Το συγκρότημα του αμφιθεάτρου περιλαμβάνει πολυλειτουργική αίθουσα χωρητικότητας 1.000 ατόμων, χώρο υποδοχής, τέσσερις αίθουσες σεμιναρίων και βοηθητικούς χώρους. Το συγκρότημα της βιβλιοθήκης περιλαμβάνει χώρο υποδοχής, τη διοίκηση, αναγνωστήριο 250 ατόμων, βιβλιοστάσια 80.000 τόμων και βοηθητικούς χώρους.
Η μελέτη απέφυγε τη δημιουργία ενιαίου όγκου και επέλεξε το σχεδιασμό αρθρωτού κτιριακού συγκροτήματος με ελεύθερη δομή και σχήμα. Απουσιάζει η γεωμετρική κανονικότητα και εισάγεται ο ρυθμός και η ευελιξία. Ο σχεδιασμός υπακούει σε έναν ιδιόμορφο νόμο, ο οποίος διαφαίνεται στην ακτινωτή χάραξη των δομικών στοιχείων του φέροντος οργανισμού. Ο ιδιόμορφος ρυθμός που κυριαρχεί σ’ όλη την έκταση του συγκροτήματος και εκφράζεται στη χάραξη των μεταλλικών στοιχείων της κατασκευής αλλά και στην κεκλιμένη μορφή των τοιχίων του φέροντος οργανισμού, προσδίδει στο συγκρότημα την επιθυμητή ελαφρότητα. Η ανάδειξη αυτού του εσωτερικού ρυθμού ενισχύεται από την απουσία ψευδοροφών στους χώρους του συγκροτήματος και από την πλήρη αποκάλυψη του νευρικού συστήματος του σκελετού των στεγών (ζευκτών, τεγίδων), καθώς και των δικτύων των Η/Μ εγκαταστάσεων. 
Στο αμφιθέατρο, η ακτινωτή χάραξη προσδίδει ιδανική γεωμετρική μορφή στο χώρο της κύριας αίθουσας, εξασφαλίζοντας άρτιες συνθήκες ακουστικής και ορατότητας των θεατών. Αντίστοιχα, στη βιβλιοθήκη οι κεκλιμένοι τοίχοι σε συνδυασμό με την αλληλοδιείσδυση των όγκων προσδίδουν στο συγκρότημα την αίσθηση της κίνησης, ενώ η χρήση διάτρητου μεταλλικού δαπέδου στο πατάρι του αναγνωστηρίου και η πρόβλεψη περιμετρικών υαλοστασίων στη μεταλλική στέγη δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την είσοδο του φωτός σ’ όλους τους χώρους του κτιρίου.
 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:

Aρχιτεκτονική μελέτη: H. Γουναρόπουλος - A. Kωστίκας O.E.
Στατική μελέτη: ΟΜΕΤΕ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Α.Ε
H/M μελέτη: ΑΚΤΕΡ Η/Μ Ε.Π.Ε.
Ακουστική μελέτη: G. SCHUBERT
Μελέτη φωτισμού: ΑRTEMIDE HELLAS A.E.
Eπίβλεψη: H. Γουναρόπουλος
Tεχνική εταιρεία κατασκευής: J&P ΑΒΑΞ Α.Ε
Συνεργάτες: Δ. Γουναροπούλου, Α. Δεληγιάννη, Β. Eμμανουηλίδου, Π. Mπαζός, Γ. Σπυρίδωνος, Rubin Richard
Ιδιοκτήτης: ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ-ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΡΓΩΝ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ
Tοποθεσία: Aεροπορική Bάση Τατοΐου
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 6.800 m²
Xρόνος μελέτης: 2000
Xρόνος κατασκευής: 2004 - 2007
Φωτογραφίες: Νίκος Δανιηλίδης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

"ΙΑΣΩ Θεσσαλίας", κλινική στη Λάρισα

Η κλινική έχει δυναμικότητα 213 κλινών και είναι γενική - μαιευτική - παιδιατρική κλινική, στην οποία προσφέρονται παροχές υγείας σε επίπεδο διάγνωσης, θεραπείας, αποκατάστασης, νοσηλείας και επιστημονικής έρευνας στον ευρύτερο…
Φοιτητικές κατοικίες στην Πάτρα

Φοιτητικές κατοικίες στην Πάτρα

Το έργο αποτελεί ένα φιλόδοξο εγχείρημα οικιστικής ανάπτυξης στο κέντρο της Πάτρας. Ένα υφιστάμενο κτίριο από τη δεκαετία του 1970, μια πρώην ιδιωτική κλινική, ανακατασκευάζεται σε πρωτοτυπικό αστικό συγκρότημα, προσφέροντας…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.