Πρότυπο νεφρολογικό κέντρο Πατρών

Το συγκεκριμένο έργο αφορά στην κατασκευή ενός νέου κτιρίου για τη στέγαση μονάδας χρόνιας αιμοκάθαρσης 34 κλινών στον οικισμό Ακταίου στην Πάτρα.
Στόχος του σχεδιασμού ήταν να εναρμονιστούν οι αυστηρές λειτουργικές απαιτήσεις, που έθετε το κτιριολογικό πρόγραμμα, λόγω της ειδικής χρήσης υγειονομικού χαρακτήρα του κτιρίου με την επιθυμία του κυρίου του έργου να δημιουργήσει έναν χώρο φιλικό και ζεστό στους επισκέπτες του, πέρα από τα συνηθισμένα πρότυπα των ψυχρών δομών παροχής αντίστοιχων υπηρεσιών.
Η αυξημένη κλίση του εδάφους, αλλά και το παράγωνο σχήμα του οικοπέδου, σε συνδυασμό με την αναγκαιότητα του εύκολου εντοπισμού και άνετης πρόσβασης από την παρακείμενη πρώην εθνική οδό, αλλά και την επιθυμία αξιοποίησης της θέασης της γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου, ήταν στοιχεία, που επίσης καθόρισαν σε σημαντικό βαθμό την τελική αρχιτεκτονική πρόταση.
Το κτίριο είναι επίμηκες και αποτελείται από δύο όγκους με ορθοκανονική γεωμετρία. Η κύρια όψη του προς την παρακείμενη οδό ωστόσο διαφοροποιείται τοπικά, για να υπακούσει στη γεωμετρική κατεύθυνση της οδού, να προσφέρει μεγαλύτερη ένταση στην προοπτική και να επιτύχει τη μέγιστη ορατότητα από τον διερχόμενο. Η τοπική αυτή αλλοίωση της βασικής γεωμετρίας δημιουργεί και την αναγκαία υποχώρηση για τη διαμόρφωση του στεγασμένου χώρου drop-off στην περιοχή της κύριας εισόδου του κτιρίου.
Λόγω της αυξημένης κλίσης του εδάφους, το κτίριο διαμορφώνεται ως μονώροφο προς την πλευρά του δρόμου και διώροφο στην πίσω πλευρά του οικοπέδου, με δυνατότητα πρόσβασης σε αυτό και από τα δύο επίπεδα, διατηρώντας με αυτόν τον τρόπο και τον γενικό του όγκο ήπιο σε σχέση με τα γειτονικά του κτίσματα, αλλά και φιλικό ως προς το περιμετρικό φυσικό περιβάλλον.
Η εσωτερική οργάνωση των τμημάτων του κτιρίου διαμορφώθηκε με στόχο τη σαφήνεια και την απλότητα στη λειτουργία, τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για τους επισκέπτες.
Στο επίπεδο 0 (ισόγειο από το δρόμο και 1ος όροφος από την πίσω πλευρά) χωροθετούνται οι δύο αίθουσες αιμοκάθαρσης 16 κλινών η κάθε μία, οι οποίες στρέφονται προς τη θέα της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, με τους βοηθητικούς χώρους υποστήριξης, η είσοδος-χώρος αναμονής και τα γραφεία διευθυντή και προϊσταμένης. Η ανάγκη για εσωτερική επικοινωνία μεταξύ των αιθουσών και των βοηθητικών τους χώρων εξασφαλίζεται χωρίς απαραίτητη διέλευση από τον χώρο εισόδου - αναμονής. Στην κεντρική είσοδο του κτιρίου προβλέπεται εκτεταμένος ημιυπαίθριος χώρος για την αποβίβαση-επιβίβαση των επισκεπτών.
Στο επίπεδο -1 (υπόγειο από το δρόμο και ισόγειο από την πίσω πλευρά) χωροθετούνται η διοίκηση με δυνατότητα ανεξάρτητης εισόδου απευθείας από τον περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου στην πίσω πλευρά, καθώς και οι υπόλοιποι βοηθητικοί και μηχανολογικοί χώροι, ενώ εξασφαλίζεται και ανεξάρτητη είσοδος - έξοδος για την τροφοδοσία και αποκομιδή.
Οι όψεις του κτιρίου είναι οργανωμένες στη λογική των δύο, διαφοροποιημένων αισθητικά, οριζόντιων ζωνών, μία στη βάση του κτιρίου – στην επαφή του με το έδαφος - και μία δεύτερη που ίπταται άνωθεν της βάσης, χρησιμοποιώντας διαφορετικά υλικά και αρχιτεκτονικά στοιχεία. Η βάση επενδύεται με πανέλα υφής σκυροδέματος που προσδίδουν αισθητική στιβαρότητα, ενώ η επάνω ζώνη επενδύεται με κατακόρυφες λωρίδες από πανέλα HPL, μεταβλητών διαστάσεων και δύο χρωμάτων. Οι χρωματισμοί σε ανοικτούς τόνους του γκρι που επιλέχτηκαν ισορροπούν την ποικιλία στη χάραξη των λωρίδων της επένδυσης, ενώ για την προστασία από τον ήλιο τοποθετήθηκαν διάτρητες περσίδες αλουμινίου, αντίστοιχων χρωματισμών, περιμετρικά του κτιρίου.
Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στον φωτισμό, τόσο στο εσωτερικό αλλά ιδιαίτερα εξωτερικά, με τέτοιο τρόπο ώστε τα φωτιστικά στοιχεία να αναδεικνύουν τους γραμμικούς χειρισμούς στην επεξεργασία των όψεων και να εμπλουτίζουν την αρχιτεκτονική ταυτότητα του κτιρίου.

