''Ferryhopper'' χώρος γραφείων στην Αθήνα

  • KN Group _ Design that works

Το κτίριο γραφείων "ΗΞΗ" στο Μοσχάτο φιλοξενεί στο ισόγειο τα γραφεία της καινοτόμου startup πλατφόρμας αναζήτησης και κράτησης ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, Ferryhopper. Το έργο αναπτύχθηκε και υλοποιήθηκε μετά τη ριζική ανακαίνιση της υπάρχουσας δομής και τη μετατροπή της σε έναν λειτουργικά έξυπνο, με πρoδιαγραφές περιβαλλοντικής πιστoποίησης LEED, αισθητικά σύγχρονο χώρο γραφείων, από την KN Group _ Design that works.
Βιώσιμος περιβαλλοντικός σχεδιασμός
Στο σχεδιασμό του κτιρίου και των χώρων γραφείων της Ferryhopper έχουν εφαρμοστεί πρακτικές σχεδίασης και κατασκευής που λαμβάνουν υπόψιν την χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, την αποφυγή εκπομπής ρύπων και την επιλογή υλικών φιλικών προς το περιβάλλον.
Οσον αφορά τα συστήματα ενέργειας, στο κτίριο έχουν εγκατασταθεί νέα συστήματα κλιματισμού που δεν περιείχουν ψυκτικά μέσα με βάση τον χλωροφθοράνθρακα (CFC), ελαχιστοποιώντας τις εκπομπές ενώσεων που συμβάλλουν στην καταστροφή του όζοντος και την παγκόσμια κλιματική αλλαγή. Στο κέλυφος του κτιρίου έγινε εγκατάσταση θερμοπροσόψεων και αντικατάσταση των υφιστάμενων υαλοπινάκων με ενεργειακούς, για την επίτευξη της βέλτιστης ενεργειακής απόδοση με βάση την κλιματική ζώνη. Επιπλέον, το κτίριο εξοπλίστηκε με λειτουργικά παράθυρα και συστήματα τα οποία επιτρέπουν τον ατομικό έλεγχο της θερμικής άνεσης. Για τον έλεγχο και την καταγραφή της σωστής λειτουργίας των συστημάτων ενέργειας, στο κτίριο έχουν εγκατασταθεί μετρητές ενέργειας διασυνδεδεμένοι με ένα κεντρικό σύστημα BMS. Στην κατασκευή επαναχρησιμοποιήθηκαν υλικά, όπως π.χ. τα υαλοστάσια από το κέλυφος του κτιρίου.
Αρχιτεκτονική και αισθητική σύνθεση των γραφείων
Η εταιρική ταυτότητα και το ιδιαίτερο αντικείμενο της εταιρείας, καθώς και οι λειτουργικές και χωρικές απαιτήσεις της, ενέπνευσαν την ομάδα της KN Group στην αρχιτεκτονική και αισθητική σύνθεση του ορόφου. Σχεδιαστικές αναφορές αντλήθηκαν από το χαρακτήρα των ελληνικών ferryboats με έντονα στοιχεία και επεμβάσεις, αναδείχθηκε ο ανοικτός κάναβος και βιομηχανικός χαρακτήρας του κτιρίου και η χρωματική παλέτα προσαρμόστηκε ώστε η εμπειρία των χρηστών και επισκεπτών να θυμίζει ‘‘καλοκαιρινή εμπειρία σε καράβι’’. Με τον τρόπο αυτό εξυπηρετήθηκε και η επιθυμία του χρήστη για οpen-space, πολυχρηστικούς, ανάλαφρους χώρους, ώστε να εντείνεται η συνεργασία των εργαζομένων και να υποστηρίζεται η σημασία της ομάδας.
Γενναιόδωρα περιμετρικά ανοίγματα επιτρέπουν οπτικές φυγές προς τον πράσινο περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου, την είσοδο άπλετου φωτός και την αίσθηση του ανοικτού χώρου.
