"Solid transparency", συγκρότημα διαμερισμάτων στη Βούλα

Το οικόπεδο της μελέτης βρίσκεται στην πλαγιά ενός μικρού λόφου, σε ένα αρκετά γαλήνιο και φυσικό περιβάλλον στα Πηγαδάκια της Βούλας. Τα χαρακτηριστικά της τοποθεσίας και της κλίσης του οικοπέδου, σε συνδυασμό με το πολύ μικρό ποσοστό κάλυψης οδήγησαν στη στρατηγική ενός συμμετρικού όγκου. Τοποθετημένο στη νοτιοανατολική γωνία του οικοπέδου, το κτίριο αναπτύσσει τις επιμήκεις πλευρές του προς τις δύο θεάσεις, που το περιβάλλουν: τη θάλασσα και το βουνό.

Το κτίριο προσαρμόζεται στη μορφολογία του οικοπέδου, αλλά και στις απαιτήσεις τις γειτονιάς. Σχεδιάστηκε σύμφωνα με τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού, με στόχο την παροχή των βέλτιστων συνθηκών διαβίωσης για τους χρήστες του. Το κτιριολογικό πρόγραμμα αναπτύσσεται σε 5 επίπεδα (υπόγειο, ισόγειο, δυο όροφοι και στέγη) και περιλαμβάνει διαμερίσματα και βοηθητικούς χώρους (στάθμευση και αποθήκες). Συνολικά, αποτελείται από 6 διαμερίσματα: 2 διαμερίσματα στο ισόγειο, 2 διαμερίσματα στον πρώτο όροφο και δύο μεζονέτες, που αναπτύσσονται στο δεύτερο όροφο και στη στέγη. Χάρη στην έκκεντρη τοποθέτηση του κτιρίου σε σχέση με το οικόπεδο, αφήνεται επαρκής ζώνη υπαίθριου χώρου προς ιδιωτική χρήση για τις ισόγειες κατοικίες. Ο κήπος -φυτεμένος στο μεγαλύτερο μέρος του- περιλαμβάνει υπαίθριο καθιστικό και κολυμβητικές δεξαμενές για τις ισόγειες κατοικίες.
Η υποχρεωτική απόσταση της οικοδομικής γραμμής από το όριο του δρόμου δίνει την ευκαιρία για τη δημιουργία μιας ουδέτερης ζώνης ανάμεσα στο κτίριο και στο δημόσιο χώρο. Κεντρικά αυτής της φυτεμένης ζώνης συναντάται και η κεντρική είσοδος. Δημιουργείται ένας εμβληματικός χώρος με φυσικά στοιχεία πρασίνου και νερού κατά μήκος της διαδρομής του επισκέπτη, ο οποίος οδηγεί στο κλιμακοστάσιο, που εξυπηρετεί τα διαμερίσματα. Μία βασική επιδίωξη της σύνθεσης ήταν να παραμείνει το κλιμακοστάσιο ανοικτό, ώστε να κατέχει μια περίοπτη θέση κεντρικά του κτιρίου και να αποτελέσει ένα πρωτότυπο μορφολογικό στοιχείο της όψης. Οι κοινόχρηστοι χώροι κίνησης στη συνέχεια του κλιμακοστασίου είναι κλειστοί, αλλά ιδιαίτερα φωτεινοί, καθώς πλαισιώνονται με υαλοστάσια στη νότια όψη τους, δημιουργώντας μια ενδιαφέρουσα αισθητική φωτός κι ένα παιχνίδι ημιδιαφάνειας, τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και της νύχτας.

Τα διαμερίσματα είναι ευρύχωρα και ικανά να καλύψουν τις ανάγκες μιας μέσης ή μεγάλης οικογένειας. Στο πλαίσιο της εσωτερικής διαρρύθμισής τους, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις οπτικές φυγές. Στους κοινόχρηστους χώρους (καθιστικό, κουζίνα, τραπεζαρία), η διευθέτηση των ανοιγμάτων έγινε με τέτοιο τρόπο, ώστε το εσωτερικό να ενοποιείται με το εξωτερικό και να επιτρέπεται η ταυτόχρονη θέα και στις δύο πλευρές του οικοπέδου. Ο χώρος λειτουργεί σαν ένα διαμπερές κάδρο του λόφου και της θάλασσας, ενώ ταυτόχρονα επιτυγχάνονται ο φυσικός φωτισμός και αερισμός του. Οι χώροι των υπνοδωματίων προσανατολίζονται κατά το πλείστον προς το δυτικό τμήμα του κτιρίου, όπου δίνεται η δυνατότητα για μεγάλα ανοίγματα και απρόσκοπτη θέα προς τη θάλασσα, ενώ όσοι χώροι τοποθετούνται προς τα ανατολικά έχουν θέα προς τον καταπράσινο λόφο.

