Cedar House - Εξοχική κατοικία στην Αντίπαρο

Το οικόπεδο είναι εκτός σχεδίου, σε απόσταση 170,00 m από τη θάλασσα. Ο προσανατολισμός του οικοπέδου ως προς τη θάλασσα είναι βορινός και η τοπογραφία ομαλή, με αμμώδες, σχεδόν επίπεδο έδαφος. Στο οικόπεδο κυριαρχούν οι κέδροι. Κατά τη μελέτη, αλλά και την κατασκευή του κτιρίου, θεωρήθηκε δεδομένο ότι θα διατηρηθούν όλα τα υφιστάμενα δέντρα, τα οποία μάλιστα αποτέλεσαν βασικό στοιχείο της σύνθεσης και έπαιξαν καίριο ρόλο στη χωροθέτηση της κατοικίας.
Το Cedar House, μορφολογικά, είναι μια σύνθεση από απλούς, καθαρούς, μονώροφους κτιριακούς όγκους και έναν διώροφο κεντροβαρικά της σύνθεσης. Αποτελείται από δύο διακριτές ενότητες, την κύρια κατοικία και τον ξενώνα στα νότια αυτής, οι οποίες ενώνονται με πέργκολα που στεγάζει έναν ενδιάμεσο κοινόχρηστο χώρο. Στην κύρια κατοικία συναντούμε στο ισόγειο την τραπεζαρία,  το καθιστικό, την κουζίνα και το WC, δύο υπνοδωμάτια με λουτρό το καθένα σε ένα ενδιάμεσο επίπεδο και στον όροφο ένα τρίτο δωμάτιο με το λουτρό του. Στο υπόγειο βρίσκονται αποθήκες, το λεβητοστάσιο και δεξαμενές νερού. Ο ανεξάρτητος όγκος του ξενώνα στεγάζει δύο υπνοδωμάτια με λουτρό και έναν μικρό κοινόχρηστο χώρο - κουζινάκι στην είσοδο.
Η κύρια κατοικία σχεδιάστηκε σε μορφή Π και περικλείει έναν από τους ωραιότερους κέδρους του οικοπέδου σε μια εσωτερική αυλή, που είναι προστατευμένη από τους βορινούς ανέμους και απομονωμένη οπτικά και ακουστικά από τον περιβάλλοντα χώρο και το δρόμο. Περιμετρικά της χωροθετούνται οι κοινόχρηστοι χώροι της κατοικίας.
Ο περιβάλλων χώρος της κατοικίας έχει δεχθεί πολύ ήπιες επεμβάσεις. Τα ανοίγματα της κατοικίας είναι πολλά, με σχετικά μικρές διαστάσεις, όπως συνηθίζεται στα νησιά των Κυκλάδων. Όλοι οι κύριοι χώροι διαβίωσης διαθέτουν διαγωνίως απέναντι ανοίγματα, που επιτρέπουν τον ηλιασμό, αερισμό και δροσισμό των δωματίων. Στο διώροφο εξωτερικό τοίχο, που χωρίζει την κατοικία από το χώρο της κεντρικής αυλής, τα ανοίγματα βρίσκονται σκορπισμένα σε διαφορετικά ύψη και θέσεις έτσι ώστε να καδράρουν αποσπάσματα της θέας προς τα έξω και προς τα μέσα αντίστοιχα. Εσοχές, προθήκες και φωτιστικές προεξοχές εκατέρωθεν του τοίχου ολοκληρώνουν μια κατακόρυφη σύνθεση με αντανακλάσεις, κομμάτια θέας, σκιές, φως, ουρανό, φυλλωσιές, χώμα και πέτρες, που προσπαθεί να αποκαλύψει σταδιακά στον ένοικο τον τόπο όπου κατοικεί.

Περισσότερα...

Στοιχεία Έργου

Μελέτη Αρχιτεκτονικών: Στέλλα Παντελιά, Ζωή Μπαλαμπάνη
Γενική Επίβλεψη Κατασκευής: Παντελιά, Ζωή Μπαλαμπάνη
Μελέτη και Επίβλεψη Περιβάλλοντος Χώρου: Στέλλα Παντελιά
Τοποθεσία: Σιφνέικος Γιαλός Κοινότητας Αντιπάρου
Επίβλεψη Στατικών: Γερ. Τρέζος
Επίβλεψη Η/Μ: Αγαπάκης Μελετητική
Φωτογραφίες: Νιώρα Θάνου

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Kατοικία & επαγγελματικός χώρος στη Νέα Φιλοθέη

Kατοικία & επαγγελματικός χώρος στη Νέα Φιλοθέη

Το κτίριο σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο, ώστε να περιλαμβάνει κατοικία για τετραμελή οικογένεια, καθώς και ανεξάρτητο αρχιτεκτονικό γραφείο. Η τοποθέτησή του έγινε σε επικλινές οικόπεδο επιφάνειας 210 m² και επιλέχθηκε…

"ΟΡΙΟ 72" βιοκλιματική πολυκατοικία στη Γλυφάδα

Ως εφαλτήριο του σχεδιασμού θεωρήθηκαν ο προσανατολισμός του οικοπέδου, οι επικρατούσες κλιματικές συνθήκες αλλά και η τοπική γεωμορφολογία. Βιοκλιματικός σχεδιασμός και ηλιασμός, ηλιοπροστασίαΤα ανοίγματα μεγιστοποιούνται στο νότο, ενώ στην ανατολή και…
Διώροφη μονοκατοικία στο Καπανδρίτι

Διώροφη μονοκατοικία στο Καπανδρίτι

Η κατοικία βρίσκεται στον οικισμό του Καπανδριτίου, σε ένα οικόπεδο εμβαδού 870,00 m², με ήπια κλίση από Βορρά προς Νότο). Είναι τοποθετημένη στο ψηλότερο (βόρειο) τμήμα του οικοπέδου, ώστε να…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.