Κτίριο γραφείων στην Αθήνα

Πρόκειται για ένα επταώροφο κτίριο γραφείων με καταστήματα στο ισόγειο και 3 υπόγειους χώρους στάθμευσης. Στο κτίριο υπάρχει ένας νοητός άξονας περίπου στο κέντρο της πρόσοψης, ο οποίος χωρίζει το κτίριο σε δύο παραλληλόγραμμους κάθετους μεταξύ τους όγκους. Οι συγκεκριμένοι όγκοι έχουν βάθος τέτοιο, ώστε να υπάρχει φυσικός φωτισμός παντού και εμβαδό κατάλληλο για να φιλοξενηθεί ένα γραφείο. Στους ορόφους, σε κάθε όγκο τοποθετείται ένα γραφείο. 
Επάνω από την είσοδο και στον κεντρικό άξονα του κτιρίου υπάρχει ένα γυάλινο αίθριο, από το δεύτερο όροφο έως και τον έκτο, συνδετικό στοιχείο των γραφείων, το οποίο διαχέει το φως μέσα στους χώρους εργασίας και στο κεντρικό χώρο των κλιμακοστασίων.  Η όψη του κατασκευάζεται με υαλοπίνακες πολύ μεγάλων διαστάσεων, με το σύστημα Spider & Planar, με πλήρη διαφάνεια, δημιουργώντας το μεγάλο υαλοπέτασμα της όψης, που καταλήγει στην γυάλινη οροφή του έβδομου ορόφου. Η στήριξη των υαλοπινάκων γίνεται με χωροδικτυώματα. Υπάρχει επίσης πρόβλεψη για το φυσικό αερισμό και την εκτόνωση του αέρα στο χώρο του υαλοπετάσματος και τη βιοκλιματική λειτουργία του, με τις γυάλινες στεγανές ηλεκτροκίνητες περιστρεφόμενες περσίδες στην υπερύψωση της οροφής και τις περσίδες εξαερισμού στο δάπεδο του δεύτερου ορόφου.
Όλο το κτίριο έχει μελετηθεί και κατασκευαστεί σύμφωνα με τον Κ.Εν.Α.Κ. Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στην αυτόνομη λειτουργία των επί μέρους χώρων του συγκροτήματος γραφείων, καθώς και στον ενεργειακό του σχεδιασμό. Το κτίριο είναι εξοπλισμένο με σύγχρονα και αποδοτικά συστήματα ψύξης, θέρμανσης VRV, τα οποία ελέγχονται τόσο αυτόνομα, ανάλογα με τη χρήση κάθε χώρου, όσο και κεντρικά, προκειμένου να επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας όπου αυτό είναι απαραίτητο. Ανάλογος σχεδιασμός έχει γίνει και για το σύστημα εξαερισμού με VAM (εναλλάκτες θερμότητας), που επίσης προσφέρουν αυτονομία λειτουργίας. Για το φωτισμό χρησιμοποιήθηκαν φωτοδίοδοι και λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης, καθώς και το σύστημα BMS ανιχνευτών κίνησης. Στο κτίριο έχει πραγματοποιηθεί μελέτη φωτισμού, η οποία αναδεικνύει τα αρχιτεκτονικά του στοιχεία.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: Μαρία Γεραρχάκη
Στατική μελέτη: Αμβρόσιος Αμβροσίου
Η/Μ μελέτη: Σπύρος Κοτζιάς
Επίβλεψη: Αμβρόσιος Αμβροσίου - Απόστολος Κατσάνος
Κατασκευή: CYFIELD A.E.
Ιδιοκτήτης CYFIELD A.E.
Eμβαδό οικοπέδου: 1.044 m²
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 7.500 m²
Χρόνος μελέτης: Μάρτιος 2011
Χρόνος κατασκευής: 2013
Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Κοντός

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κτίριο εμπορικής χρήσης στο Ηράκλειο Κρήτης

Κτίριο εμπορικής χρήσης στο Ηράκλειο Κρήτης

Το κτίριο εμπορικής χρήσης βρίσκεται στο Ηράκλειο της Κρήτης σε μία περιοχή λίγο έξω από το κέντρο της πόλης, σε έναν εμπορικό δρόμο με αυξημένη κίνηση οχημάτων.Λειτουργικά το κτίριο εκτείνεται…
Γραφεία στην Αθήνα

Γραφεία στην Αθήνα

Αφορμή της μελέτης ήταν ένα τριώροφο τμήμα κτιρίου της δεκαετίας του 1970 στην περιοχή της Πλατείας Μαβίλη, προορισμένο να εξυπηρετήσει, μετά την επέμβαση, τους νέους χώρους του γραφείου "Ποτηρόπουλος Δ+Λ…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.