Επταώροφο κτίριο γραφείων με ενεργειακές προδιαγραφές πιστοποίησης "LEED gold"

Το κτίριο περιλαμβάνει καταστήματα, γραφεία και υπόγειους χώρους στάθμευσης και έχει ανεγερθεί σε οικόπεδο επί των οδών Λ. Αλεξάνδρας, Πατριάρχου Ιερεμίου και Αχιλλέως Παράσχου στους Αμπελοκήπους, σε μικρή υποχώρηση έναντι των οικοδομικών γραμμών των δύο πίσω οδών και σε απόσταση 25 μέτρων από τη Λ. Αλεξάνδρας. Στην όψη επί της λεωφόρου υπήρχε υφιστάμενο ισόγειο κτίριο 5 καταστημάτων, το οποίο τροποποιήθηκε για να δημιουργηθεί πρόσβαση προς το νέο κτίριο.


Γενικά, δόθηκε εκ μέρους των μελετητών ιδιαίτερη προσοχή στη μορφή και στη χωροθέτηση του νέου κτιρίου, ώστε να εκπληρούνται ταυτόχρονα οι παρακάτω στόχοι, που ήταν απαιτήσεις του ιδιοκτήτη:
• ένταξη του κτιρίου στον πολεοδομικό ιστό της πόλης, με προσαρμογή του στη γεωμορφολογία της περιοχής,
• τοποθέτηση του κτιρίου στο οικόπεδο με τρόπο, ώστε να δημιουργούνται και στους τρείς δρόμους ενδιαφέρουσες όψεις και να ικανοποιούνται οι απαιτήσεις του ιδεατού στερεού,
• αρμονική συνύπαρξη με τα συμβατικής κατασκευής κτίρια της περιοχής, δίχως να προκαλεί ούτε με τη μορφολογία των όψεων του, ούτε με τον όγκο και το ύψος του.

Με βάση το κτιριολογικό πρόγραμμα του ιδιοκτήτη, οι χρήσεις του κτιρίου οργανώνονται ως εξής:
Το ισόγειο από την οδό Αχιλλέως Παράσχου, στη στάθμη -4.03 m., λειτουργεί ως χώρος διαλέξεων, με τους απαραίτητους βοηθητικούς χώρους. Το ισόγειο από την Λ. Αλεξάνδρας στη στάθμη -0.15 m²., λειτουργεί ως χώρος καταστημάτων και γραφείων.
Οι όροφοι, των οποίων το εμβαδό μειώνεται κλιμακωτά προς τον τελευταίο, από τον πρώτο μέχρι και τον πέμπτο λειτουργούν ως χώροι γραφείων. Ο σχεδιασμός αυτών των ορόφων είναι "ανοικτής κάτοψης" για την καλύτερη προσαρμογή από τον κάθε χρήστη, σύμφωνα με τις ανάγκες για βέλτιστη λειτουργία του.
Το κτίριο διαθέτει και τρία υπόγεια, που λειτουργούν ως χώροι στάθμευσης.

Μορφολογία
Πρόθεση της μελέτης ήταν η δημιουργία ενός κτιρίου με ύψος και όγκο που να εναρμονίζεται με το περιβάλλον και τις χρήσεις του και συγχρόνως να είναι εμφανές από τη Λ. Αλεξάνδρας καθότι είναι σε υποχώρηση 25 m².
Η μορφολογική λύση που έχει δοθεί στις κύριες όψεις του κτιρίου είναι αποτέλεσμα του συνδυασμού 3 βασικών λύσεων:
• του εξωτερικού περιβλήματος ηλιοπροστασίας (σε απόσταση από το κτίριο), κατασκευασμένου από διάτρητα πετάσματα αλουμινοκυψελών,
• των υαλοπετασμάτων και υαλοστασίων από αλουμίνιο και
• των επιχρισμάτων επί της εξωτερικής θερμοπρόσοψης.
Με τα διάτρητα πετάσματα, τα οποία αποτελούνται από αλουμινοκυψέλες, επενδύθηκε μεγάλο μέρος της κυρίας όψης του κτιρίου επί της Λεωφ. Αλεξάνδρας. Λόγω του νότιου προσανατολισμού βοηθούν στη σκίαση των όψεων, όπως επίσης στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και στη δημιουργία ευχάριστων εσωτερικών χώρων εργασίας. Στις πίσω όψεις του κτιρίου τα πετάσματα εμφανίζονται ως "στηθαία" με μικρότερο ρόλο σκίασης, αλλά ολοκληρώνοντας αισθητικά το σύνολο του κτιρίου.
Η χρωματική επιλογή των πετασμάτων είναι το πράσινο του οξειδωμένου χαλκού, ώστε να δημιουργεί χρωματική αντίθεση με το σκούρο γκρι χρώμα των επιχρισμάτων.
Ένα διακοσμητικό στοιχείο από λευκό αλουμίνιο με χρήση στεγάστρου, αγκαλιάζει όλο το κτίριο και ενοποιεί όλες τις όψεις.

