Κτίριο βιοτεχνίας στο Καμπάνι Χανίων με μεταλλική δομή και βιοκλιματικό σχεδιασμό

Το οικόπεδο βρίσκεται στο Ακρωτήρι Χανίων. Στην περιοχή υπάρχουν κτίρια μεικτής χρήσης, κατοικίες, μερικά βιομηχανικά κτίρια και ελαιώνες.
Το ζητούμενο της μελέτης ήταν να δημιουργηθεί ένα κτίριο, που θα εξυπηρετεί λειτουργικά τις ανάγκες της βιοτεχνίας αλλά παράλληλα θα συνομιλεί με το περιβάλλον. Ένα κτίριο μεταλλικής δομής, ώστε να ανεγερθεί και να λειτουργήσει όσον το δυνατόν πιο σύντομα.
Η βασική ιδέα της σύνθεσης αποτελείται από δύο αρχιτεκτονικά στοιχεία: Ένα οριζόντιο επίπεδο που "αιωρείται" επάνω από ένα κουτί. Το κουτί στο ισόγειο στεγάζει την επεξεργασία και το στέγνωμα του δέρματος. Το οριζόντιο επίπεδο επάνω από το κουτί στεγάζει τους δημόσιους χώρους υποδοχής / έκθεσης και τους ιδιωτικούς, δηλαδή την τροφοδοσία, το εργαστήριο, την αποθήκη και τα γραφεία.
Ενώ το "κουτί" σχεδιάζεται συμπαγές, το "οριζόντιο επίπεδο" σχεδιάζεται πιο "ελαφρύ" ως αρχιτεκτονικό στοιχείο. Παρουσιάζεται σαν να αιωρείται στο τοπίο. Η φύση δύναται να ενωθεί με το εσωτερικό του κτιρίου μέσα από τις γυάλινες προσόψεις.
Έχει δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο βιοκλιματικό σχεδιασμό του κτιρίου. Οι μονωμένες γυάλινες προσόψεις δίνουν επαρκές φως στους χώρους. Είναι στρατηγικά σχεδιασμένες ώστε ο ήλιος να μην ενοχλεί το χρήστη ή να ανεβάζει τη θερμοκρασία του εσωτερικού σε μη επιθυμητά επίπεδα. Συγκεκριμένα στη βόρεια όψη σχεδιάστηκε η μεγαλύτερη διαφανής επιφάνεια από μονωμένα γυάλινα υαλοπετάσματα. Λόγω του βορινού προσανατολισμού ο ήλιος που μπαίνει τους καλοκαιρινούς μήνες σ’ αυτό το χώρο είναι για λίγη ώρα και κατά τη δύση του, δηλαδή μετά το ωράριο λειτουργίας. Κατά τη διάρκεια της νύχτας το κτίριο δροσίζεται από το ρεύμα φυσικού αέρα που δημιουργείται από τα παράθυρα του ισογείου και τους φεγγίτες της οροφής.
Τα υαλοπετάσματα που βρίσκονται στην ανατολική και δυτική πλευρά σχεδιάστηκαν μικρότερα λόγω της κάθετης σχεδόν έκθεσης στον ήλιο και σκιάζονται με ρόλερ εσωτερικά, που ρυθμίζουν το φως που μπαίνει μέσα κατά περίπτωση και ανά εποχή.
Τα μικρότερα δωμάτια, όπως τα γραφεία, μπορούν να κλιματίζονται και να θερμαίνονται ξεχωριστά όταν χρειάζεται. Στο σύνολο των χώρων δεν χρησιμοποιείται τεχνητό σύστημα αερισμού. Φρέσκος αέρας διοχετεύεται από τα παράθυρα των προσόψεων και διαφεύγει μέσω φυσικού ελκυσμού από τους φεγγίτες της οροφής. Τα παράθυρα στην κατεργασία του δέρματος ανοίγουν και κλείνουν ηλεκτρονικά και σύμφωνα με τους επικρατούντες ανέμους και κατ’ επιλογήν του χρήστη, ώστε να ρυθμίζεται η φυσική ξήρανση του δέρματος. Ένα σύστημα που εν καιρώ μπορεί να λειτουργήσει και αυτόματα με αισθητήρα. Επίσης στο επίπεδο του δώματος υπάρχει πρόβλεψη για μελλοντική εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πετασμάτων, τα οποία θα συμβάλλουν στην ενεργειακή αυτονομία της βιοτεχνίας.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
Tzortzakis Architecture Studio / Νίκος Τζωρτζάκης
Στατική μελέτη:
Μιχάλης Ψαλτάκης
Η/Μ μελέτη:
Διαλυνάς Α.Ε.
Διαχείριση έργου:
Διαλυνάς Α.Ε.
Επίβλεψη:
PLINTH engineering group / Ελευθέριος Τσολακης, πολιτικός μηχ., Σπυρίδων Σοφιανός, ηλεκτρολόγος μηχ.
Μελέτες εφαρμογής:
Νίκος Τζωρτζάκης, PLINTH engineering group / Ελευθέριος Τσολακης, Αριάδνη Γναφάκη
Μελέτη διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου:
Νίκος Τζωρτζάκης, PLINTH engineering group / Ελευθέριος Τσολακης, Αριάδνη Γναφάκη, Γεώργιος Κολοκοτρώνης
Μελέτη φωτισμού:
PLINTH engineering group / Ελευθέριος Τσολακης, Αριάδνη Γναφάκη, Γεώργιος Κολοκοτρώνης
Εταιρεία κατασκευής:
Μορφομετάλ
Τοποθεσία:
Καμπάνι, Χανίων
Συνολικό εμβαδό:
1.550 m2
Χρόνος κατασκευής:
2018 - 2020
Φωτογραφίες:
Μανόλης Βάρδας

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

"Fatto a Mano", gelateria στη Θεσσαλονίκη

Το "Fatto a Mano" είναι μία gelateria με φυσικό χειροποίητο παγωτό που βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Σκοπός του έργου ήταν η δημιουργία ενός χώρου όπου πρωταγωνιστής θα είναι οι…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.