"Terra form" μονοκατοικία στο Μαρούσι

Πάνω σε μια κεντρική οδική αρτηρία των βορείων προαστίων της Αθήνας, σε ένα πολυσύχναστο σημείο με πολυώροφες πολυκατοικίες, οι αρχιτέκτονες κλήθηκαν να συνθέσουν μια ισόγεια μικρή μονοκατοικία για να στεγάσει τα όνειρα μιας τριμελούς οικογένειας.
Λαμβάνοντας υπόψη τις επιθυμίες όλων των μελών της οικογένειας, καθώς και τις λειτουργικές και αισθητικές απαιτήσεις μιας μικρής κατοικίας μέσα στην πόλη, σχεδιάστηκε η κατοικία "terra form". Το όνομά της, εκφράζει την κεντρική ιδέα της αρχιτεκτονικής σύνθεσης, τη δημιουργία δηλαδή ενός αρχιτεκτονικού μικροκλίματος, το οποίο θα επιτρέπει στους ιδιοκτήτες να αντικρίζουν και να βιώνουν το ιδανικό για αυτούς σπίτι, μέσα και έξω χωρίς να επηρεάζονται από τη βουή, την νευρικότητα και την άναρχη δομή της πόλης.
Για να επιτευχθεί αυτό, αποδομήθηκε το τυπικό αρχέτυπο του σπιτιού, επαναπροσδιορίζοντας θεμελιώδη αρχιτεκτονικά στοιχεία, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την έννοια του, όπως η στέγη, ο κήπος, η εστία, η καμινάδα, το κατώφλι και τα παράθυρα.
Η παραδοσιακή αμφικλινής στέγη τσαλακώνεται, επεκτείνεται και αποδεσμεύεται από την τυπική λειτουργία και την κεραμιδένια όψη της. Μετατρέπεται έτσι, σε ένα αμφίπλευρο διάτρητο στέγαστρο που περικλείει και τους εξωτερικούς χώρους της κατοικίας, εξασφαλίζοντάς τους σκίαση και ιδιωτικότητα.
Η λειτουργία αυτής της νέας μορφής, αποτυπώνεται και στην κάτοψη. Κάτω από τη νέα κατασκευή, οι κήποι και οι εσωτερικοί χώροι διημέρευσης ενοποιούνται, ορίζοντας έτσι τον πυρήνα της καθημερινής κατοίκησης στον άξονα ανατολής δύσης. Εκατέρωθεν του πυρήνα αυτού, αναπτύσσονται σε κάθετο άξονα, από τη μία οι χώροι ύπνου, απομακρυσμένοι όσο τον δυνατόν περισσότερο από τον κεντρικό δρόμο και από την άλλη, ο χώρος εισόδου, ο οποίος εξωθείται προς τον δρόμο εντείνοντας την αίσθηση της πρόσκλησης και της φιλοξενίας, βασικό χαρακτηριστικό των ιδιοκτητών του σπιτιού.
Η εξέχουσα είσοδος, η εμφανής καμινάδα, ο κήπος και η διάτρητη λευκή στέγη-στέγαστρο σε συσχέτιση με το έντονο κεραμιδί χρώμα του κτιρίου, συνθέτουν το τελικό αφήγημα του terra form house, το οποίο αποτυπώνεται στην όψη του και αντανακλά έναν αγροτικό τρόπο κατοίκησης ακόμα και μέσα στο πολύβουο άστυ.

 

 

 

 

 

 

 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
Kipseli Architects / Κίρκη Μαριολοπούλου
Πολιτικός Μηχανικός:
Χρήστος Μπέτσης
Κατασκευαστική εταιρεία:
Bcon Construction
Construction Team:
Χρήστος Μπέτσης, Παναγιώτης Κοτρώνης
Τοποθεσία:
Μαρούσι, Αθήνα, Ελλάδα
Εμβαδό:
200 m2
Έτος ολοκλήρωσης έργου:
2020
Φωτογραφίες:
Γιώργος Μεσσαριτάκης
Interior Styling:
Νίνα Πετροπουλέα

 

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Εξοχική κατοικία  στη Μονεμβασιά

Εξοχική κατοικία στη Μονεμβασιά

Η κατοικία είναι χτισμένη σε οικόπεδο με έντονη κλίση και πανοραμική θέα προς τη θάλασσα. Μια από τις βασικές απαιτήσεις του ιδιοκτήτη ήταν κάθε κύριος χώρος της κατοικίας να έχει…
Δύο διώροφες κατοικίες στην Πεντέλη

Δύο διώροφες κατοικίες στην Πεντέλη

Οι δύο κατοικίες τοποθετούνται στα άκρα ενός επιμήκους οικοπέδου εμβαδού 1000 m². Βασικά στοιχεία της σύνθεσης, που οργανώνουν τη λειτουργική δομή των δύο κτισμάτων, είναι το διάμηκες κάθετο στο δρόμο τοιχίο,…
Διπλοκατοικία στην Κηφησιά

Διπλοκατοικία στην Κηφησιά

Το κτίριο αποτελείται από ξεχωριστές κατοικίες για τις οικογένειες δυο αδελφών. Κάθε κατοικία αναπτύσσεται σε τέσσερα επίπεδα. Ακολουθώντας τη φυσική κλίση του εδάφους, η βόρεια όψη συνθέτεται από δυόμισι ορόφους…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.