Γραφεία σε ένα παλιό εργοστάσιο καπνού

Η Rist Hellas αποτελεί τον επίσημο εισαγωγέα ρολογιών και κοσμημάτων διαφόρων επώνυμων εταιρειών (brands) στην Ελλάδα. Οι νέοι χώροι της εταιρείας σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν στον 3ο όροφο ενός παλιού εργοστασίου καπνού, στη Θεσσαλονίκη. Καταλαμβάνουν ένα χώρο 600 m² και περιλαμβάνουν τα γραφεία της εταιρείας, αποθήκες, λογιστήριο καθώς και ένα μικρό show room.
Τα χαρακτηριστικά του κτιρίου (χαμηλό ελεύθερο ύψος και μεγάλο βάθος του χώρου, μυκητοειδής πλάκα οροφής) αποτέλεσαν έναν σημαντικό περιορισμό, ο οποίος αποτέλεσε σημαντική παράμετρο στο σχεδιασμό.
Το μεγάλο βάθος ήταν αυτονόητο να μας οδηγήσει στη χωροθέτηση των χώρων εργασίας (γραφεία) και του χώρου του διαλείμματος (κουζίνα), παράλληλα με τους εξωτερικούς τοίχους του κτιρίου, ώστε να έχουν άμεσο φυσικό φωτισμό και αερισμό από τα παράθυρα, ενώ η αποθήκη με το λειτουργικά σχετιζόμενό της λογιστήριο, το show room και η αίθουσα συνεδριάσεων κατέλαβαν τους λιγότερο πλεονεκτικούς χώρους και φωτίστηκαν έμμεσα με τη χρήση μεγάλων γυάλινων επιφανειών, οι οποίες αποτέλεσαν και τα όρια των χώρων.
Στην είσοδο διαμορφώθηκε ένας ευρύς χώρος υποδοχής και αναμονής με άμεση οπτική προς το show room. Μία δευτερεύουσα είσοδος οδηγεί στην αποθήκη των εμπορευμάτων, διαμέσου του γραφείου του αποθηκάριου και του λογιστηρίου, το οποίο επικοινωνεί και εσωτερικά με τους υπόλοιπους χώρους της εταιρείας.
Αποφασίσαμε να αφήσουμε εμφανή την οροφή παρέμεινε εμφανής, ώστε να μη χαμηλώσουμε το ελεύθερο ύψος των χώρων και να "διασκεδάσουμε" με τις ογκώδεις μυκητοειδείς απολήξεις των υποστυλωμάτων, άλλοτε εξαφανίζοντας και άλλοτε αναδεικνύοντας τες. Ακολουθώντας την ίδια λογική, οργανώσαμε-σχεδιάσαμε τα δίκτυα του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, άλλοτε επιχειρώντας να τα "εξαφανίσουμε" χρωματίζοντάς τα όμοια με τις οροφές και άλλοτε να τα αναδείξουμε κάνοντας το αντίστροφο.
Εφαρμόσαμε τα δύο χρώματα του λογότυπου της εταιρίας, το λευκό και το μαύρο, στην οροφή, στο δάπεδο, στα υποστυλώματα και σε πολλούς από τους τοίχους. Τα δύο αυτά χρώματα αποτέλεσαν το φόντο για τα σκούρα μπλε και μωβ, τα ανοιχτότερα γαλάζια και τα ζωηρά κοκκινωπά και κίτρινα χρώματα σε επιλεγμένες θέσεις και αντικείμενα, τα οποία σηματοδοτούν και ιεραρχούν τους χώρους. Θελήσαμε τους χώρους της αναμονής, του show room, των συνεδριάσεων και της διεύθυνσης περισσότερο σκοτεινούς και υποβλητικούς, σε αντίθεση με τους χώρους των γραφείων και του διαλείμματος , που θέλαμε να είναι φωτεινοί, ηλιόλουστοι και χαρούμενοι.
Μια "κεντρική" χειρονομία, ένα μεγάλο ρολόι σχεδιασμένο στο δάπεδο, αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο της υποδοχής με τους δείκτες του να υποδεικνύουν το μικρό καθιστικό στο χώρο αναμονής. Τους ξαναβρίσκουμε διάσπαρτους στο χώρο, σαν βέλη κατεύθυνσης συνοδευόμενους από λέξεις σε διάφορα μεγέθη , να υποδεικνύουν διαδρομές και επιμέρους λειτουργίες. Στην οροφή, δυο μακριά προφίλ, σαν "άλλοι" δείκτες, αντανακλούν τους κάτω, με μια μικρή χρονική διαφορά .
Θέλοντας έναν όσο το δυνατό χαμηλότερο προϋπολογισμό έργου και τη μικρότερη δυνατή διάρκεια υλοποίησής του (η μελέτη και η κατασκευή του έργου διήρκεσε 80 ημέρες), χρησιμοποιήσαμε συμβατικά υλικά και τεχνικές κατασκευής (ξηρή δόμηση, διαχωριστικά αλουμινίου, εποξειδικές βαφές στα δάπεδα, εμφανή δίκτυα), επιδιώκοντας να επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα κυρίως με αρχιτεκτονικούς χειρισμούς, κατάλληλη χρήση του χρώματος σε τοίχους, οροφές ,δάπεδα και με μεγάλου μεγέθους εκτυπώσεις.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: T&T Architects
Η/Μ μελέτη: Κλιμαμηχανική A.E.
Μελέτη φωτισμού: T&T Architects,Lightness
Επίβλεψη και συντονισμός έργου: T&T Architects
Τοποθεσία: Λεωφόρος Γεωργικής Σχολής 27,Θεσσαλονίκη
Ιδιοκτήτης: Rist Hellas
Συνολικό εμβαδό: 600 m²
Χρόνος μελέτης: 2016
Χρόνος κατασκευής: 2016
Παρουσίαση κτιρίου:T&T Architects
Φωτογραφίες: www.stratoskalafatis.com

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κτίριο γραφείων στην Αθήνα

Κτίριο γραφείων στην Αθήνα

To κτίριο βρίσκεται επάνω σε μια φαρδιά και πολυσύχναστη λεωφόρο ενός προαστίου της Αθήνας. Αποτελείται από χώρους εργασίας, χώρους κίνησης και χώρους επαγγελματικών συσκέψεων. Οι χώροι εργασίας, που επιζητούν συγκέντρωση…
Εμπορικό κέντρο στο Πικέρμι

Εμπορικό κέντρο στο Πικέρμι

Η λεωφόρος Μαραθώνος είναι ένας από τους πιο επιβαρυμένους οπτικά άξονες της Αττικής. Η οπτική όχληση αποτρέπει τη ματιά του περαστικού από το να παραμείνει σε κάποιο από τα εμπορικά…
Aναδιαμόρφωση κτιρίου γραφείων στη Bούλα Aττικής

Aναδιαμόρφωση κτιρίου γραφείων στη Bούλα Aττικής

Η μελέτη του κτιρίου γραφείων στη Βούλα Αττικής είχε ως αντικείμενο τον ανασχεδιασμό και την αναδιαρρύθμιση υπάρχοντος τριώροφου κτιρίου, τετράγωνου περίπου σχήματος, που βρίσκεται στη Λεωφόρο Βάρης - Κορωπίου. Οι…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.