Επέκταση κτιρίου γραφείων

Το νέο κτίριο γραφείων σχεδιάστηκε ως ένα αυτόνομο κτίριο, προσθήκη όμως κατ’ επέκταση ενός υπάρχοντος κτιρίου γραφείων της δεκαετίας του ’70 στο ίδιο οικόπεδο. Καταλαμβάνει 1.545 m2 σε τρια επίπεδα και βρίσκεται στις εγκαταστάσεις μεγάλης βιομηχανίας μεταλλευμάτων στη περιοχή Λάρυμνα Φθιώτιδας. Λόγω της πολυπλοκότητας του δομημένου περιβάλλοντος, επιλέχθηκε η μορφή ενός καθαρά οριζόμενου γεωμετρικού όγκου.
Αν και τριώροφο, οι έντονη κλίση του εδάφους εμφανίζει το κτίριο από την πλευρά του δρόμου και της κύριας πρόσβασης ως διώροφο, μειώνοντας τον όγκο της επέμβασης. Μια γέφυρα εξυπηρετεί τη διασύνδεση της εισόδου με το δρόμο.
Το νέο κτίριο χωροθετήθηκε σε συνέχεια του υπάρχοντος αλλά με μία μικρή στρέψη. Τοποθετήθηκε σε μικρή απόσταση, δημιουργώντας ένα στενό ενδιάμεσο χώρο, ο οποίος είναι υαλόφρακτος και έρχεται σε αντίθεση με τις συμπαγείς όψεις των δύο κτιρίων. Αυτός ο ενδιάμεσος όγκος δημιουργεί εξωτερικά μία ουδέτερη επιφάνεια μετάβασης από τη μία διαμόρφωση όψης στην άλλη.
Ο σχεδιασμός της όψης
Στο υπάρχον κτίριο γραφείων οι όψεις διαρθρώνονται από το φέροντα οργανισμό και από τα πετάσματα πλήρωσης. Η λογική του πετάσματος πλήρωσης, που στο παλαιό κτίριο περιελάμβανε το κούφωμα και την τσιμεντοσανίδα με τη μόνωση, χρησιμοποιήθηκε σε μια πιο σύγχρονη μορφή στο νέο κτίριο. Εναλλαγή ανοιγμάτων και ξύλινων πετασμάτων διαμορφώνει τις όψεις της επέκτασης. Οι όροφοι γίνονται διακριτοί από την παρεμβολή χαλύβδινης διατομής στη στάθμη του δαπέδου κάθε ορόφου. Το παιχνίδισμα της εναλλαγής των πετασμάτων και κουφωμάτων σε κάθε όροφο καθορίζεται από το φέροντα σκελετό αλλά και από το σωστό φυσικό φωτισμό των γραφείων. Τα ξύλινα πετάσματα στηρίζονται σε απόσταση από το κτίριο επάνω σε μεταλλικό σκελετό. Μεταξύ κουφώματος και ξύλινου πετάσματος σύρεται ένα σκίαστρο για ηλιοπροστασία. Αυτό το συρόμενο σκίαστρο έχει κατασκευαστεί από ένα μεταλλικό πλαίσιο με επικάλυψη από φύλλο διάτρητης λαμαρίνας.
Εσωτερικά η διαμόρφωση των χώρων ακολουθεί κατ’ επιλογή του ιδιοκτήτη τη διαμόρφωση του παλαιού κτιρίου γραφείων.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:
Αρχιτεκτονική μελέτη: Αλεξάνδρα Καλλίρη και Συνεργάτες Αρχιτέκτονες
Στατική μελέτη: Γ. Γκρος και Συνεργάτες
H/M μελέτη: Ανδρέας Ευγενίου
Eπίβλεψη: Αλεξάνδρα Καλλίρη, Γ. Γκρος και Συνεργάτες
Tεχνική εταιρεία κατασκευής: Πέτρος Αργυρίου
Iδιοκτήτης: Γ.Μ.Μ.Ε. ΛΑΡΚΟ Α.Ε.
Tοποθεσία: Λάρυμνα Φθιώτιδας
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 1.545 m2
Xρόνος μελέτης: 2002 - 2004
Xρόνος κατασκευής: 2009
Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Κοντός

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κτίριο γραφείων στα Μελίσσια Αττικής

Κτίριο γραφείων στα Μελίσσια Αττικής

Η μελέτη αφορούσε στη διαμόρφωση υπάρχοντος κτιρίου στην περιοχή Μελισσίων Αττικής για τη δημιουργία ενός σύγχρονου χώρου γραφείων, κατάλληλου να φιλοξενήσει την εταιρεία Data Communication. Οι υπάρχουσες όψεις του κτιρίου…
Κτίριο εκθέσεων & γραφείων της Porsche στη Μεταμόρφωση - Πέτρος Παπαπαναγιώτου

Κτίριο εκθέσεων & γραφείων της Porsche στη Μεταμόρφωση - Πέτρος Παπαπαναγιώτου

Το κτίριο ανεγέρθηκε με κύριο σκοπό να στεγάσει τα αυτοκίνητα της εταιρείας και δύο ανεξάρτητους ορόφους με χώρους γραφείων. Η όλη μελέτη εκπονήθηκε λαμβάνοντας υπόψη και ορισμένες προδιαγραφές των κτιρίων…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.