"Prodea HQ", ανακαίνιση διατηρητέου κτιρίου και μετατροπή σε χώρο γραφείων στο κέντρο της Αθήνας

Βασικό στόχο του σχεδιασμού αποτέλεσε η μετατροπή ενός κτιρίου με διατηρητέα όψη και ιδιαίτερα διακοσμητικά στοιχεία σε ένα σύγχρονο χώρο γραφείων, που να συμβαδίζει με τα ισχυρά πρότυπα προδιαγραφών LEED και WELL. Το πρότυπο LEED αφορά στην πιστοποίηση αειφορίας των κτιρίων και συνδέεται με τις βέλτιστες συνθήκες εντός τους, δηλαδή τη βελτιωμένη ποιότητα εσωτερικού αέρα, τις συνθήκες θερμικής άνεσης, το φυσικό φωτισμό και τα χαμηλότερα έξοδα λειτουργίας, ενώ παράλληλα προβλέπει και απαιτήσεις για φύτευση. Η πιστοποίηση WELL αφορά στις μετρήσιμες ποιοτικές συνθήκες διαβίωσης των εργαζομένων, όπως τα υψηλά επίπεδα ηχομόνωσης, οι μετρήσεις επιπέδων οσμών και αέρα. Και οι δύο πιστοποιήσεις καθιστούν το κτίριο υψηλών προδιαγραφών.
Τα γραφεία και το προκείμενο κτίριο ανήκουν στην εταιρεία Prodea Investments, τη μεγαλύτερη εταιρεία επενδύσεων σε real estate στην Ελλάδα. Το κτίριο βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, στην καρδιά του εμπορικού κέντρου, στην οδό Χρυσοσπηλιωτίσσης. Είναι διαμπερές προς την οδό Μιλτιάδου, αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο, μεσώροφο, δύο τυπικούς ορόφους και δύο εσοχές, εξώστη και δώμα με θέα την Ακρόπολη. Η δομή της εταιρείας απαιτεί την οργάνωση σε επί μέρους τμήματα, την εργασία ομάδων σε διατάξεις "open space", αλλά και κλειστά διοικητικά γραφεία, χώρους συναντήσεων λίγων ατόμων, μία ευρύχωρη αίθουσα συνεδριάσεων και ένα μεγάλο χώρο εκδηλώσεων.
Στο ισόγειο οργανώνεται η υποδοχή, ο χώρος αναμονής και ο χώρος εκδηλώσεων, ενώ η κεντρική αίθουσα συνεδριάσεων χωροθετείται στο μεσώροφο, με γυάλινα πετάσματα που προσδίδουν εποπτεία στον ισόγειο χώρο. Εσωτερικά, το κτίριο υπέστη τροποποιήσεις, έτσι ώστε να λειτουργεί ως σύνολο και όχι άθροισμα ορόφων. Με τη διάτρηση οπών στις οροφές του πρώτου και του δεύτερου ορόφου, καθίσταται δυνατή η οπτική ενοποίηση των χώρων, καθώς γύρω από τις οπές οργανώνονται οι χώροι κίνησης των γραφείων.
Στους δύο πρώτους ορόφους αναπτύσσονται χώροι γραφείων (σε κλειστή ή ανοιχτή διάταξη) και στον τρίτο όροφο ο χώρος διαλείμματος με τον εξωτερικό του χώρο. Το δώμα διαμορφώθηκε ως ένας υπαίθριος χώρος εκδηλώσεων με φυτεύσεις, πέργκολα, ενώ στο υπόγειο τοποθετούνται βοηθητικοί χώροι. Για τον ανοιχτό χώρο, που αναπτύσσονται θέσεις εργασίας, έχει σχεδιαστεί ένα οργανικό μοντέλο τοποθέτησης ενός συστήματος - "cluster" γραφείων, με κυλινδρική μορφή και κυματοειδές τελείωμα, επενδυμένα με απορροφητικό ύφασμα. Η ανάγκη για κλειστά γραφεία καλύπτεται με ειδικά ηχομονωτικά υαλοπετάσματα, καμπύλα ή επίπεδα, που φέρουν τις εσωτερικές θύρες.
Η παρουσία των έργων τέχνης δηλώνει τη σχέση της PRODEA με τη σύγχρονη ελληνική τέχνη. Έργα από συλλογές νέων Ελλήνων καλλιτεχνών, ορισμένα από τα οποία πραγματοποιήθηκαν αποκλειστικά για να φιλοξενηθούν στα γραφεία της εταιρείας, λειτουργούν οργανικά με τον υπόλοιπο σχεδιασμό, δεν αποτελούν δηλαδή μια εκ των υστέρων προσθήκη.
Συνολικά, η σχεδιαστική προσέγγιση χαρακτηρίζεται από την ισορροπία ανάμεσα στον ιστορικό χαρακτήρα του κτιρίου, τη λειτουργική οργάνωση, την έμφαση στην υλικότητα και το σύγχρονο ύφος ενός τεχνολογικά προηγμένου χώρου εργασίας.

