Αναμορφοποίηση υφιστάμενου κτιρίου γραφείων στο Μαρούσι

Πρόκειται για την ιδιάζουσα περίπτωση ενός κτιρίου, που από το 1968 έως σήμερα αναπτύσσεται σταδιακά καθ’ ύψος και κατ’ επέκταση, παρακολουθώντας τη δυναμική εξέλιξη της εταιρείας που φιλοξενεί. Η μετατροπή του αρχικά διώροφου εργοστασίου καλλυντικών σε ένα τετραώροφο κτίριο γραφείων μετά από αλλεπάλληλες επεμβάσεις κυρίως σύμμεικτων κατασκευών, είχε ως αποτέλεσμα ένα κτίριο με ανομοιογενή όψη, ανεξέλεγκτη ενεργειακή κατανάλωση και μία εικόνα παρωχημένης μορφολογίας.
Στόχος των νέων επεμβάσεων, πέρα της ενεργειακής και μηχανολογικής αναβάθμισης, ήταν η απόδοση μίας νέας αρχιτεκτονικής ταυτότητας, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό του κτιρίου.
Κύρια αρχιτεκτονική ιδέα που καθοδήγησε την αναμορφοποίηση των όψεων ήταν η δημιουργία μίας νέας, δεύτερης επιφάνειας όψης, τοποθετημένης μπροστά από το υπάρχον κέλυφος του κτιρίου. Ένας ανεξάρτητος κάνναβος μεταλλικών υποστυλωμάτων μοιράζεται στις όψεις, σε απόσταση από το υπάρχον περίγραμμα.
Συμπαγή μορφολογικά στοιχεία κατασκευασμένα από αναρτημένο μεταλλικό σκελετό με τσιμεντοσανίδα και σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης ορίζουν τις στάθμες των ορόφων και πλαισιώνουν το διευθυντικό πρώτο όροφο. Μεταλλικές περσίδες σκίασης διαπερνούν οριζοντίως τα υποστυλώματα και, εκτός της προφανούς ηλιακής προστασίας που προσφέρουν στους εσωτερικούς εργασιακούς χώρους, τονίζουν επιπρόσθετα τη γραμμικότητα της όψης. Η τολμηρή διχρωμία των όψεων διαχωρίζει ξεκάθαρα τους όγκους και προσδίδει έντονη πλαστικότητα στο κτίριο.
Η αντίθεση μεταξύ λευκού και σκούρου χρώματος μεταφέρεται και στο εσωτερικό, όπου οι γραφειακοί χώροι ανακατασκευάζονται πλήρως. Σκούρες ξύλινες επενδύσεις και γραφειακός εξοπλισμός εναλλάσσονται με λευκούς τοίχους και οροφές. Διάφανα γυάλινα διαχωριστικά επιτρέπουν ενδιαφέρουσες διαμπερείς οπτικές φυγές και επιτρέπουν στο ηλιακό φως να εισχωρήσει έως και το κέντρο του κτιρίου.

 

 

 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη - Επίβλεψη - Κατασκευή:
Δημήτρης Μουστρούφης, Νίκος Μουστρούφης
Μηχανικός έργου:
Σπύρος Κολλάρος
Στατική μελέτη:
Ergosystem E.Π.Ε. Χρύσανθος Καλλίγερος
Η/Μ μελέτη:
ΜΚΑ O.E. Γ. Μάργαρης – Β. Κοζωρόνης
Μελέτη φωτισμού:
Δημήτρης Νασίκας
Τοποθεσία:
Οδός Αμαρουσίου Χαλανδρίου, Μαρούσι
Εργοδότης:
Γρ. Σαράντης Α.Β.Ε.Ε.
Φωτογραφίες:
Γιώργος Σφακιανάκης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κτίριο γραφείων και καταστημάτων, Αθήνα

Κτίριο γραφείων και καταστημάτων, Αθήνα

Το κτίριο προκύπτει από τη σύνθεση δύο ξεχωριστών όγκων, ενός μονώροφου εμπορικού καταστήματος 1.300 m² και ενός πενταώροφου κτιρίου γραφείων σε σχήμα "Γ" που το περιβάλλει, δημιουργώντας ένα όριο προς…
Κτίριο Γραφείων στο Πολύδροσο Αμαρουσίου

Κτίριο Γραφείων στο Πολύδροσο Αμαρουσίου

Έμφαση έχει δοθεί στο σχεδιασμό του κτιρίου με στόχο ένα άνετο, σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον και την εξοικονόμηση ενέργειας. Tο κτίριο αποτελείται από υπόγειο για στάθμευση αυτοκινήτων, βοηθητικούς χώρους αρχείων κτλ.…
Κεντρικά γραφεία Ιντεραμέρικαν Α.Ε.

Κεντρικά γραφεία Ιντεραμέρικαν Α.Ε.

Το κύριο χαρακτηριστικό της μελέτης ήταν ο διαχωρισμός των λειτουργιών σε ζώνες, μέσα σε ένα ενιαίο γραφειακό τοπίο. Αυτό κατέστη εφικτό με την ομαδοποίηση των κοινοχρήστων και βοηθητικών χρήσεων, αντικαθιστώντας…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.