"Κanel", ένα σουηδικό ζαχαροπλαστείο στην Ελλάδα

Το "Kanel" είναι ένα σουηδικό καφέ - ζαχαροπλαστείο, που άνοιξε στη Θεσσαλονίκη το Φεβρουάριο του 2020. Η οικογένεια της ιδιοκτήτριας έζησε για πολλά χρόνια στη Σουηδία και εκτός από τη νοοτροπία ζωής, έφερε μαζί της και τη συνταγή του αυθεντικού ρολού κανέλας, ή αλλιώς "kanelbullar", ενός διάσημου γλυκού συνοδευτικού του καφέ σχεδόν σε όλα τα ζαχαροπλαστεία (konditori) της Σουηδίας.
Ο χώρος του "Κanel" χωρίζεται σε δύο μέρη, το θερμό και το ψυχρό. Το θερμό μέρος βάφτηκε στο χρώμα της καμένης γης (terracotta), κάνοντας αναφορά στα ζεστά ρολά κανέλλας, που ψήνονται καθημερινά και δημιουργεί μία οπτική "φωλιά", μέσα στην οποία εμπερικλείεται το μπαρ και ο χώρος παρασκευής. Η χρωματική συνέχεια της "φωλιάς" και η κατασκευαστική ενότητα των όγκων, επιτυγχάνεται με τη χρήση πατητής τσιμεντοκονίας. Το μπαρ καλύφθηκε με πλακίδια μωσαϊκού, επιλεγμένα στην ίδια τονικότητα με την τσιμεντοκονία.
Το ψυχρό μέρος είναι o χώρος των καθήμενων και λειτουργεί σαν φωτεινός διάδρομος, που οδηγεί στη "φωλιά". Η στενή πρόσοψη του μαγαζιού από γυαλί είναι η μοναδική πηγή φυσικού φωτός και γι’ αυτό επιλέχθηκε ο χώρος αυτός να παραμείνει ανοικτόχρωμος. Η επιλογή ενός σύγχρονου πλακιδίου με αναφορές στα βενετσιάνικα μωσαϊκά, τονίζει την αντίθεση μεταξύ των δύο μερών και μέσω της αντανάκλασης διαχέει το φυσικό φως και στο υπόλοιπο μαγαζί.
H μεγάλου μεγέθους γραφιστική απεικόνιση στον τοίχο σε γήινους τόνους, με τις διαφορετικές γεωμετρικές φόρμες, είχε στόχο να λειτουργήσει ως συνδετικός κρίκος ανάμεσα στους δύο χώρους.
Οι επιγραφές από νέον στους τοίχους οπτικοποιούν τη φιλοσοφία του καφέ και σε συνδυασμό με τους καμπύλους μορφοσωλήνες των φωτιστικών σωμάτων δημιουργούν ένα ελκυστικό περιβάλλον.

 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
Fluo, Architecture and Design Studio
Αρχιτέκτονες:
Φαίη Μανιάτη, Θάλεια Μιχαήλ
Εσωτερική διακόσμηση και επίβλεψη:
Χριστίνα Σέρρου
Χρόνος κατασκευής:
Ιανουάριος 2020
Εμβαδό:
35 m²
Φωτογραφίες:
Πάνος Αρβανιτάκης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

"Νούσιας pastry lab" στα Ιωάννινα

Στα προάστια της πόλης των Ιωαννίνων, σε ένα ισόγειο κτίριο 260 m2 με υπόγειο αντίστοιχου εμβαδού, μεταφέρθηκε το εργαστήριο και τα κεντρικά γραφεία γνωστής αλυσίδας ζαχαροπλαστικής, δημιουργώντας ταυτόχρονα χώρους πώλησης…

"Papasotiriou Patisserie", ζαχαροπλαστείο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Στην πρόσφατα ανακαινισμένη πλατεία Φαναριωτών, στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, δημιουργήθηκε ένας γευστικός προορισμός με γλυκό άρωμα, η Patisserie Papasotiriou. H σχεδιαστική ομάδα σεβάστηκε τη νεοκλασική πρόσοψη του καταστήματος και την…
Ζαχαροπλαστείο με μοντέρνο σχεδιασμό στην περιοχή της Σκύδρας

Ζαχαροπλαστείο με μοντέρνο σχεδιασμό στην περιοχή της Σκύδρας

Το ζαχαροπλαστείο βρίσκεται στην περιοχή της Σκύδρας σε κεντρική οδό. Στεγάζεται στο χώρο που φιλοξενούσε το κατάστημα της τράπεζας Eurobank.Ο αρχιτεκτονικός και διακοσμητικός σχεδιασμός συνέβαλε στο γεγονός το προϊόν να…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.