"Τ" Residence κατοικία στον Βόλο

Στις παρυφές του αστικού ιστού τοποθετείται η κατοικία «Τ». Η υλικότητα καθώς και η ογκοπλασία εναρμονίζονται με τον άξονα του σχεδιασμού, ο οποίος ήταν η εξερεύνηση των ορίων, τόσο μεταξύ φυσικού και αστικού περιβάλλοντος όσο και μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο εξέχων πέτρινος τοίχος στην δυτική πλευρά του κτιρίου, πετυχαίνει την ομαλή οπτική μετάβαση από το φυσικό στο αστικό φόντο.
Για να επιτευχθεί η εξομάλυνση των οπτικών εμποδίων μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, χρησιμοποιήθηκαν χαρακτηριστικά μεγάλα υαλοστάσια, τα κασώματα των οποίων ενσωματώθηκαν στους τοίχους και στα δάπεδα, πετυχαίνοντας την επιθυμητή οπτική συνέχεια και την αλλοίωση του ορίου μεταξύ έσω και έξω.
Η κατοικία χωρίζεται σε τέσσερα επίπεδα:
Στο υπόγειο, που φιλοξενεί τον κλειστό χώρο στάθμευσης, το μηχανοστάσιο, αποθηκευτικούς χώρους και ένα playroom.
Στο ισόγειο συναντά κανείς τους χώρους διημέρευσης, την κουζίνα, το καθιστικό, την τραπεζαρία καθώς και ένα μικρό WC.
Στον α’ όροφο βρίσκεται το σύνολο των τεσσάρων υπνοδωματίων με τα λουτρά τους. Και στην σοφίτα που περιλαμβάνει ένα μικρό καθιστικό, WC καθώς και τους απαραίτητους αποθηκευτικούς χώρους. Ο ανελκυστήρας ενώνει και τα 4 επίπεδα διευκολύνοντας την μετάβαση σε αυτά.
Κατά το σχεδιασμό δόθηκε μεγάλη σημασία στο ενεργειακό αποτύπωμα του κτιρίου. Χρησιμοποιώντας σύγχρονες μεθόδους θερμομόνωσης και συστημάτων θέρμανσης/ ψύξης καθώς και με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πετασμάτων στο δώμα επετεύχθη το επιθυμητό αποτέλεσμα κατάταξης της οικίας στην ενεργειακή κατηγορία Α+ .

 

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική Μελέτη & Επίβλεψη:
ARCH LAB_149 Dimitris Philippitzis & Associates
Στατική Μελέτη:
Νίκος Χατζηνικολάου
Μηχανολογική Μελέτη:
Τάσος Φασουλίδης
Interior Design:
Arch Lab_149 Dimitris Philippitzis & Associates
Έτος Κατασκευής:
2022
Φωτογραφίες:
Ιωάννης Γιαννέλος

 

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κατοικία

Κατοικία "WELL 58" στη Λευκωσία

Βασική φιλοσοφία του αρχιτεκτονικού γραφείου EKKY Studio και των δημιουργών του, Kenzo Yamashita και Ελίνας Κρητικού είναι η μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων κάθε έργου με γνώμονα όλες τις παραμέτρους και με…
''Life in Mono Project'', μελέτη εσωτερικής διακόσμησης και φωτισμού σε διαμέρισμα στη Θέρμη

''Life in Mono Project'', μελέτη εσωτερικής διακόσμησης και φωτισμού σε διαμέρισμα στη Θέρμη

Πρόκειται για μια μελέτη εσωτερικής διακόσμησης και φωτισμού σε ένα νεόδμητο διαμέρισμα 45 m2 στην περιοχή της Θέρμης στην ανατολική Θεσσαλονίκη. Το διαμέρισμα περιλαμβάνει έναν ενιαίο χώρο καθιστικού, κουζίνας και…
Ιδιωτική κατοικία στο Πόρτο Ράφτη

Ιδιωτική κατοικία στο Πόρτο Ράφτη

Το έργο αυτό αφορά μία ιδιωτική κατοικία στην περιοχή του Πόρτο Ράφτη κοντά στην Αθήνα. Η κεντρική ιδέα του κτιρίου βασίζεται στη σύνδεση των βασικών λειτουργικών όγκων του κτιρίου πάνω…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.