Κτίριο γραφείων & εκθεσιακών χώρων στο Μαρούσι

Σύμφωνα με τις λειτουργίες που τέθηκαν προγραμματικά, το κτίριο της εταιρείας SATO A.E. εξυπηρετεί τα κεντρικά γραφεία και τους εκθεσιακούς χώρους για τα προϊόντα της. Η κατακόρυφη οργάνωση αποτελείται από τρία υπόγεια επίπεδα, ισόγειο και τρεις υπέργειους ορόφους.
Στο ισόγειο αναπτύσσεται ο κύριος εκθεσιακός χώρος. Στην ανωδομή χωροθετούνται οι διευθύνσεις της εταιρείας και τα γραφεία της διοίκησης. Η είσοδος του κτιρίου και ο κατακόρυφος πυρήνας της κυκλοφορίας έχουν τοποθετηθεί στο δευτερεύοντα κάθετο δρόμο, ενώ προς την πλευρά της Κηφισίας αναπτύσσονται οι κύριες λειτουργίες.
Τα υπόγεια επίπεδα, που περιλαμβάνουν το χώρο στάθμευσης και βοηθητικές χρήσεις, εκτείνονται σε όλη την επιφάνεια του οικοπέδου.
Η φέρουσα κατασκευή είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα. Στο κέλυφος κυριαρχεί το μέταλλο είτε ως επένδυση είτε ως στοιχεία σκίασης. Τα εξωτερικά κουφώματα, οργανωμένα σε συνεχείς επιμήκεις ζώνες, είναι αναρτημένα με το σύστημα της δομικής υάλωσης, ώστε να ελαχιστοποιούνται οι κατακόρυφοι αρμοί τονίζοντας την οριζόντια διεύθυνση. Στον εκθεσιακό χώρο, που περιβάλλεται από εκτεταμένα υαλοστάσια, χρησιμοποιούνται τα υλικά της εταιρικής ταυτότητας της επιχείρησης, το μέταλλο, το ξύλο και το γυαλί. Στις ανοικτού σχεδιασμού (open plan) περιοχές των γραφείων και στη διοίκηση προβλέπονται τοιχοπετάσματα γυψοσανίδων ή γυάλινα πετάσματα εμπορίου, διάτρητες μεταλλικές ψευδοροφές, μοκέτες ή ξύλο στα δάπεδα και επιμέρους επενδύσεις από γρανίτη και ανοξείδωτο μέταλλο.
Το οικόπεδο αναπτύσσεται ακανόνιστα στο εσωτερικό του οικοδομικού τετραγώνου έχοντας τη μία μικρή πλευρά του σε επαφή με την Κηφισίας. Το μη ορισμένο σχήμα του οδήγησε το σχεδιασμό σε μία γλυπτική ιδέα μορφής του κτιρίου, που μοιάζει να ελίσσεται επιχειρώντας να προσεγγίσει το όριο της λεωφόρου. Ο τεθλασμένος μεταλλικός όγκος κάμπτεται και συναντάει τον άξονα της Κηφισίας, τον οποίο τέμνει. Η τομή σημαίνεται με μαύρο, αδρό γρανίτη.
Τα σκίαστρα, που προστατεύουν από το νότιο προσανατολισμό, αναπτύσσονται οργανωμένα στην πλάγια όψη, ακολουθώντας το χωρικό κάνναβο του κτιρίου. Στον κάνναβο αυτό –ως μία ενιαία δομή– τοποθετούνται μεταλλικές μορφές που εξέχουν ακανόνιστα στην όψη επί της Κηφισίας, αιωρούμενες στο κενό του δρόμου.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:

Αρχιτεκτονική μελέτη - επίβλεψη: Ποτηρόπουλος Δ+Λ Αρχιτέκτονες
Στατική μελέτη: Π. Άρμπης & Συνεργάτες
Η/Μ μελέτη: Γ. Μαράτος
Μελέτη φωτισμού: Γ. Φατσέας
Κατασκευή: VENT A.E.
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 4.570 m²
Χρόνος κατασκευής: 2001 - 2002
Φωτογραφίες: Μ. Λουιζίδης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κτίριο διοίκησης τράπεζας στη Θεσσαλονίκη

Κτίριο διοίκησης τράπεζας στη Θεσσαλονίκη

H ιδιαιτερότητα της θέσης του οικοπέδου μέσα στον αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης προδιέγραφε τη σημασία και την κρισιμότητα της αρχιτεκτονικής επέμβασης. Bασικοί στόχοι του σχεδιασμού ήταν η ικανοποίηση των κριτηρίων…
Εμπορικό πολυκατάστημα στην Αθήνα

Εμπορικό πολυκατάστημα στην Αθήνα

Οι επιλογές του σχεδιασμού των εξωτερικών όψεων του κτιρίου είχαν ως στόχο την ενίσχυση της εμπορικής ταυτότητας της χρήσης, την αισθητική διαφοροποίηση του κτιρίου από τις επιχειρησιακές εγκαταστάσεις του Αερολιμένα…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.