Foyer Παιδικής Σκηνής Εθνικού Θεάτρου

Στο ιστορικό κτίριο Rex, της οδού Πανεπιστημίου, στεγάζεται η παιδική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, στο υπόγειο που κάποτε φιλοξενούνταν το Σινεάκ. Στο πλαίσιο μιας προσπάθειας αναβάθμισης των υποδομών του Εθνικού Θεάτρου, η παιδική σκηνή απέκτησε ένα νέο foyer.
Η κεντρική ιδέα σχεδιασμού είναι ο μετασχηματισμός του χώρου ανάλογα με τις απαιτούμενες χρήσεις, ώστε αυτός να μπορεί να λειτουργεί ως: α. κενός χώρος, β. εκθεσιακός χώρος, γ. χώρος προβολών, δ. χώρος μικρής θεατρικής δράσης και ε. χώρος εργαστηρίου με δράση παράλληλη με την εκάστοτε παράσταση. Ο χώρος του foyer περιλαμβάνει κεντρικό χώρο, μικρό κυλικείο, κινητό βιβλιοπωλείο και χώρους υγιεινής.
Οργάνωση
Ο κεντρικός χώρος έχει τη δυνατότητα να χωριστεί σε τρεις επιμέρους ζώνες με τη χρήση κινητών πετασμάτων. Η πρώτη ζώνη λειτουργεί ως προθάλαμος για την αίθουσα του θεάτρου, της οποίας τα πετάσματα γίνονται οθόνες προβολής ή σταθερά στοιχεία για την ανάρτηση αφισών. Η δεύτερη ζώνη είναι η ζώνη κίνησης, στον άξονα των δύο κλιμακοστασίων. Η τρίτη είναι η ζώνη στάσης ή αναμονής, της οποίας τα πετάσματα, εκτός από επιφάνειες ανάρτησης, ενσωματώνουν και πτυσσόμενα καθίσματα. Οι σταθεροί τοίχοι της ζώνης αυτής αποτελούν επιπρόσθετες επιφάνειες ανάρτησης ενώ φέρουν και αποσπώμενα / πτυσσόμενα καθίσματα, τα οποία μπορούν να τοποθετηθούν ελεύθερα στο χώρο.
Γενικές αρχές σχεδιασμού
Βασική προτεραιότητα στο σχεδιασμό του νέου foyer ήταν η δημιουργία ενός χώρου που να εμπεριέχει το στοιχείο της μεταμόρφωσης, της αλλαγής και της έκπληξης και να μπορεί να ιδωθεί από τα παιδιά ως παιχνίδι. Παράλληλα, η κλίμακα του παιδιού ήταν το μέτρο που καθόρισε τις αναλογίες και τις διαστάσεις κινητών και σταθερών επίπλων και κατασκευών. Το βασικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε είναι το ξύλο, τόσο για τις επενδύσεις - έπιπλα, όσο και για το δάπεδο.
Η οροφή του κεντρικού χώρου αποτελεί μια ενιαία φωτιστική επιφάνεια, η οποία φωτίζεται εσωτερικά, με δυνατότητα δημιουργίας αποχρώσεων ανάλογα με την εκάστοτε δράση στο χώρο.
Για τη δημιουργία αυτού του περιβάλλοντος επιλέχτηκαν χρώματα ξεκούραστα στο βλέμμα, που παράλληλα λειτουργούν ως φόντο στις διαφορετικού χαρακτήρα δραστηριότητες. 
Το βιβλιοπωλείο είναι εγκατεστημένο σε ένα τροχήλατο κινούμενο module, ανοιγόμενο και πτυσσόμενο. Ανάλογα με τη χρήση του χώρου το βιβλιοπωλείο μεταφέρεται, αναδιπλώνεται και "παίρνει θέση".
 
Περισσότερα...
 
Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
Flux - Office
Εύα Μανιδάκη, αρχιτέκτων μηχανικός, Θανάσης Δεμίρης, αρχιτέκτων μηχανικός
Τοποθεσία:
Εθνικό Θέατρο, Κτίριο Rex, Αθήνα
Συνολική επιφάνεια:
165 m²
Μελέτη / Κατασκευή:
Μάιος - Σεπτέμβριος 2009
Φωτογραφίες:
Πάνος Κοκκινιάς
 
 

 

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κτίριο θεάτρου στη Λάρισα

Κτίριο θεάτρου στη Λάρισα

Η βασική είσοδος του κοινού βρίσκεται στη στάθμη της πλατείας Ουήλ. Από αυτό το σημείο οι επισκέπτες μπορούν είτε να επισκεφθούν την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων είτε να ανέλθουν στους χώρους…
Δικαστικό μέγαρο Αιγίου

Δικαστικό μέγαρο Αιγίου

Το Δικαστικό Μέγαρο Αιγίου κατασκευάστηκε την περίοδο 1993 - 2003 μετά από αρχιτεκτονικό διαγωνισμό του 1987. Η δεκαπενταετία αυτή δίνει ένα μέτρο της μακράς και επίπονης πορείας υλοποίησης της αρχιτεκτονικής. Η…
Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη

Στο νέο αυτό Mουσείο, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, θα διαφυλάσσονται, θα συντηρούνται και θα παρουσιάζονται αυθεντικά αντικείμενα του Bυζαντινού Πολιτισμού από το χώρο της Mακεδονίας. Στις οκτώ μεγάλες αίθουσες έκθεσης…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.