Ανακαίνιση χώρου γραφείων στα κεντρικά γραφεία του Ομίλου Ωνάση

Το έργο αφορά την ανακαίνιση χώρου γραφείου του Onassis Group στην Αθήνα. Βασική αρχή του σχεδιασμού ήταν η δημιουργία ενός εσωτερικού χώρου από ξύλο, ο οποίος βασίζεται σε αντιθέσεις οργανικών μορφών και καθαρών γραμμών.

Καλύπτοντας τις δύο προϋπάρχουσες, φέρουσες κολώνες από σκυρόδεμα, καθώς και τμήματα της οροφής, το κύριο στοιχείο της πρότασης είναι μία γλυπτική κατασκευή από κόντρα πλακέ σημύδας, η οποία αφορμάται μορφολογικά από την τοπογραφία του βυθού. Η ξύλινη αυτή μορφή ρέει και ξεδιπλώνεται μέσα στο χώρο του γραφείου, λειτουργώντας ως ενοποιητικό στοιχείο πάνω από το επίπεδο του ματιού. Αντιθέτως, τα έπιπλα σχεδιάστηκαν ως καθαρά, γεωμετρικά σχήματα, τα οποία εξυπηρετούν τις λειτουργικές ανάγκες του χρήστη για έναν ορισμένο χώρο εργασίας και έναν συλλογικό χώρο συνεδριάσεων.
Η διττή φύση του εσωτερικού εντείνεται και από τις διαφορετικές προσεγγίσεις, τις επιλεγμένες υλικότητες και τις μεθόδους κατασκευής που χρησιμοποιήθηκαν για τα δύο συστήματα που αποτελούν το έργο. Η μορφή της ρευστής, οργανικής κατασκευής αρχικά διερευνήθηκε μέσω πειραματισμού με πηλό και αφαιρετικού τρισδιάστατου σχεδιασμού. Η τελική μορφή αναλύθηκε αλγοριθμικά σε στρώσεις και μονάδες και κατασκευάστηκε από επιφάνειες κόντρα πλακέ σημύδας οι οποίες κόπηκαν σε, συνολικά, 751 κομμάτια με CNC. Τα έπιπλα αντιμετωπίστηκαν ως ένα λιτό σύστημα το οποίο εδράζεται στιβαρά στο έδαφος, εξυπηρετώντας τις λειτουργίες του χώρου. Η κατασκευή τους έγινε με παραδοσιακές ξυλουργικές μεθόδους και χρησιμοποιήθηκε ξυλεία σφενδάμου Αμερικής.
Ενώ τα δύο συστήματα σκόπιμα σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν σε αντιστικτική σχέση, ο χώρος αποπνέει μία ήρεμη και ζεστή ατμόσφαιρα, η οποία πηγάζει από τις διακριτικές του αντιθέσεις.

 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
Tenon Architecture
Η/Μ μελέτη:
ΗΜΤ Τσικριτέας Δ. & ΣΙΑ Ε.Ε.
Φωτισμός:
Site Specific
Έτος ολοκλήρωσης:
2022
Συνολικό εμβαδό:
38 m2
Τοποθεσία:
Αθήνα
Κατασκευή:
Tenon Architecture
Κοπές CNC:
LUDD
Φωτογραφίες:
Spyros Hound Photography

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Εκθεσιακός χώρος στο Μαρούσι

Εκθεσιακός χώρος στο Μαρούσι

Πρόκειται για εμπορική έκθεση επάνω σε έναν πολυσύχναστο δρόμο ταχείας κυκλοφορίας. Απαραίτητη προϋπόθεση ήταν η ενίσχυση της εμπορικής παρουσίας. Κάτι τέτοιο επιχειρήθηκε να επιτευχθεί με τη μεγιστοποίηση της διαφάνειας του…
Κτίριο τράπεζας στην Αθήνα

Κτίριο τράπεζας στην Αθήνα

Στο πυκνοδομημένο κέντρο της πρωτεύουσας, σε ένα οικόπεδο 1600 μέτρων στη γωνία των οδών Σταδίου και Πεσμαζόγλου, αποφασίστηκε να χτιστεί το νέο κτίριο διοίκησης της Τράπεζας Πίστεως. Το οικόπεδο προέκυψε…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.