Ερευνητικό κέντρο Αρχιτεκτονικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Το Ερευνητικό Κέντρο της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας φιλοξενείται σε ανακαίνιση/ αναδιαμόρφωση ενός παλιού εργοστασίου παπουτσιών στη βιομηχανική περιοχή Έγκωμη Λευκωσίας.
Οι ανάγκες της σχολής, οι τεχνικοί περιορισμοί λόγω της προϋπάρχουσας κατασκευής από οπλισμένο σκυρόδεμα, όπως επίσης και ο χαμηλός προϋπολογισμός υπήρξαν καθοριστικοί αποφασιστικοί παράγοντες  για τις αποφάσεις του σχεδιασμού. Ιδιαίτερα βάρυνε η ευθύνη για την ταυτότητα ενός έργου με τη συγκεκριμένη λειτουργία και πως η  αρχιτεκτονική επίλυση που θα δινόταν θα αποτελούσε κινητήριος και κατευθυντήριος δυνάμη για τους μετέπειτα σπουδαστές της Αρχιτεκτονικής Σχολής.Μέσα από αυτό το πρίσμα έγινε αντιληπτό πως δεν μπορούσαν να γίνουν εφικτοί οι στόχοι με μια συμβατική επέμβαση.
Η είσοδος και η κατακόρυφη επικοινωνία του κτιρίου λόγω τεχνικών αναγκών καταλαμβάνουν το καινούριο μπροστινό βόρειο μέρος της οικοδομής. Σε συνέχεια οι δυο υφιστάμενοι όροφοι φιλοξενούν γραφειακούς και βοηθητικούς χώρους, αίθουσα συνεδριάσεων και χώρο ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Το μεγαλύτερο μέρος του υφιστάμενου κτίσματος, που αποτελείται από ενιαίο χώρο με διώροφο ύψος, αποφασίστηκε να φιλοξενήσει τους πιο σημαντικούς λειτουργικούς χώρους.
Προτάθηκε διαχωρισμός των χώρων με συρόμενα πετάσματα, τα οποία μπορούν να διαμορφώσουν τουλάχιστον 10 ξεχωριστά, ανεξάρτητα στούντιο, ένα αμφιθέατρο και χώρους διακίνησης. Αναπροσαρμόζοντας τη θέση των πετασμάτων οι χώροι συνεχώς μεταμορφώνονται. Στην τελική μορφή, όλος ο ισόγειος χώρος της υφιστάμενης κατασκευής μπορεί να αποτελέσει έναν ενιαίο ανοικτό χώρο για την φιλοξενία διάφορων δραστηριοτήτων.  
Στον ημιυπόγειο χώρο χωροθετήθηκε το εργαστήριο των φοιτητών ενώ η κεντροβαρική χωροθέτηση του αμφιθεάτρου προσφέρει νότιο ελεγχόμενο φωτισμό στο κέντρο του κτιρίου.
Οι υφιστάμενες εξωτερικές τοιχοποιίες χρειάστηκε να κατεδαφιστούν λόγω στατικής αδυναμίας. Στη θέση τους προτάθηκε η επεξεργασία των όψεων με πολυκαρβουνικές επιφάνειες, με σκοπό τον άπλετο ισορροπημένο φωτισμό. Η απόφαση για τη χρήση τόνων του γκρίζου και του κίτρινου προσφέρει ιδιαίτερα ευχάριστη ατμόσφαιρα στο εσωτερικό του κτιρίου. Σε μεταγενέστερη φάση θα δημιουργηθεί περαιτέρω ηλιοπροστασία με αναρριχητική βλάστηση.
Η κύρια όψη διαμορφώθηκε ως μια επιφάνεια με μεταλλικό σύστημα που θα υποδεχθεί αναρριχητικά φυτά και κατασκευές από τις εργασίες του ερευνητικού κέντρου, οι οποίες θα συνεχίσουν μελλοντικά στην ανατολική και δυτική όψη.                                                         

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη - επίβλεψη: Πέτρος Κωνσταντίνου - Γιώργος Χατζηχρίστου
Εσωτερικοί συνεργάτες αρχιτέκτονες: Βερόνικα Αντωνίου, Joao Teigas
Εξωτερικός συνεργάτης αρχιτέκτονας: Alessandra Swiny
Στατική μελέτη: Νίκος Καλαθάς – E.P.S. Σύμβουλοι Πολιτικοί Μηχανικοί
Η/Μ μελέτη: Ευάγγελος Λαμπασκής, Γιώργος Θεοχαρίδης
Κατασκευή: Lois Builders ltd
Επιμετρητής ποσοτήτων: Αχιλλέας Κουπεπίδης - MDA  (Cyprus) Σύμβουλοι Επιμετρητές
Τοποθεσία: Έγκωμη, Λευκωσία, Κύπρος
Ιδιοκτήτης: Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Κόστος: € 2.877.000,00
Συνολικό εμβαδό: 1200 m²
Χρόνος αποπεράτωσης: 2011
Φωτογραφίες: Άγης Αγησιλάου, Ανδρέας Σπύρου, Γιώργος Χατζηχρίστου, Πέτρος Κωνσταντίνου.

 

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κτίριο τράπεζας στο Ηράκλειο Κρήτης

Κτίριο τράπεζας στο Ηράκλειο Κρήτης

Tο κτίριο της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Tράπεζας κατασκευάστηκε σε ιδιόκτητο οικόπεδο, στο Hράκλειο Kρήτης, για να στεγάσει το κεντρικό κατάστημά της, τη διοίκηση και τις κεντρικές υπηρεσίες της. Στόχος ήταν να…
Νέο αρχαιολογικό μουσείο Χανιών

Νέο αρχαιολογικό μουσείο Χανιών

Τα μουσεία οφείλουν να αποτελούν πεδία παραγωγής πολιτισμού. Για να γίνει αυτό εφικτό απαιτείται η κατάλληλη συνεργασία της αρχιτεκτονικής, της έκθεσης των ευρημάτων και των δραστηριοτήτων του μουσείου.Το αρχαιολογικό μουσείο…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.