Κτίριο γραφείων και καταστημάτων, Αθήνα

Το κτίριο προκύπτει από τη σύνθεση δύο ξεχωριστών όγκων, ενός μονώροφου εμπορικού καταστήματος 1.300 m² και ενός πενταώροφου κτιρίου γραφείων σε σχήμα "Γ" που το περιβάλλει, δημιουργώντας ένα όριο προς τα γειτονικά κτίσματα με όψεις προς την οδό Πειραιώς.  
Με αυτόν τον τρόπο οι εργαζόμενοι απολαμβάνουν τη θέα προς τον κήπο, έχοντας περισσότερη ιδιωτικότητα, μακριά από το θόρυβο του πολυσύχναστου δρόμου. Οι ράμπες που οδηγούν στο φυτεμένο δώμα ταυτόχρονα με τη γεωμετρία του καμπύλου κτιρίου, συνδέουν τον ισόγειο χώρο των γραφείων με το δημόσιο χώρο σε ένα υψηλότερο επίπεδο και συγχρόνως η πόλη απολαμβάνει έναν κήπο.
Oι διαφορετικές σκιάσεις των όψεων (περσίδες, ανοξείδωτο πλέγμα κτλ.) σχεδιάστηκαν ανάλογα με τον προσανατολισμό του κτιρίου και τη συμπεριφορά του σε σχέση με την κίνηση του ήλιου. Κάθε όψη μελετήθηκε διαφορετικά, ώστε να μειώνεται η θερμοκρασία του χώρου που αντιστοιχεί, χωρίς όμως να επηρεάζεται αρνητικά η οπτική των εργαζομένων προς τα έξω. Το φυτεμένο δώμα σε όλη τη διάρκεια του χρόνου ελέγχεται και ποτίζεται αυτόματα από τις δεξαμενές που βρίσκονται στα υπόγεια, όπου γίνεται η συγκέντρωση και επαναχρησιμοποίηση του βρόχινου νερού. 
Με τη χρήση εναλλακτών αέρος - εδάφους, δηλαδή μεγάλων σωλήνων που κινούνται σε βάθος κάτω από τα θεμέλια του κτιρίου, εισάγεται φυσικός αέρας από το βοηθητικό δρόμο στην πίσω όψη του κτιρίου. Ο αέρας ψύχεται καθώς ταξιδεύει κάτω από το έδαφος και καταλήγει στο αίθριο του κτιρίου, όπου δροσίζει φυσικά το χώρο, χαμηλώνοντας τη θερμοκρασία, μέχρι και δύο βαθμούς Κελσίου το καλοκαίρι.
Με τη χρήση του συστήματος BMS (Building Management System) ρυθμίζεται αυτόματα ο τεχνητός φωτισμός, ο αερισμός και ο κλιματισμός του κτιρίου. Μέσω της χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή τα παράθυρα και η  εσωτερική σκίαση ελέγχονται απόλυτα, ώστε να δημιουργούν τις καλύτερες δυνατές συνθήκες μέσα στο χώρο. Με τη βελτιστοποίηση των συνθηκών εργασίας επιτυγχάνεται και η μεγάλη οικονομία σε ενέργεια. 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
Μαρία Κοκκίνου - Ανδρέας Κούρκουλας
Σύμβουλος αρχιτέκτων:
Γιάννης Πεπονής
Συνεργάτης αρχιτέκτων:
Μαριάννα Αθανασιάδου
Σύμβουλοι συνεργάτες:
Άρτεμις Χάλαρη, Γιώργος Νικόπουλος
Ομάδα μελέτης:
Ελένη Παπαναστασίου, Γιώργος Ηλιάδης, Δέσποινα Λαφαζάνη, Μαριάννα Λιζάρδου
Μελέτη στατικών:
Τ. Τσικνιάς & Συνεργάτες Α.Ε.Μ.Τ.Ε.
Μελέτη Η/Μ εγκαταστάσεων:
ΛΔΚ – Σύμβουλοι Τεχνικών & Αναπτυξιακών έργων ε.π.ε.
Μελέτη ακουστικής:
Θεόδωρος Τιμαγένης
Μελέτη φωτισμού:
Θανάσης Κανέλιας, συνεργάτης: Μυρτώ Κανακάκη
Μελέτη περιβάλλοντος χώρου:
Έλλη Παγκάλου, συνεργάτης: Ελένη Τσιριντάνη
Ενεργειακή μελέτη:
Άρης Τσαγκρασούλης, Βασίλης Γέρος
Σύμβουλος ανάπτυξης:
Dimand
Κατασκευή:
Arcon Constructions
Εμβαδό κτιρίου: 
10.000 m²
Φωτογραφίες:
©Erieta Attali, Μαριάννα Αθανασιάδου, Δημήτρης Μητσόπουλος

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κτίριο γραφείων, έκθεσης και κατοικίας στην Αθήνα

Κτίριο γραφείων, έκθεσης και κατοικίας στην Αθήνα

Η θέση του κτιρίου σε ένα προνομιακό αλλά μικρής κάλυψης γωνιακό οικόπεδο επέβαλε τον  καθ΄ ύψος σχηματισμό του, μέσα από μια κίνηση διάρθρωσης τριών περιοχών, δυναμικά συσχετισμένων με τη λειτουργική…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.