Συγκρότημα τριών εξοχικών κατοικιών στην Ασίνη

Το συγκρότημα των τριών εξοχικών κατοικιών αναπτύσσεται σε μία πλαγιά με έντονη κλίση, βορειοανατολικό προσανατολισμό και ανεμπόδιστη θέα προς την περιοχή της Ασίνης και τη θάλασσα.
Οι τρεις κατοικίες σχεδιάστηκαν στην πλαγιά αμφιθεατρικά, συνδυάζοντας υπέργεια και υπόσκαφη δόμηση, με στόχο την πλήρη ένταξη στο φυσικό τοπίο και την ανεμπόδιστη θέα όλων των χώρων των κατοικιών.
Στο άνω μέρος του οικοπέδου στο φυσικό, υπάρχον πλάτωμα τοποθετήθηκε η υπέργεια Κατοικία 1. Πρόκειται για μια ισόγεια κατοικία, η οποία ορίζεται από 2 διακριτούς όγκους, που διαχωρίζονται μεταξύ τους από ένα αίθριο με φύτευση .
Ο όγκος με τη δίρριχτη στέγη, αποτελεί τον ενιαίο χώρο που φιλοξενεί τους χώρους διημέρευσης, ενώ ο δεύτερος όγκος, που τοποθετείται κάθετα στον πρώτο, περιλαμβάνει 2 υπνοδωμάτια με τα λουτρά τους.
Στη μέση του οικοπέδου, αρκετά χαμηλότερα από την υπέργεια κατοικία και ακολουθώντας το φυσικό ανάγλυφο οργανώνεται η υπόσκαφη Κατοικία 2 και ακόμη χαμηλότερα, η Κατοικία 3 εκμεταλλεύεται τις έντονες κλίσεις στο σημείο αυτό και εντάσσεται στο φυσικό τοπίο , παραμένοντας και αυτή εξολοκλήρου υπόσκαφη.
Οι 2 υπόσκαφες κατοικίες αποτελούνται από δύο τμήματα, που διαχωρίζονται μεταξύ τους από ένα αίθριο. Το ένα υπόσκαφο τμήμα φιλοξενεί σε έναν ενιαίο χώρο την είσοδο και τους χώρους διημέρευσης, ενώ στο άλλο υπόσκαφο τμήμα, υποβιβασμένο κατά 1.00 m, οργανώνονται τα υπνοδωμάτια και τα λουτρά. Η κατοικία 3 διαθέτει επιπλέον έναν ανεξάρτητο, υπόσκαφο ξενώνα σε ακόμη χαμηλότερη στάθμη .
Τα λουτρά και οι Κουζίνες οργανώνονται στο πίσω μέρος, ενώ για το φυσικό φωτισμό και αερισμό τους έχουν σχεδιαστεί κατακόρυφοι δίοδοι .
Τα δώματα τους σκεπασμένα και φυτεμένα με χώμα, προσφέρουν μόνωση και εναρμόνιση με το φυσικό τοπίο. Οι πισίνες και οι εξωτερικοί πλακόστρωτοι χώροι του συγκροτήματος αναπτύσσονται παράλληλα με τις 3 κατοικίες σε άμεση επαφή με τους χώρους διημέρευσης, έχοντας θέα στη θάλασσα.
Όλοι οι χώροι των κατοικιών έχουν άμεση πρόσβαση στην ύπαιθρο και στους διαμορφωμένους εξωτερικούς χώρους, μέσω μεγάλων κουφωμάτων. Την επιλογή μεγάλων υαλοστασίων, επέτρεψε άλλωστε και ο βορειοανατολικός προσανατολισμός των κτισμάτων.
Το συγκρότημα μελετήθηκε με γνώμονα τη δημιουργία λιτών και καθαρών όγκων.
Τα κτίσματα παραμένουν ισόγεια και εντάσσονται στο φυσικό τοπίο.
Ο συνδυασμός υπέργειων και υπόσκαφων κτισμάτων, βατών δωμάτων και στεγών, δημιουργεί ένα ιδιαίτερο και ενδιαφέρον σύνολο, ήπια ενταγμένο στο περιβάλλον του.
Οι πέτρινοι -κατά τμήματα- τοίχοι, το σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης και τα φυτεμένα δώματα, διατηρούν τις κατοικίες δροσερές το καλοκαίρι και ζεστές τον Χειμώνα. Φυσικός κλιματισμός επιτυγχάνεται επιπλέον με τα κατάλληλα τοποθετημένα ανοίγματα σε κάθε χώρο και τις κατακόρυφες διόδους φωτισμού - αερισμού.
Ο περιβάλλοντας χώρος διαμορφώνεται με πλακοστρωμένα πλατώματα και τοίχους αντιστήριξης από πέτρα, ενώ παλαιά ελαιόδεντρα, κυπαρίσσια αλλά και νέα φύτευση ολοκληρώνουν το φυσικό τοπίο.

 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
Α_2_Architects
Ομάδα μελέτης:
Σωτήρης Ανυφαντής, Σοφία Ζιώγα, Βίλμα Αγραφιώτη, Νίκος Ιωάννου
Στατική μελέτη:
Αντώνης Κότης
Η/Μ μελέτη:
E.M.G.
Κατασκευή:
Mytinilini Development S.A.
Επίβλεψη κατασκευής:
Πάνος Μπαστός, Γιώργος Ανάγνου
Styling:
Ιόλη Χιωτίνη
Τοποθεσία:
Τόλο Ασσίνης, Δ. Ναυπλίου
Εμβαδό Οικοπέδου:
6.500 m²
Συνολική επιφάνεια κατοικιών:
350 m²
Μελέτη-Κατασκευή:
2017-2018
Φωτογραφίες:
Γιώργος Κορδάκης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Δύο κατοικίες στην Εκάλη

Δύο κατοικίες στην Εκάλη

Το οικόπεδο, εμβαδού 1000 m², είναι μεσαίο και διαμπερές, με πρόσωπα προς τη λεωφόρο Ρόδων και την οδό Ικαρίας. Το μακρόστενο σχήμα του οδήγησε τελικώς σε σύνθεση επιμήκους κτιρίου συνολικού…
Κατοικία στην Εκάλη

Κατοικία στην Εκάλη

H αρχιτεκτονική της κατοικίας είναι “καθαρή” και υποδειγματική, απαλλαγμένη από υπερβολές αλλά και με τις απαραίτητες κατασκευαστικές λεπτομέρειες που της δίνουν μια υπερβατική διάσταση.Στην Eκάλη, που ως περιοχή δεν έχει…

"Olea house", δύο ισόγειες κατοικίες στην Πάτρα

Η σύλληψη της ιδέας προήλθε ως μία σύνθεση χώρων, οι οποίοι ακολουθούν ένα γραμμικό άξονα και διαχωρίζονται από αίθρια και ημιυπαίθριους χώρους. Βασικό στοιχείο, που αποτελεί και τον πυρήνα της…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.