Περισσότερα...

Αρχιτεκτονική μελέτη & Μελέτη Περιβάλλοντος χώρου:
ΜΕΤΕ ΣΥΣΜ Α.Ε.

Ομάδα Μελέτης:
Ιφιγένεια Δούκα, Κορίνα Βουλγαρίδου, Ελένη Χαλάτη, Αλεξία Πρασσά, Χριστίνα Μπρόζου

Στατική μελέτη:
ΜΕΤΕ ΣΥΣΜ Α.Ε.

Η/Μ μελέτη:
Β. Κωνσταντινίδης & Συνεργάτες

Επίβλεψη:
Δούρος Βασίλειος, Γιακουβής Παναγιώτης

Μελέτη Φωτισμού:
Prolight

Τεχνική εταιρεία κατασκευής:
TEDRA

Ιδιοκτήτης:
Πρότυπο Νεφρολογικό Κέντρο Πατρών Α.Ε.

Τοποθεσία:
Π.Ε.Ο Πατρών - Κορίνθου

Εμβαδό οικοπέδου:
2.900 m²

Συνολικό εμβαδό κτιρίου:
1.585 m²

Χρόνος μελέτης:
2020

Χρόνος κατασκευής:
2021-2022

Φωτογραφίες:
Alessandro Kissinas, Νίκος Ψαθογιαννάκης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Συνεδριακό & πολιτιστικό κέντρο στη Θεσσαλονίκη

Συνεδριακό & πολιτιστικό κέντρο στη Θεσσαλονίκη

Με το νέο συνεδριακό και πολιτιστικό κέντρο (κτίριο Β) ολοκληρώθηκε το συγκρότημα του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Το νέο κτίριο, συνολικού εμβαδού 7.600 m², περιλαμβάνει αίθουσα εκδηλώσεων 450 θέσεων με χώρο…
Γήπεδο ποδοσφαίρου Λεμεσού

Γήπεδο ποδοσφαίρου Λεμεσού "Alphamega Stadium"

Το γήπεδο ποδοσφαίρου της Λεμεσού "Alphamega Stadium" βρίσκεται στην Κύπρο λίγο έξω από την πόλη της Λεμεσού στην περιοχή Κολόσσι.Συνορεύει με τον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας – Λεμεσού - Πάφου και αποτελεί…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.