 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
Urban Soul Project
Project Management:
Prodea Technical Department
Στατική μελέτη:
Χρίστος Καρναβέζος, Χριστόφορος Κολύβας
H/M μελέτη:
Δέκτης Σύμβουλοι Μηχανικοί Α.Ε.
Επιμελήτρια Έργων Τέχνης:
Λενιώ Παπαντωνοπούλου
Ειδικός συνεργάτης Audio Visual:
Πάνου Α.Ε.Β.Ε.
Ειδικός συνεργάτης πληροφοριακών συστημάτων:
Byte
Σύμβουλος βιωσιμότητας (LEED & WELL) :
Dcarbon
Ενεργειακή μελέτη:
Dcarbon/ Δέκτης Σύμβουλοι Μηχανικοί Α.Ε.
Ακουστική μελέτη:
Timagenis Architects Acoustics Design Connection
Αρχιτεκτονική τοπίου:
Vita Verde
Μελέτη φωτισμού:
Reflect Lights
Τεχνική εταιρεία κατασκευής:
Μπάλλιαν Τεχνική Α.Ε.
Ιδιοκτήτης:
Prodea Investments
Εμβαδό:
3.500 m2
Χρόνος αποπεράτωσης:
2020
Τοποθεσία:
Αθήνα
Φωτογραφίες:
Γιώργης Γερόλυμπος

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κτίριο γραφείων και έκθεσης αυτοκινήτων, Αθήνα

Κτίριο γραφείων και έκθεσης αυτοκινήτων, Αθήνα

Το κτιριακό συγκρότημα της εταιρείας αυτοκινήτων μελετήθηκε και κατασκευάστηκε σε τρια στάδια και στη τωρινή του μορφή καταλαμβάνει 5.700 m² δόμησης. Επίτευγμα αποτελεί το γεγονός οτι παρ’ότι η μελέτη πραγματοποιήθηκε…
Επέκταση κτιρίου γραφείων

Επέκταση κτιρίου γραφείων

Το νέο κτίριο γραφείων σχεδιάστηκε ως ένα αυτόνομο κτίριο, προσθήκη όμως κατ’ επέκταση ενός υπάρχοντος κτιρίου γραφείων της δεκαετίας του ’70 στο ίδιο οικόπεδο. Καταλαμβάνει 1.545 m2 σε τρια επίπεδα…
Κτίριο γραφείων  στην Αθήνα

Κτίριο γραφείων στην Αθήνα

Το συγκρότημα βρίσκεται στη Λ. Κηφισού κι αποτελείται από δύο κτίρια. Το κυρίως κτίριο είναι τριώροφο και περιλαμβάνει χώρους γραφείων. Το βοηθητικό κτίριο είναι διώροφο και περιλαμβάνει χώρους συντήρησης και…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.