Βιβλιοθήκη Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος στη Λαμία

Το κτίριο της βιβλιοθήκης κατασκευάστηκε για να αποτελεί το σημείο αναφοράς του κτιριακού συγκροτήματος του Tεχνολογικού Eκπαιδευτικού Iδρύματος (ΤΕΙ). Αποτελεί το σημείο συνάντησης, ψυχαγωγίας και μελέτης των σπουδαστών. Μεγάλο μέρος του ελεύθερου χρόνου αναλώνεται στις αίθουσες του βιβλιοστασίου και του αναγνωστηρίου καθώς και στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.
Η θέση του κτιρίου στο νότιο άκρο του τριγωνικού οικοπέδου, δημιούργησε ένα κτίριο “όριο” και καθόρισε σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη της κτιριακής μάζας.
Oι πλευρές του κτιρίου ακολουθούν τις συγκλίνουσες πλευρές του οικοπέδου ανοίγοντάς το προς την πλευρά του υπόλοιπου συγκροτήματος.
Το ανοικτό σχήμα της κάτοψης υποδέχεται και ταυτόχρονα εκπέμπει. Συσπειρώνεται και επεκτείνεται δυναμικά στο ευρύτερο συνθετικό πεδίο.
Η κεντρική είσοδος-πρόσβαση είναι στη βόρεια πλευρά και υποδέχεται τους σπουδαστές και το διδακτικό προσωπικό του Ιδρύματος. Η ανατολική είσοδος προς την παλαιά Εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας αφορά στους επισκέπτες και δίνει στο κτίριο τη δυνατότητα αυτόνομης και ανεξάρτητης λειτουργίας. Η αλληλοτομία των αξόνων των εισόδων αυτών καθώς και της νότιας βοηθητικής, συντελείται σε κλειστό εσωτερικό αίθριο φωτιζόμενο από την οροφή.
Εκτός του βιβλιοστασίου, του αναγνωστηρίου και του αμφιθεάτρου, στο κτίριο βρίσκονται και γραφεία της διοίκησης.
Τα επιχρίσματα των εξωτερικών επιφανειών των όψεων είναι από τσιμεντομαρμαροκονίαμα με πρόσμειξη ψηφίδας (artificiel) και προσθήκη τσιμεντοχρώματος. Το γαιώδες ύφος του τελικού αποτελέσματος συνάδει με το ευρύτερο φυσικό περιβάλλον και διαφοροποιεί το κτίριο της βιβλιοθήκης από τα υπόλοιπα κτίρια του συγκροτήματος.

Περισσότερα...

Στοιχεία Έργου

Aρχιτεκτονική μελέτη: Β. Τριανταφύλλου
Στατική μελέτη: Χ. Ζώης
H/M μελέτη: Β. Κρικέλλα
Eπίβλεψη: Τζ. Πανοπούλου, ΔΤΥ Νομού Φθιώτιδας
Tεχνική εταιρία κατασκευής: Λ. Κίτσος ΑΤΕ
Xρόνος κατασκευής έργου: 1999-2001
Φωτογραφίες: Α. Πιπέλιας

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κτίριο θεάτρου στη Λάρισα

Κτίριο θεάτρου στη Λάρισα

Η βασική είσοδος του κοινού βρίσκεται στη στάθμη της πλατείας Ουήλ. Από αυτό το σημείο οι επισκέπτες μπορούν είτε να επισκεφθούν την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων είτε να ανέλθουν στους χώρους…
Κτίριο πολιτιστικών δραστηριοτήτων

Κτίριο πολιτιστικών δραστηριοτήτων

Η μελέτη έγινε με ανάθεση, μετά από αρχιτεκτονικό διαγωνισμό. Αντικείμενό της αποτέλεσε το νέο κτίριο που θα στεγάσει το παράρτημα της Χ.Α.Ν.Θ. στο Ασβεστοχώρι, σε γωνιακό, ιδιόκτητο γήπεδο, συνολικής έκτασης…
Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη

Στο νέο αυτό Mουσείο, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, θα διαφυλάσσονται, θα συντηρούνται και θα παρουσιάζονται αυθεντικά αντικείμενα του Bυζαντινού Πολιτισμού από το χώρο της Mακεδονίας. Στις οκτώ μεγάλες αίθουσες έκθεσης…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.