"Hama House" στη Λευκωσία με ισορροπία στον συνδυασμό υλικών

Το "HAMAnsion House" είναι μία διώροφη κατοικία με υπόγειο, στην περιοχή Πλατύ της Λευκωσίας. Η κατοικία έχει εσωτερικό εμβαδό 478 m2 με δύο χώρους στάθμευσης και κήπο.
Ο σκελετός της κατοικίας είναι μεταλλικός, επενδυμένος με ξηρά δόμηση, όπως και όλες οι εσωτερικές τοιχοποιίες. Ο προσανατολισμός της πρόσοψης του κτιρίου είναι προς βορρά, με όλες τις κύριες χρήσεις της οικίας και τον κήπο να βλέπουν προς τον νότο, χρησιμοποιώντας στοιχεία σκιάστρων και προστασίας από την ηλιοφάνεια, για καλύτερο βιοκλιματικό προσανατολισμό.
Στο εξωτερικό όπως και στο εσωτερικό του έργου, υπάρχει μια ισορροπία στον συνδυασμό διαφορετικών υλικών, παρέχοντας στον σχεδιασμό ένα ενδιαφέρον παιχνίδι διαφορετικών υφών. Τα υλικά που επικρατούν στο έργο είναι το μέταλλο, το ξύλο, το μάρμαρο και τα διακοσμητικά τουβλάκια, που έχουν χρησιμοποιηθεί στην όψη ώστε να εξασφαλίζουν την ιδιωτικότητα, να περικλείουν έναν εσωτερικό κήπο και να δημιουργούν ένα παιχνίδι με το φως και τη σκιά στο εσωτερικό της κατοικίας.
Η πρόσοψη της κατοικίας χαρακτηρίζεται από αυτήν την κατασκευή με το διάτρητο στοιχείο, που σε συνδυασμό με τις ξύλινες επενδύσεις στις θύρες των δύο χώρων στάθμευσης, διαμορφώνουν μια ενιαία όψη κατά μήκος όλου του τεμαχίου.
Μπαίνοντας από την είσοδο της κατοικίας ο επισκέπτης ανακαλύπτει έναν εντυπωσιακό κήπο, που τον κατευθύνει προς την κύρια είσοδο του σπιτιού. Αυτό το στοιχείο της διπλής εισόδου και του εσωτερικού κήπου προσφέρει ασφάλεια στους ενοίκους και δίνει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο εσωτερικό, εφόσον επιτρέπει την τοποθέτηση μεγάλων ανοιγμάτων και στις δύο πλευρές του χώρου.
Το κυρίως σαλόνι και η τραπεζαρία είναι τα πρώτα στοιχεία της κατοικίας που ανακαλύπτει ο επισκέπτης, με μια διαμπερή θέα προς την αυλή και τους εξωτερικούς χώρους της κατοικίας. Η κουζίνα και το καθημερινό καθιστικό ενοποιούνται με τον χώρο του σαλονιού και της τραπεζαρίας, αλλά ταυτόχρονα μπορούν να διαχωριστούν με συρόμενες θύρες, έτσι ώστε οι χώροι να μπορούν να λειτουργούν αυτόνομα. Η τοιχοποιία που διαχωρίζει τους δύο χώρους, έχει διπλή χρήση αφού μετατρέπεται σε εντοιχισμένο τζάκι και έπιπλο τηλεόρασης από την πλευρά του καθημερινού καθιστικού. Στον χώρο τοποθετήθηκαν μεγάλα ανοίγματα επιτρέποντας την άμεση επέκταση προς την εξωτερική στεγασμένη βεράντα, δημιουργώντας έναν μεγάλο ενιαίο χώρο με βεράντα και ψησταριά.
Η εσωτερική διακόσμηση της κατοικίας αποτελείται από ενδιάμεσες τοιχοποιίες από κεραμική επιφάνεια με κρυφές θήρες για αποθηκευτικούς χώρους. Επίσης οι μεταλλικές κατασκευές, όπως βιβλιοθήκη, σκάλες και συρόμενες θύρες προκύπτουν σαν γλυπτά μέσα στον χώρο με προσεγμένες λεπτομέρειες.
Στον όροφο της κατοικίας παρουσιάζονται νέα υλικά και υφές εσωτερικά και εξωτερικά. Εξωτερικά η κατοικία επενδύεται εξ ολοκλήρου με κάθετο μοτίβο από κεραμικό τύπου τραβερτίνο και όλοι οι πρόβολοι καλύπτονται με ξύλινη επένδυση. Ο όροφος συμπεριλαμβάνει τέσσερα υπνοδωμάτια en-suite, ενώ το κυρίως υπνοδωμάτιο με θέα προς τον κήπο, διαθέτει χώρο υγιεινής και ανεξάρτητο δωμάτιο γκαρνταρόμπας.
Στο υπόγειο, βρίσκεται o κοινόχρηστος χώρος για τα παιδιά και το γραφείο με ανοίγματα προς τον εξωτερικό υπόγειο κήπο, που μεταφέρει στους εσωτερικούς χώρους φυσικό φωτισμό.
Η δυναμική αλλά και η ταυτότητα του έργου καθορίζεται από τις επιλογές των υλικών και των υφών στους χώρους πρασίνου, που ξεδιπλώνονται σε διάφορα σημεία της κατοικίας, στις λεπτομέρειες στον φωτισμό, αλλά και σε όλες τις κατασκευές που σχεδιάστηκαν προσεκτικά και αναδεικνύονται εσωτερικά αλλά και εξωτερικά της κατοικίας.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη & επίβλεψη:
EKKY Studio architects
Ομάδα μελέτης:
Ελίνα Κρητικού, Kenzo Yamashita, Μαρίνα Γεωργίου
Interior designer:
EKKY Studio architects + Αννίτα Παπαμιχαήλ
Πολιτικός μηχανικός:
Γιώργος Κουντούρης
Μηχανολόγος μηχανικός:
Γιώργος Κατσαμπάς
Ηλεκτρολόγος μηχανικός:
Ανδρέας Λαούτας
Κατασκευή:
Uzziel Constructions Ltd
Τοποθεσία:
Λευκωσία, Κύπρος
Έτος ολοκλήρωσης:
2021
Παρουσίαση:
EKKY Studio architects
Φωτογραφίες:
CreativePhotoRoom

 

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κατοικία στο Ακρωτήρι των Χανίων, Κρήτη

Κατοικία στο Ακρωτήρι των Χανίων, Κρήτη

Το οικόπεδο βρίσκεται σε ένα χαρακτηριστικό τοπίο του Ακρωτηρίου και καταλήγει σε απότομο γκρεμό δίπλα στη θάλασσα. Η θέση του κτιρίου προσδιορίστηκε από το στενό πλαίσιο των οικοδομικών γραμμών μέσα στο…
Αστική κατοικία στο Χαλάνδρι

Αστική κατοικία στο Χαλάνδρι

Η κατοικία βρίσκεται στο Χαλάνδρι, ένα προάστιο που με τα χρόνια διαμορφώνει ένα έντονο αστικό περιβάλλον. Πρόκειται για ένα οικόπεδο με μικρή διάσταση πρόσοψης, κάτι που σε συνδυασμό με την…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.