Βασικά δομικά στοιχεία
Ο σκελετός του κτιρίου αποτελείται από οπλισμένο σκυρόδεμα C25/30 και χάλυβα Β - 500C. Οι τοιχοποιίες πλήρωσης από μπατική ή δρομική οπτοπλινθοδομή και εξωτερική θερμοπρόσοψη. Τα υαλοπετάσματα στις όψεις του κτιρίου είναι προφίλ αλουμινίου, ενώ τα υαλοστάσια επιλέχθηκαν με Ug <=1 W/m²K σύμφωνα με την απαίτηση των προδιαγραφών LEED.
Τα δάπεδα των ισογείων και των υπέργειων ορόφων είναι επιστρωμένα με κεραμικά πλακίδια και χρησιμοποιήθηκε υπερυψωμένο δάπεδο για τους χώρους των γραφείων για μέγιστη ελευθερία χωροθέτησης.
Οι κυριότερες προδιαγραφές ενεργειακής πιστοποίησης LEED GOLD είναι οι εξής:
• Δημιουργία εσωτερικών και εξωτερικών θέσεων στάθμευσης ποδηλάτων και διαμόρφωση αποδυτηρίων.
• Φύτευση του περιβάλλοντα χώρου και των δωμάτων στις εσοχές τρίτου μέχρι και έκτου ορόφου, βελτιώνοντας το μικρόκλιμα.
• Σήμανση για απαγόρευση καπνίσματος.
• Δημιουργία προθαλάμων και τοποθέτηση ποδομάκτρων μήκους τριών μέτρων σε κεντρικές εισόδους και κλιμακοστάσια υπογείου.
• Κουφώματα ενεργειακών υαλοστασίων με θερμική διαπερατότητα υάλου Ug<=1 W/m²K
• Διαμόρφωση κεντρικού χώρου συγκέντρωσης ανακυκλώσιμων υλικών και υποδομή σε κάθε όροφο.
• Χρήση υλικών χαμηλού ενεργειακού αποτυπώματος.
• Χρήση προϊόντων πιστοποιημένης ξυλείας.
• Χρήση βαφών και επιχρισμάτων με χαμηλές εκπομπές πτητικών οργανικών ενώσεων, καθώς επίσης και κόλες, σφραγιστικά, δάπεδα, ψευδοροφές, τοίχοι, θερμική και ακουστική μόνωση με τις ίδιες ιδιότητες.
• Φορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων στους χώρους στάθμευσης.
• Χρήση κατάλληλων προϊόντων κρουνοποιίας με πολύ χαμηλή κατανάλωση νερού.
• Σύστημα ελέγχου φωτισμού και κλιματισμού γραφείων με αισθητήρες παρουσίας.
• Σύστημα ελέγχου φωτισμού χώρων στάθμευσης με αισθητήρες.
• Χρήση φωτιστικών σωμάτων πολύ χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης.
• Ηλιακοί θερμοσίφωνες για τους δύο τελευταίους ορόφους.
• Αισθητήρες CO2 ελέγχου ποιότητας αερισμού στους εσωτερικούς χώρους κάθε ορόφου.
• Εναλλάκτες αέρα – αέρα για παροχή νέου αέρα στον κάθε όροφο.
• Μετρητές κατανάλωσης ζεστού και κρύου νερού ανά όροφο.
• Μετρητές ηλεκτρικής κατανάλωσης για τον κλιματισμό, το φωτισμό και τις πρίζες.
• Ανελκυστήρες MRL με εσωτερικό μηχανοστάσιο.
• Ολοκληρωμένο σύστημα BMS και ΚΝΧ ανά όροφο.

