Κτίριο γραφείων διοίκησης στην Ελευσίνα

Το κτίριο τοποθετήθηκε στη νοτιοδυτική πλευρά του οικοπέδου, στην κορυφή φυσικού πρανούς, ώστε να ξεχωρίζει από τα κτίρια των αποθηκών και να εποπτεύει το σύνολο των εγκαταστάσεων και αποτελείται από 4 επίπεδα. Το ισόγειο περιλαμβάνει χώρους υποδοχής, αναμονής, δύο μικρούς χώρους συναντήσεων, χώρους προβολής της δραστηριότητας της εταιρείας, καθώς και χώρους αποθήκευσης έργων τέχνης υψηλών προδιαγραφών. Στο πρώτο και δεύτερο επίπεδο, επιφάνειας 990 m² το καθένα, αναπτύσσεται η διοίκηση της εταιρείας σύμφωνα με το λειτουργικό της διάγραμμα και περιλαμβάνει γραφεία σε διάταξη ελεύθερης κάτοψης, τα γραφεία της διεύθυνσης και τις αίθουσες συσκέψεων. Και στους δύο ορόφους υπάρχουν παράλληλα ζώνες εξυπηρέτησης για τους εργαζόμενους,  βοηθητικοί χώροι φαγητού, καφέ και υγιεινής, καθώς και οι απαραίτητοι χώροι μηχανημάτων (εκτυπωτών, φωτοτυπικών και ανακύκλωσης χαρτιού). Στο υπόγειο του κτιρίου, συγκεντρώνονται όλες οι μηχανολογικές εγκαταστάσεις θέρμανσης και ψύξης, οι υποδομές των ανελκυστήρων και της πυροσβεστικής μονάδας, καθώς και χώροι αρχείων και αποθήκης. Βάσει  οργανογράμματος, τα κλειστά γραφεία διατάχτηκαν περιμετρικά του κτιρίου, ενώ εσωτερικά δημουργήθηκαν τα ελεύθερα, έτσι ώστε μικρές ομάδες εργασίας να οργανώνονται ευέλικτα και να λειτουργούν σε άμεση σχέση με τους αντίστοιχους προϊσταμένους τους.
Η βιοκλιματική προσέγγιση που δόθηκε στο σχεδιασμό  καθόρισε σε σημαντικό βαθμό την αισθητική του κελύφους του. Το εξωτερικό περίβλημα επενδύθηκε με σύνθετα πετάσματα αλουμινίου, ισχυρής θερμομονωτικής ικανότητας, που έχουν την ιδιότητα να προσαρμόζονται εύκολα στη μορφή του κτιρίου, διατίθενται σε πολλές χρωματικές αποχρώσεις και συναρμολογούνται σχετικά γρήγορα. Στις όψεις, που είναι εκτεθειμένες στην προσπίπτουσα ακτινοβολία και σε μικρή απόσταση από τα ανοιγόμενα κουφώματα αλουμινίου, τοποθετήθηκαν ηλεκτροκίνητες μεταλλικές περσίδες ηλιοπροστασίας. Επιπροσθέτως, το καμπύλο σχήμα της οροφής συντελεί στο να συγκεντρώνονται με φυσικό τρόπο στο ψηλότερο σημείο της τα ανεπιθύμητα θερμικά φορτία του κτιρίου κατά τους θερινούς μήνες και κατόπιν να απάγωνται στο περιβάλλον μέσω δύο μεγάλων αγωγών εξαερισμού. Μ' αυτό τον τρόπο ελαχιστοποιείται η χρήση κλιματισμού και αυξάνεται ο ρυθμός ανανέωσης του φυσικού αέρα.
 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:

Αρχιτεκτονική μελέτη:  Γ. Αυλωνίτης - Χρ. Γρυμπογιάννη, αρχιτέκτονες μηχ.
Συνεργάτης μελέτης: Γ. Παπαδάκης, αρχιτέκτων μηχ.
Στατική μελέτη: CONSTEEL S.A. (Γ. Μυλέρος, πολιτικός μηχ.)
H/M μελέτη: Α.Ψαρουδάκης, μηχανολόγος μηχ.
Eπίβλεψη κατασκευής: Γ. Αυλωνίτης, αρχιτέκτων μηχ.
Συνεργάτες επίβλεψης: Γ. Παπαδάκης, αρχιτέκτων μηχ.
Γενικός υπεύθυνος εργοταξίου: Σ. Κανάκης, αρχιτέκτων μηχ.
Iδιοκτήτης: Ορφεύς Βεϊνόγλου - ΔΙΕΘΝΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ Α.Ε.
Τοποθεσία: Ελευσίνα, 27ο χλμ. Παλαιάς Εθν. Οδού Αθηνών - Κορίνθου
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 990 m²
Χρόνος μελέτης: 2006 - 2007
Χρόνος κατασκευής: 2007 – 2009
Φωτογραφίες: Ν. Δανιηλίδης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κτίριο Γερμανικού Γενικού Προξενείου και κατοικιών, Θεσσαλονίκη

Κτίριο Γερμανικού Γενικού Προξενείου και κατοικιών, Θεσσαλονίκη

Ο σχετικός διεθνή κλειστός διαγωνισμός προκήρυξε το Υπουργείο Εξωτερικών και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δημόσιων Έργων και Χωροταξίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας είχε ως βάση την προμελέτη που συντάχθηκε από…
Συνεταιριστική τράπεζα Θεσσαλίας

Συνεταιριστική τράπεζα Θεσσαλίας

Το έργο αποτελεί το κεντρικό κτίριο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας, στην πόλη των Τρικάλων. Βασικά κριτήρια σχεδιασμού, ήδη από την περίοδο του σχετικού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού απετέλεσαν η υψηλή ποιότητα του…
Γραφεία σε ένα παλιό εργοστάσιο καπνού

Γραφεία σε ένα παλιό εργοστάσιο καπνού

Η Rist Hellas αποτελεί τον επίσημο εισαγωγέα ρολογιών και κοσμημάτων διαφόρων επώνυμων εταιρειών (brands) στην Ελλάδα. Οι νέοι χώροι της εταιρείας σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν στον 3ο όροφο ενός παλιού εργοστασίου…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.