Μονοκατοικία στην Πυλαία Θεσσαλονίκης

Σε οικόπεδο περίπου 3.000 m², σχεδόν επίπεδο και ιδιαιτέρως επίμηκες, με τη στενή του πλευρά επί του δρόμου και προσανατολισμένη στη θέα, προορίστηκε να δεχθεί τη μονοκατοικία εξαμελούς οικογένειας. Η κλίση του οικοπέδου εκδηλώνεται μόνο στο πίσω τμήμα του, πράγμα που αξιοποιήθηκε για τη διαμόρφωση διακριτικού διώροφου όγκου.
Η κύρια είσοδος της κατοικίας επιτελείται από την εντός του οικοπέδου αμαξιτή αλέα. Ένας πολύ στενός δρόμος (δουλεία), κάθετος στη Μουστακλή, οδηγεί σε δευτερεύουσα είσοδο του οικοπέδου στο πίσω τμήμα του.
Χαρακτηριστικό στοιχείο της κατοικίας αποτελεί ο διαμπερής φωτεινός διώροφος συνδετικός όγκος της εισόδου. Στο εσωτερικό του, σε επίπεδο ισογείου επιτελείται η διανομή αφενός προς την πρόσθια δημόσια ζώνη (χώροι υποδοχής και κουζίνας) και αφετέρου προς την οπίσθια (διαμερίσματα των τεσσάρων παιδιών) στο ισόγειο και στη στάθμη “πλην ένα”.
Το κλιμακοστάσιο οδηγεί στον όροφο, που καταλαμβάνεται εξ ολοκλήρου, αλλά σε σημαντική εσοχή από το διαμέρισμα των γονέων, το οποίο βρέθηκε να αντιμετωπίζει τη θέα της δύσης, την πισίνα και την κύρια είσοδο του οικοπέδου. Στο εν λόγω διαμέρισμα, που αυλίζεται στη μεγάλη βεράντα άνωθεν του ισογείου καθιστικού, πλην του υπνοδωματίου έχει προβλεφθεί μεγάλο λουτρό, βεστιάριο και χώρος καθιστικού - γραφείου με τζάκι.
Tην πίσω ζώνη του ορόφου, που στεγάζει τους βοηθητικούς χώρους της γυμναστικής, του χαμάμ και μιας μικρής κουζίνας, συνδέει με το κυρίως διαμέρισμα των γονέων μια διακριτική πασαρέλα, που συμμετέχει ενεργά στην αισθητική του ψηλοτάβανου χώρου. Το κλιμακοστάσιο οδηγεί επίσης στο υπόγειο, στη στάθμη του ευρύχωρου γκαράζ, από όπου υπάρχει απευθείας πρόσβαση στην κατοικία. Η στάθμη αυτή χαρακτηρίζεται από ένα ενδιάμεσο καθιστικό, συνδυασμένο με την κάβα κρασιού, που σχεδιάστηκε λεπτομερώς μαζί με την αντίστοιχη επιπλοποιία.
 

Περισσότερα...

Στοιχεία Έργου

Αρχιτεκτoνική Μελέτη: Άρις Γεωργίου
Συνεργάτης Αρχιτέκτων: Ελένη Τσιτσιμπίκου
Επίβλεψη έργου: Άρις Γεωργίου, Γιάννης Καΐτσης
Κατασκευή: Γιώργος Ι. Γεωργιάδης και Συνεργάτες
Tοποθεσία: Πυλαία Θεσσαλονίκης
Συνολική επιφάνεια: 740 m²
Μελέτη: 2002 - 2003
Κατασκευή: 2004 – 2006
Φωτογραφίες: K. Ευαγγελίδης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Διπλοκατοικία στην Κηφησιά

Διπλοκατοικία στην Κηφησιά

Το κτίριο αποτελείται από ξεχωριστές κατοικίες για τις οικογένειες δυο αδελφών. Κάθε κατοικία αναπτύσσεται σε τέσσερα επίπεδα. Ακολουθώντας τη φυσική κλίση του εδάφους, η βόρεια όψη συνθέτεται από δυόμισι ορόφους…
Κατοικία στην Κέρκυρα

Κατοικία στην Κέρκυρα

Στην πανέμορφη Κέρκυρα, στο εσωτερικό ανάγλυφο του νησιού, τριγυρισμένη από λόφους και ελαιώνες, κτίστηκε αυτή η κατοικία για μια οικογένεια καλλιτεχνών. Επιλέχθηκε το υψηλότερο σημείο μιας έκτασης 26 στρεμμάτων με…
Κατοικία στο Μαρούσι

Κατοικία στο Μαρούσι

Σε μια περιοχή του δήμου Αμαρουσίου εκτός του πυκνού αστικού ιστού, σε γωνιακό οικόπεδο εμβαδού 426.00 μ², σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε συγκρότημα δύο κατοικιών. Ζητήθηκαν δύο ανεξάρτητες κατοικίες, η μία περιορισμένου…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.