Ο όροφος διαχωρίζεται σε τρία επίπεδα με την προσθήκη υπερυψωμένου δαπέδου. Δύο διαφορετικά χρωματικά βινυλικά δάπεδα, ένα σκούρο και ένα ανοιχτόχρωμο, οριοθετούν τα διαφορετικά τμηματικά επίπεδα, τα οποία λειτουργούν ως νησίδες στον χώρο. Η νησίδα που φιλοξενεί το τμήμα πωλήσεων στο νοτιοανατολικό κομμάτι, διαχωρίζεται από τον υπόλοιπο χώρο με ένα τοιχάκι με δύο χωνευτές επεμβάσεις πρασίνου, οι οποίες δημιουργούν ενδιαφέρουσα ογκοπλασία στο χώρο, την «πρύμνη» και την «πλώρη» της σύνθεσης. Επιπλέον, στο τμήμα αυτό δημιουργούνται αναφορές από το «κατάστρωμα» με σημειακά μεταλλικά στοιχεία-κουπαστές και έντονες χρωματικές χειρονομίες. Ηχοαπορροφητικά διαχωριστικά χωρίσματα, εξυπηρετούν την καλύτερη εμπειρία των εργαζομένων.
Το κεντρικό τμήμα λειτουργεί ως ένας δυναμικός διαδραστικός πυρήνας με πολυμορφικό χαρακτήρα για ποικίλες χρήσεις. Οι κυκλικές κολώνες, που δεσπόζουν στο κέντρο του κτιρίου και αποτελούν χαρακτηριστικό στοιχείο του, τονίζονται με έντονο κόκκινο χρώμα ως αναφορά στα ψηλά και κατακόρυφα «φουγάρα». Το Βορειοανατολικό κομμάτι φιλοξενεί τις κοινόχρηστες χρήσεις τις εταιρείας: meeting rooms, phonebooths, wc και χώρο κουζίνας. Εκεί συναντάμε μία ράμπα, η οποία οδηγεί στα κλειστά meeting rooms, καθιστώντας την πρόσβαση και τη χρήση δυνατή από όλους. Από τον χώρο δεν θα μπορούσε να λείπει κάποιο «φινιστρίνι», το οποίο χαρακτηρίζει και σηματοδοτεί τις πιο μικρές καμπίνες της νησίδας, αυτές που λειτουργούν ως χώροι για one to one συναντήσεις, δημιουργώντας μία ζεστή αίσθηση ιδιωτικότητας.
Διάσπαρτες σχηματικές λεπτομέρειες στο χώρο, ενοποιούν όλα τα στοιχεία αυτού σε μία νέα πρωτότυπη δημιουργία, η οποία παρά τις γνώριμες αναφορές της, δεν χάνει τη φρεσκάδα και την ξεχωριστή οπτική ματιά της σχεδιαστικής σύνθεσης. Με τον τρόπο αυτό υπηρετείται τόσο το εταιρικό brand του χρήστη, όσο και η λειτουργική ανάγκη του για ένα σύγχρονο και ελκυστικό χώρο εργασίας.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη / Interior Design / Εικαστικά έργα:
KN Group _ Design that works
Μελετητική ομάδα KN Group _ Design that works:
Κωνσταντίνος Στραταντωνάκης, Χριστίνα Ανδρικοπούλου, Ελένη Γαλάνη, Όλγα Μάρκου, Αριστοτέλης Παπαθανασίου
Κατασκευή:
KN Group _ Design that works
Σύμβουλος LEED:
Envirosys
Μελέτη φωτισμού:
Bright Ειδικός Φωτισμός Α.Ε.
Μελέτη Η/Μ:
Διμήδης και συνεργάτες
Εμβαδό:
800 m2
Έτος:
2023
Τοποθεσία:
Μοσχάτο, Ελλάδα
Φωτογράφος:
Γιώργος Σφακιανάκης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κτίριο γραφείων & εργαστηρίων στην Αττική Oδό

Κτίριο γραφείων & εργαστηρίων στην Αττική Oδό

Το κτίριο αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο, α’ και β’ όροφο. Η αρχική του χρήση ήταν βιομηχανική και τελευταία λειτουργούσε ως βιομηχανία παραγωγής αρτοποιημάτων. Στη σημερινή του μορφή λειτουργεί ως ολοκληρωμένη μονάδα…
''Moosend'' χώρος γραφείων στο Μαρούσι

''Moosend'' χώρος γραφείων στο Μαρούσι

Το έργο βρίσκεται στo ακμάζον επιχειρηματικό κέντρο του Αμαρουσίου, έδρα για μεγάλες σημαντικές, ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις. Αφορά στην αναδιαμόρφωση ενός αυτοτελούς ορόφου 460 m2, σε υφιστάμενο κτίριο γραφείων της…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.