Η αυστηρή γεωμετρία του κτιρίου διασπάται με τη χρήση των έρκερ, προσδίδοντας την αίσθηση μικρότερης κλίμακας, ως αποτέλεσμα της αρμονικής σύνθεσης καθαρών στερεών. Αυτό εντείνεται με τη διαφοροποίηση του υλικού στην εξωτερική τους όψη -αφού επενδύονται με ξύλο- εντάσσοντας έτσι το κτίριο στη χρωματική παλέτα του φυσικού περιβάλλοντός του. Στις εξωτερικές όψεις τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι λευκή και γκρι θερμοπρόσοψη, κουφώματα αλουμινίου ανθρακί χρώματος με διπλά υαλοστάσια χαμηλής εκπεμπτικότητας και deck εξωτερικού χώρου. Στο εσωτερικό επιλέγεται ακόμη μια φορά το ξύλο για το δάπεδο και για τις επενδύσεις κατακόρυφων επιφανειών, σε συνδυασμό με λευκό σοβά, ενώ στις κουζίνες κυριαρχεί η λευκή λάκα και το μάρμαρο.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

APXITEKTONIKH MEΛETH:
GAVALAS ARCHITECTS & ΑSSOCIATES / ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΑΒΑΛΑΣ, ΑΝΝΕΤΑ ΓΙΑΝΝΑΚΗ, ΣΑΒΒΑΣ ΠΛΥΤΑΣ, ΣΟΦΙΑ ΚΟΥΒΕΛΑ, ΘΩΜΑΪΣ ΖΟΡΜΠΑ, ΒΑΡΒΑΡΑ ΚΟΥΡΤΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΑΚΙΔΟΥ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ, ΤΑΣΟΣ ΚΑΡΝΕΣΗΣ, ΜΑΝΤΩ ΞΑΝΘΟΥΛΗ, ΚΑΤΙΑ ΚΙΚΗ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΤΣΑΠΑΡΙΚΟΥ
ΣTATIKH MEΛETH:
ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΙΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, ΡΟΥΣΣΑΚΗΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΗΣ
H/M MEΛETH:
MECH ENGINEERING / ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΣ
EΠIBΛEΨH:
ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΑΒΑΛΑΣ, ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΑΝΙΗΛ
ΣYNEPΓATEΣ 3D ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ:
CAD MONKEYS / ΚΑΣΣΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ, ΧΑΤΖΗΚΑΜΠΟΥΡΗ ΜΙΡΑΝΤΑ, ΤΣΑΜΠΑΖΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ
TOΠOΘEΣIA:
ΒΟΥΛΑ
ΣYNOΛIKO EMBAΔO KTIPIOY:
1.204 m2
XPONOΣ MEΛETHΣ:
2018
XPONOΣ KATAΣKEYHΣ:
2018 - 2019
ΠAPOYΣIAΣH:
ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΑΒΑΛΑΣ
ΦΩTOΓPAΦΙΕΣ:
ΓΙΩΡΓΗΣ ΓΕΡΟΛΥΜΠΟΣ

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Διπλοκατοικία στο Κρυονέρι

Διπλοκατοικία στο Κρυονέρι

Σε ένα στενόμακρο και επικλινές οικόπεδο στο Κρυονέρι Αττικής, το "Κλιμακωτό Π", οργανώνει κατακόρυφα δύο κατοικίες για τους γονείς και την κόρη μιας οικογένειας.Αντίθετα με έναν τυπικό κτιριακό όγκο που…
Κατοικία στη Βούλα

Κατοικία στη Βούλα

Η μεγάλη διάσταση σε ένα στενόμακρο, κατωφερές προς το δρόμο οικόπεδο τονίζεται με τον επιμερισμό της κατοικίας κατά πλάτος. Μ’ αυτόν τον επιμερισμό γίνεται μια σαφής διάκριση ανάμεσα σε δύο…
Μία κατοικία στην Πάρο σε αρμονία με το τοπίο

Μία κατοικία στην Πάρο σε αρμονία με το τοπίο

Μια κατοικία, ίδια η Πάρος, στην οποία και βρίσκεται, με απόλυτη ισορροπία ανάμεσα στο παραδοσιακό και το μοντέρνο, το εντυπωσιακό και την απλότητα. Μια κατασκευή, που δε φωνάζει, αλλά "ψιθυρίζει"…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.