Καινοτομίες στη χρήση αλουμινίου
Η κατασκευή των διάτρητων πετασμάτων αλουμινοκυψέλης στις όψεις έγινε από ελληνική εταιρεία και χρησιμοποιήθηκαν 100% ελληνικές πρώτες ύλες. Οι προμηθευτές των υλικών για τη κατασκευή των πετασμάτων επιλέχθηκαν με βάση τη χιλιομετρική απόσταση (γύρω στα 20 χλμ.) από το εργοστάσιο κατασκευής τους, ώστε να μειωθεί η περιβαλλοντολογική επιβάρυνση κατά τη μεταφορά. Το βάρος των συγκεκριμένων πετασμάτων είναι 4 kg/m², που σημαίνει ελάχιστο μεταλλικό σκελετό στήριξης. Έχουν τέλεια επιπεδότητα και δεν θερμαίνονται από την ηλιακή ακτινοβολία λόγω των αλουμινοκυψελών. Έχουν αντοχή στα χημικά, στην ηλιακή ακτινοβολία και στους ατμοσφαιρικούς ρύπους. Είναι πυράντοχα και τέλος 100% ανακυκλώσιμα. Η συντήρηση τους είναι μηδενική καθώς το GRC επίχρισμα είναι UV resistant και ξεπλένεται με το βρόχινο νερό. Η αντισεισμική συμπεριφορά είναι άριστη καθώς είναι αδύνατο να καταρρεύσουν ως ένα ενιαίο μεταλλικό στοιχείο.

 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη - επίβλεψη:
Κλέαρχος Μαλέας Αρχιτέκτονες Ο.Ε.
Αρχιτέκτονες συνεργάτες:
Έλενα Τουμπακάρη, Σπύρος Χρυσός, Βασιλική Κυριακοπούλου
Στατική μελέτη:
Επίλυση Παπαθανασίου - Παπαθεοδώρου Ο.Ε.
H/M μελέτη:
Α. Κουτσίκος Α.Τ.Ε.Ε.
Μελέτη γεωτεχνική και αντιστήριξης:
Χ. Λάμαρης
LEED consultant:
D CARBON Σύμβουλοι Ενεργειακής Πιστοποίησης
Αρχιτεκτονική Μελέτη Φωτισμού:
F93 Ι.Α. Ιωαννίδης & ΣΙΑ Ο.Ε.
Τεχνική εταιρεία κατασκευής:
EMD Τεχνική Α.Ε.
Ιδιοκτήτης:
Ten Brinke Hellas
Τοποθεσία;
Λ. Αλεξάνδρας 119 - Αθήνα
Συνολικό εμβαδό κτιρίου:
6.900 m²
Χρόνος μελέτης:
2018 - 2019
Χρόνος κατασκευής:
2019 - 2020
Παρουσίαση:
Κλέαρχος Μαλέας
Φωτογραφίες:
Ten Brinke Hellas

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κτίριο επαγγελματικής χρήσης στην Αττική

Κτίριο επαγγελματικής χρήσης στην Αττική

Το νέο κτίριο με χρήσεις γραφείων, αποθήκευσης, διακίνησης και ανασυσκευασίας υφασμάτων, συνολικού εμβαδού 4.968 m² έχει επίμηκες σχήμα σε οικόπεδο με εμβαδόν 8.000 m². Η εξωτερική μορφή του, χαρακτηρίζεται από…
Κτίριο γραφείων στο Κρυονέρι Αττικής

Κτίριο γραφείων στο Κρυονέρι Αττικής

Η εταιρία δραστηριοποιείται στον εκδοτικό χώρο με πολλές εκδόσεις περιοδικών και εφημερίδων. Η επιθυμία της να αποκτήσει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις την οδήγησαν στην αγορά ενός οικοπέδου 10 στρεμμάτων περίπου, στη βιομηχανική…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.