Καφέ-μπαρ "Noon" στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Στην καρδιά της αγοράς της Θεσσαλονίκης, στη συμβολή των οδών Μητροπόλεως και Καρόλου Ντηλ, το "Noon café" αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά meeting point της πόλης. Το μόλις 35 m² γωνιακό καφέ, έχει καταφέρει να αποτελέσει ένα κλασικό στέκι για τους θαυμαστές του κέντρου, όπου απολαμβάνουν καφέ, ποτό και ευφάνταστα σνακς.
Το ζητούμενο για το αρχιτεκτονικό γραφείο αποτέλεσε η μετατροπή ενός πετυχημένου χώρου σε ένα σύγχρονο αστικό καφέ, που να ανταποκρίνεται πιο αρμονικά στις λειτουργικές και αισθητικές ανάγκες σε όλες τις ώρες λειτουργίας του. Η ανάγκη μεγαλύτερης αμεσότητας με το χρήστη, οδήγησε στην κατασκευή ενός μπαρ εφαπτόμενου στην όψη του καταστήματος, αφήνοντας ελεύθερη και ανεμπόδιστη τη θέαση στη μεγάλη εσωτερική όψη, που είναι εμφανής από την οδό Μητροπόλεως. Η νέα διευθέτηση του σαλονιού, με περιμετρικούς καναπέδες, σταντ και ένα κεντρικό τραπέζι σε ελεύθερο σχήμα, δίνει μία επιπλέον δυνατότητα στο χώρο για ένα εναλλακτικό τρόπο συνεύρεσης.
Νέα υλικά παντρεύονται με τα υφιστάμενα, στην προσπάθεια να δοθεί η αίσθηση της συνέχειας και της οικειότητας. Το χαρακτηριστικό δάπεδο σε σχήμα σκακιέρας, μέρος υφιστάμενου τούβλινου τοίχου, επίτοιχα δοχεία έναντι της εισόδου, η κυκλική μεταλλική σκάλα, στοιχεία που χαρακτήρισαν την προγενέστερη κατάσταση μεταποιούνται αποδίδοντας μία σύγχρονη αστική αισθητική. Πίσω από το μπαρ, ένας τοίχος επενδυμένος με ξύλινες σανίδες σταδιακά μετατρέπεται σε μία εγχάρακτη γυναικεία φιγούρα, που αναπηδά μέσα από τη φυσική ιδιότητα του υλικού και έρχεται σε αντίθεση με αυστηρές "νέον" γεωμετρίες. Χειροποίητα παλαιωμένα πλακίδια μπετόν με τρισδιάστατα μοτίβα, ιδιαίτερα φωτιστικά σώματα με ποπ και ρετρό αναφορές, μεταλλικές κατασκευές με παλαιωμένο χρυσό, δέρμα και σουέτ στα καθιστικά, σκαλιστό ξύλο και γεωμετρικές τεχνοτροπίες στο μπαρ, είναι μερικά από τα στοιχεία που συνθέτουν μια ιδιαίτερη ταυτότητα στο Νοοn, ανάμεσα στο κλασικό και το μοντέρνο, στο βιομηχανικό και το art nouveau, στο pop και το αστικό.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
Ark4lab of architecture
Ομάδα μελέτης:
Γιώργος Τυροθουλάκης, Ευδοκία Βουδούρη
Τοποθεσία:
Οδός Μητροπόλεως, Θεσσαλονίκη
Χρόνος κατασκευής:
2016
Φωτογραφίες:
Nikos Vavdinoudis - Christos Dimitriou / studiovd.gr

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Παιδιατρείο στη Θεσσαλονίκη

Παιδιατρείο στη Θεσσαλονίκη

Το ιατρείο στεγάζεται σε κτίριο επαγγελματικών χώρων στην Ανατολική Θεσσαλονίκη.Η προσέγγιση αφορά στον επαναπροσδιορισμό της "παιδικότητας" μέσα από ένα σύγχρονο λεξιλόγιο και θεατρική διάθεση. Πρόκειται για ένα σχόλιο στην "αναμενόμενη"…

"Mikos" κατάστημα υφασμάτων στην Αθήνα

Ο επανασχεδιασμός του τετραώροφου νεοκλασικού κτιρίου στο κέντρο της Αθήνας διαφοροποιείται σε κάθε όροφο σύμφωνα με τη χρήση του καταστήματος. Τα μοντέρνα στοιχεία του εσωτερικού σχεδιασμού κάνουν την αυστηρή εμφάνιση…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.