Ανακαίνιση κτιρίου γραφείων "Politakis Group" στη Θέρμη

Πρόκειται για ανακαίνιση κτιρίου γραφείων στην περιοχή του δήμου Θέρμης στη Θεσσαλονίκη. Το κτίριο αποτελείται από δύο επίπεδα και έχει συνολικό εμβαδόν περίπου 300 m2.
Το ισόγειο περιλαμβάνει χώρο υποδοχής, γραφείο γραμματείας, λογιστήριο και χώρους εργασίας, εκθετήριο δειγματισμού προϊόντων της εταιρείας, συνεδριακό χώρο, χώρο αρχείου, κουζίνα και βοηθητικούς χώρους. Το δεύτερο επίπεδο περιλαμβάνει χώρους γραφείων διευθυντών και βοηθητικούς χώρους.
Σκοπός του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού υπήρξε η αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση των κτιριακών χώρων σε συνδυασμό με τη βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος, την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών και τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.
Υφές ξύλου, μπετόν και μετάλλου συνθέτουν εναλλαγές όψεων και υλικών. Οι χώροι εργασίας διαχωρίζονται με πετάσματα από γυαλί, προσφέροντας καθαρότητα και ενότητα στο χώρο. Επιπροσθέτως, εξασφαλίζεται οπτική επαφή μεταξύ των εργαζομένων και φως στους κοινόχρηστους διαδρόμους κυκλοφορίας με παράλληλη επιλογή συσκότισης με κατακόρυφες περσίδες. Επιπλέον, χώροι πρασίνου εντάσσονται στο σχεδιασμό, ως επεμβάσεις που εισάγουν στοιχεία της φύσης και βελτιώνουν τις καθημερινές συνθήκες εργασίας. Ο σχεδιασμός της επίπλωσης είναι εξατομικευμένος. Εναλλακτικές πηγές φωτισμού προσφέρουν τον κατάλληλο φωτισμό εργασίας και φωταγωγοί ελαστικής οροφής διευκολύνουν το φωτισμό στους σκοτεινούς χώρους.
Στο κτίριο έχει τοποθετηθεί σύστημα αυτοματισμού KNX, μέσω του οποίου ελέγχεται ο φωτισμός, η θέρμανση - ψύξη, οι ρολοκουρτίνες, ο αερισμός και τα συστήματα ασφαλείας. Μ’ αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται ο βέλτιστος έλεγχος της κατανάλωσης ενέργειας και διευκολύνεται η καθημερινή χρήση των συστημάτων.
Οι εξωτερικές όψεις του κτιρίου επενδύονται με σύνθετα πετάσματα αλουμινίου και πλακίδια μεγάλων διαστάσεων. Η περίφραξη του τεμαχίου κατασκευάζεται με εμφανές μπετόν και πετάσματα αλουμινίου σε ειδικό σχεδιασμό.
Το έργο έλαβε το βραβείο German Design Award 2021 στην κατηγορία "Excellent Architecture - Interior Architecture".

 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική επίβλεψη:
Taka + Partners
Επικεφαλής αρχιτέκτων:
Ασπασία Τάκα
Ομάδα μελέτης:
Γιώτα Καπλάνη, Μαρία Σολιδάκη, Μαρτσέλα Ανθρακοπούλου
Τοποθεσία:
Θέρμη, Θεσσαλονίκη
Πελάτης:
Politakis Group
Έτος ολοκλήρωσης:
2019
Παρουσίαση:
Taka + Partners
Φωτογραφίες:
Giorgos Sfakianakis Photography

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Συγκρότημα γραφείων, καταστημάτων & κατοικιών στα Χανιά

Συγκρότημα γραφείων, καταστημάτων & κατοικιών στα Χανιά

Το κτιριακό συγκρότημα στεγάζει καταστήματα, γραφεία, κατοικίες και υπόγειο πενταώροφο χώρο στάθμευσης. Στόχοι του σχεδιασμού ήταν να ενταχθεί ομαλά στον αστικό ιστό και να ανταποκριθεί στο κτιριακό πρόγραμμα, εκφράζοντας σύγχρονες…
Γραφεία ναυτιλιακής εταιρείας

Γραφεία ναυτιλιακής εταιρείας

Τα γραφεία της ναυτιλιακής εταιρείας BMS United Bunkers αναπτύσσονται στους τρεις τελευταίους ορόφους εννιαώροφου κτιρίου γραφείων στην περιοχή της ακτής Μουτσοπούλου, στον Πειραιά. Η κάτοψη των επιπέδων είναι χαρακτηριστικά επιμήκης,…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.