“Polygon house” κατοικία στη Σκιάθο

  • P9 Arch Studio

Η κατοικία έχει κατασκευαστεί στο νησί της Σκιάθου, στη θέση Προφήτης Ηλίας σε έκταση με έντονη κλίση που βρίσκεται 350 m πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Εξαιτίας της σύνθετης γεωμετρίας της ιδιοκτησίας, το κτίριο τοποθετήθηκε σε ορισμένη απόσταση από τα όρια του οικοπέδου, εντός της περιορισμένης ζώνης που προβλέπεται από το νόμο, στο ομαλότερο δυνατό σημείο.
Η δυσκολία αφορούσε στην τοποθέτηση του κτίσματος σε επικλινές οικόπεδο ταυτόχρονα με την επιθυμία των ιδιοκτητών να έχουν ανεμπόδιστη θέα και χαμηλού κόστους κατασκευή. Η ιδέα βασίστηκε στη διαίρεση των όγκων του κτιρίου και στο άνοιγμα τους προς τη θάλασσα, με τρόπο που καθορίζεται από τις φυσικές γραμμές του εδάφους, χωρίς τον απόλυτο συσχετισμό των γωνιών κατασκευής, δημιουργώντας ένα πολύπλοκο πολύγωνο σε κάτοψη. Η διάταξη των όγκων του κτιρίου φαίνεται τυχαία, αλλά δεν είναι. Τοποθετούνται έτσι ώστε κάθε περιοχή του σπιτιού να έχει ανεμπόδιστη θέα στη θάλασσα από όπου και αν στέκεται ο παρατηρητής.
Το σπίτι αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα και προσανατολίζεται στον άξονα βορρά - νότου με την κύρια πρόσοψη νοτιοανατολικά. Οι δυναμικές γραμμές των όγκων του κτιρίου οριοθετούν τις εσωτερικές λειτουργίες του. Τα δύο επίπεδα μπορούν να λειτουργήσουν σχεδόν ως δύο μικρότερες ξεχωριστές κατοικίες. Ο περιβάλλον χώρος γύρω από την κατοικία είναι περιορισμένος και οργανώνει τις απαραίτητες λειτουργίες σε ένα επίπεδο, ενώ περιλαμβάνει μια σχετικά μεγάλη πισίνα συγκριτικά με το μέγεθος του διαμορφωμένου ακαλύπτου χώρου. Μέρος αυτής της περιοχής σκιάζεται από τη μεταλλική πέργκολα του ισογείου και το μεταλλικό σκίαστρο τριγωνικού σχήματος, ενώ στο σκιασμό συμβάλλει ο πρισματοειδής κτιριακός όγκος του πρώτου ορόφου που προεξέχει ακριβώς για να σκιάζει τμήμα του ακαλύπτου χώρου.
Στην κύρια όψη της κατοικίας αναπτύσσονται μεγάλα ανοίγματα που επιχειρούν να ενοποιήσουν τον εσωτερικό με τον εξωτερικό χώρο στη στάθμη του ισογείου.
Τα απλά βιομηχανικά υλικά που χρησιμοποιούνται, συναντούν την καθαρότητα του χώρου, όπως τα μεταλλικά σκίαστρα και το σκυρόδεμα των εξωτερικών βιομηχανικών δαπέδων. Η βασική οριοθέτηση του διαμορφωμένου περιβάλλοντα χώρου του κτιρίου γίνεται με υαλοπετάσματα, χωρίς ενδιάμεσα στηρίγματα, έτσι ώστε να μην υπάρχει εμπόδιο μεταξύ του ματιού του παρατηρητή και του ορίζοντα. Συστατικό της ταυτότητας του κτιρίου αποτελεί η τοπική πέτρα που χρησιμοποιήθηκε στις λιθοδομές και τις επενδύσεις.
Η λιτότητα των γραμμών χωρίς περιττά υλικά διακόσμησης σε συνδυασμό με τους δυναμικούς όγκους του κτιρίου σε αυτό το έργο συναντά την απλότητα της τοπικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, δημιουργώντας σύγχρονη αρχιτεκτονική χαμηλού κόστους.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη - Επίβλεψη:
P9 Arch Studio / Ioannis Panagiotou
Στατική μελέτη:
P9 Arch Studio - Αβραμόπουλος Σωτήριος ΠΜ Σύμβουλος Στατικής Μελέτης
H/M μελέτη:
Τσαντήλας Δημήτριος
Μελέτη εσωτερικού χώρου:
P9 Arch Studio
Συνεργάτες:
3D Artist - Eco Arch Viz Studio
Τεχνική εταιρεία κατασκευής:
Έκφραση κατασκευαστική ΕΠΕ
Τοποθεσία:
Σκιάθος
Συνολικό εμβαδό κτιρίου:
225,00 m2
Χρόνος μελέτης:
2017
Χρόνος κατασκευής:
2018 - 2020
Φωτογραφίες:
P9 Arch Studio

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Μονοκατοικία στο Πάτημα Χαλανδρίου

Μονοκατοικία στο Πάτημα Χαλανδρίου

Η διώροφη κατοικία στο Πάτημα Χαλανδρίου, σχεδιάστηκε προκειμένου να φιλοξενήσει μια τετραμελή οικογένεια. Το κτίριο χαρακτηρίζεται από τα εκλεκτιστικά – κλασικά μορφολογικά στοιχεία που εμπλουτίζουν τον σύγχρονο αρχιτεκτονικό του σχεδιασμό…

"Atrium Villas II", τρεις κατοικίες στην Κεχριά Σκιάθου

Το συγκρότημα αφορά τρεις κατοικίες κτισμένες σε μια κατάφυτη βουνοπλαγιά της Σκιάθου προσανατολισμένη προς τις δυτικές ακτές του νησιού και το ανατολικό Πήλιο. Η προσαρμογή στην έντονη κλίση του εδάφους…

"Praise of the Shadow", τριώροφη κατοικία στην Κηφισιά

Η μονοκατοικία βρίσκεται στη βόρεια πλευρά μεγάλου οικοπέδου, οκτώ περίπου στρεμμάτων, που διαθέτει πρόσωπο σε τρεις δρόμους. Η σύνθεση, αν και ουσιαστικά αναπτύσσεται γύρω από έναν κλειστό πυρήνα με διπλό…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.