Η μελέτη αφορά ισόγεια εξοχική κατοικία σε ημιορεινή τοποθεσία στον Άγιο Τύχωνα Λεμεσού, στην Κύπρο. Η δομήσιμη επιφάνεια, έκτασης 195 m2, περιλαμβάνει χώρους διημέρευσης με ενιαίο σχεδιασμό και χώρους διανυκτέρευσης,…
Μελέτη συγκροτήματος κατοικιών στην Κύθνο

Μελέτη συγκροτήματος κατοικιών στην Κύθνο

Το έργο αφορά τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, interior design και σχεδιασμό φωτισμού ενός συγκροτήματος φιλοξενίας που αποτελείται από 8 οικιστικές μονάδες. Το οικόπεδο βρίσκεται σε μία πλαγιά εντός του χαρακτηριστικά ακατέργαστου…

"ND House" κατοικία στο κέντρο της Λευκωσίας

Η ιδιωτική κατοικία είναι 280m² εσωτερικός καλυμμένος χώρος και ευρίσκεται στο κέντρο της Λευκωσίας.Σχεδιάστηκε βασισμένη στη σύγχρονη αισθητική, με τη χρήση διαχρονικών υλικών. Ταυτόχρονα, το σπίτι καλύπτει τις ανάγκες μιας…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.