"Boxes in boxes" Επέκταση & διαρρύθμιση γραφείων & χώρου υποδοχής βιοτεχνίας
Στη βιομηχανική ζώνη του Πειραιά, η επιχείρηση δραστηριοποιείται από το 1906 στον χώρο της λιθογραφίας, των γραφικών τεχνών, των εκτυπώσεων κυτιοποιίας και στην παραγωγή συσκευασιών. Σε ένα παλιό πέτρινο κτίριο στεγάζονται εδώ και 100 χρόνια περίπου, οι χώροι παραγωγής ―με τις μηχανές και την πρώτη ύλη― αλλά και τα γραφεία της επιχείρησης. Στο εσωτερικό αναγνωρίζει κανείς το βιομηχανικό χαρακτήρα ενός κτιρίου με ύψος 6 m, που επιστεγάζεται από μια δίρριχτη, εμφανή, ξύλινη στέγη. Στη μια πλευρά του χώρου αναπτύσσεται το εμφανές μεταλλικό πατάρι, στο οποίο λειτουργούν τα γραφεία και άλλοι βοηθητικοί χώροι.
Το ζητούμενο σχετικά με τη διαρρύθμιση των γραφείων εστιαζόταν κυρίως στην επέκτασή τους και στη δημιουργία άνετων θέσεων εργασίας. Σημαντική προϋπόθεση ήταν η σύνδεσή τους και η εύκολη διέλευση από και προς τους χώρους παραγωγής, ενώ απαραίτητη κρίθηκε και η δυνατότητα απομόνωσης του γραφείου της ιδιοκτήτριας της επιχείρησης. Άλλη μια σημαντική παράμετρος για τον σχεδιασμό ήταν η δυνατότητα έκθεσης των "κουτιών" (του εμπορεύματος), τα οποία ποικίλλουν σε σχέδια, μεγέθη και χρωματισμούς.
Η επέκταση των γραφείων επάνω στο πατάρι, ακολούθησε και ανέδειξε το μοτίβο των κλειστών μεταλλικών κατασκευών, δημιουργώντας δύο "κουτιά" που διακόπτονται από την διακριτή είσοδο ανάμεσα σε αυτά. Ο μεταλλικός σκελετός είναι παντού εμφανής και σε μαύρο χρώμα, το ίδιο και οι σκάλες που συνδέουν τις στάθμες, με κουπαστές από μεταλλικά πλέγματα. Όταν τα γραφεία χρησιμοποιούνται και είναι φωτισμένα, ο μεταλλικός σκελετός διαγράφεται καθαρά κάνοντας την ιδέα των "κουτιών μέσα στα κουτιά" αντιληπτή.
Με μια διάθεση "ανανέωσης" ―καθώς πρόκειται για χώρους χωρίς φυσικό φωτισμό―, επιλέχθηκαν φωτεινά χρώματα σε όλα τα βινυλικά δάπεδα των χώρων που σχεδιάστηκαν. Τα έπιπλα, αντιθέτως, ακολουθούν μια πιο ουδέτερη χρωματική παλέτα, όπως το γκρι, σε συνδυασμό με εφαρμογές ξύλου στα σημεία που οι μελετητές θέλησαν να τονίσουν περισσότερο, όπως στο σημείο εισόδου των γραφείων.
Με παρόμοια διάθεση σχεδιάστηκε και ένας νέος χώρος υποδοχής στο ισόγειο. Εκτός από το προφανές καλωσόρισμα στη βιοτεχνία, δημιουργήθηκε ένα κατάλληλο σημείο για την έκθεση παλιών φωτογραφιών, εγγράφων και αντικείμενων που υπενθυμίζουν τη μεγάλη πορεία της επιχείρησης αλλά και του κτιρίου μέσα στα χρόνια.
Στοιχεία έργου
Αρχιτεκτονική μελέτη:
«αρχιτεκτονικό γραφείο 3» / Νικολέττα Δρίτσα & Χριστίνα Πλαΐνη
Επίβλεψη:
Νικολέττα Δρίτσα
Μελέτη εσωτερικών χώρων, φωτισμού & Η/Μ:
«αρχιτεκτονικό γραφείο 3»
Συνεργάτες:
Δήμητρα Κούτρα
Ιδιοκτήτης:
Μerla Pack
Τοποθεσία:
Πειραιάς
Εμβαδό:
70 m2
Χρόνος μελέτης:
2019
Χρόνος κατασκευής:
2020
Παρουσίαση:
Χριστίνα Πλαΐνη
Φωτογραφίες:
Δημήτρης Κλεάνθης