Πέντε εξοχικές κατοικίες στη Χανιώτη Χαλκιδικής

  • Goulidis Constructions & Properties

Το υπό μελέτη αγροτεμάχιο βρίσκεται στη χερσόνησο της Κασσάνδρας, επί της επαρχιακής οδού που κινείται παράλληλα με το θαλάσσιο μέτωπο και σε απόσταση 100 μέτρων από αυτό. Στο βόρειο τμήμα του υπάρχουν τέσσερις παλιές ελιές, ενώ στο νότιο όριο, όπου οι κλίσεις είναι έντονες, υπάρχουν τρία πανύψηλα πεύκα. Το ζητούμενο από τους μελετητές ήταν η κατασκευή πέντε εξοχικών κατοικιών λειτουργικά ανεξάρτητων.
Τηρώντας τις απαιτούμενες από τον κανονισμό αποστάσεις από τα όρια, ο οικοδομικός πυρήνας που προέκυπτε, με μεγάλο μέτωπο προς τη θάλασσα, παρουσίαζε έντονες υψομετρικές διαφορές. Η σχεδιαστική επιλογή ήταν η δημιουργία υπόσκαφων κατοικιών ως προς το επίπεδο του ισογείου, συνδεδεμένες με όροφο σε εσοχή, ο οποίος εκτονώνεται σε φυτεμένο δώμα. Κατ' αυτόν τον τρόπο επιτεύχθηκε η απόλυτη ένταξη του κτιρίου στο ανάγλυφο του εδάφους, χωρίς να διαταράσσεται το φυσικό περιβάλλον. Δημιουργήθηκαν πέντε βιοκλιματικές κατοικίες με χώρους διημέρευσης και ξενώνες στο επίπεδο του ισογείου και κυρίως υπνοδωμάτια στον όροφο. Ο φυσικός φωτισμός και εξαερισμός των υπόσκαφων τμημάτων, επιτυγχάνεται με την κατασκευή κατακόρυφων φωταγωγών ικανών διαστάσεων.
Η επιλογή των υλικών των όψεων συντελεί στην εναρμόνιση του κτιρίου με τη χρωματική παλέτα του τοπίου. Η πέτρα Καρύστου στην επένδυση των όψεων και των διαχωριστικών τοίχων μεταξύ των κατοικιών, τα πλαίσια με λαμαρίνα corten και οι ανάγλυφες σιδεριές στα κατακόρυφα ανοίγματα, συνδυάζονται αρμονικά με τα οξειδωμένα στοιχεία της πέτρας, οριοθετώντας τα ανοίγματα των κουφωμάτων. Οι ξύλινες επενδύσεις στις οροφές των στεγάστρων συνδυάζονται με τα κατακόρυφα ξύλινα πετάσματα από ξυλεία μεράντι, τα οποία αποτελούν τα φυσικά όρια μεταξύ των κατοικιών στο επίπεδο του ορόφου και περιστρεφόμενα επιτυγχάνουν την απαιτούμενη σκίαση των εσωτερικών χώρων. Σε προέκταση του φυτεμένου δώματος, κατασκευάστηκαν μεταλλικά πλαίσια από γαλβανισμένες διατομές, που πληρώθηκαν με ξύλινες περσίδες, για την επέκταση της σκίασης των εξωτερικών καθιστικών χώρων.
Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στην κατασκευή του φυτεμένου δώματος με εκτατική φύτευση από δύο τύπους sedum, με σκοπό την συνεισφορά του στο βιοκλιματικό σχεδιασμό του κτιρίου και συγχρόνως την αποκατάσταση σε μεγάλο βαθμό της φυτεμένης επιφάνειας του αγροτεμαχίου.
Βιομηχανικά δάπεδα και τοιχία από ανεπίχριστο σκυρόδεμα συμπληρώνουν τις διαμορφώσεις γύρω από τις κατοικίες. Για την αντιμετώπιση των ανισοσταθμιών κατασκευάστηκαν γαλβανισμένα συρματοκιβώτια, που πληρώθηκαν με κροκάλες από το λατομείο της Γερακινής. Η διάστρωση του χώρου στάθμευσης έγινε επί γεωυφάσματος, με τα ίδια αδρανή, λεπτότερης διαβάθμισης, επιτυγχάνοντας την αποστράγγιση των ομβρίων και την εναρμόνιση της επιφάνειας με τους χρωματικούς τόνους της πέτρας Καρύστου στις όψεις του κτιρίου.
Σε τέσσερις από τις κατοικίες οι ισόγειοι χώροι εκτονώνονται σε αυλές με κολυμβητικές δεξαμενές και βυθισμένα καθιστικά από εμφανές σκυρόδεμα. Η πλήρωσή των δεξαμενών επιτυγχάνεται μερικώς με τη συλλογή των ομβρίων από τα δώματα των κατοικιών σε ειδική δεξαμενή. Ηλιακοί συλλέκτες τοποθετήθηκαν σε υπερυψωμένη θέση στην πίσω όψη του κτιρίου, έτσι ώστε να μην διαταράσσεται η όψη.
Ιδιαίτερη φροντίδα δόθηκε στο φωτισμό του κτιρίου και του περιβάλλοντος χώρου, ώστε να αναδειχθούν τα στοιχεία των όψεων και οι παλιές ελιές στον ακάλυπτο.
Το εσωτερικό των κατοικιών ακολουθεί αισθητικά τη φιλοσοφία του κελύφους. Η επιλογή της πατητής τσιμεντοκονίας σε δάπεδα και τοίχους, οι οροφές από σκυρόδεμα με ίχνη ξυλοτύπου και η χρήση ανεπεξέργαστης ξυλείας σε έπιπλα και διακοσμητικά στοιχεία, δημιουργούν ένα αρμονικό αποτέλεσμα και μία αίσθηση άνεσης στους χρήστες.

 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
Goulidis Constructions & Properties
Επίβλεψη:
Θεόδωρος Γουλίδης
Στατική μελέτη:
Αθανάσιος Γουλίδης
H/M μελέτη:
Κοντούτσικος Ζαχαρίας
Μελέτη φωτισμού:
Αθανάσιος Γουλίδης
Μελέτη εσωτερικού χώρου:
Goulidis Constructions & Properties
Τεχνική εταιρεία κατασκευής:
Goulidis Constructions & Properties
Εμβαδό κτιρίου:
450 m²
Χρόνος μελέτης:
2018
Χρόνος κατασκευής:
2018-2019
Φωτογραφίες:
Αθανάσιος Γουλίδης

 

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κατοικία στην Κρήτη

Κατοικία στην Κρήτη

Το οροπέδιο Λιβάδι, στην ανατολική παρειά του Ψηλορείτη έχει ως σημείο αναφοράς τον οικισμό Κρουσώνα, σε υψόμετρο μεταξύ 980 και 1100 m επάνω από τη θάλασσα. Επιλογή των ιδιοκτητών ήταν…
Εξοχική κατοικία στη Xαλκιδική

Εξοχική κατοικία στη Xαλκιδική

Το κτίριο, που έχει συνολικό εμβαδό 250 m², διαμορφώνεται σε τρία επίπεδα, καθένα από τα οποία έχει πρόσβαση σε εξωτερική “αυλή”. Στη διάταξη αυτή βοήθησε η μορφολογία του οικοπέδου με…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.