Κτίριο καταστημάτων και γραφείων στα Βριλήσσια

  • Χάρις Αθανασοπούλου
  • Αθηνά Θεοδωροπούλου

Το κτίριο αποτελεί ιδιωτική ανάθεση σε γωνιακό οικόπεδο επί της Λεωφόρου Πεντέλης στα Βριλήσσια, στη συμβολή πολυσύχναστων δρόμων με έντονη ανάπτυξη εμπορικών και γραφειακών δραστηριοτήτων. Το τετραώροφο κτίριο περιλαμβάνει ένα ισόγειο κατάστημα με πατάρι και υπόγειο αποκλειστικής χρήσης και τρεις ορόφους γραφείων προς εκμετάλλευση, με εξάντληση της μέγιστης κάλυψης και δόμησης σύμφωνα με την απαίτηση των ιδιοκτητών.
Το κατάστημα στη βάση του κτιρίου ανεξαρτητοποιείται με ξεχωριστή είσοδο και εσωτερική ανεξάρτητη σκάλα. Μεγάλα υαλοστάσια στις όψεις του, που συμπληρώνονται από τα φέροντα στοιχεία από εμφανές σκυρόδεμα, αποσκοπούν στη δημιουργία μιας σχέσης διαφάνειας με το δημόσιο χώρο, ώστε να επιτυγχάνεται η καλύτερη ανάδειξη των εμπορευμάτων.
Στους ορόφους του κτιρίου, αντιθέτως, χρησιμοποιήθηκαν διάφορα ογκοπλαστικά στοιχεία για τη δημιουργία μιας ομαλής μετάβασης ανάμεσα στον πολύβουο εξωτερικό χώρο και στον ιδιωτικό χώρο των γραφείων. Οι κατόψεις των ορόφων σχεδιάστηκαν ως ενιαίοι - ευέλικτοι χώροι γραφείων με δυνατότητα χωρισμού ανάλογα με τις ανάγκες του εκάστοτε χρήστη. Η γωνιακή θέση του κτιρίου αλλά και η γειτνίαση με τον χώρο παλιού υδραγωγείου, έδωσαν τη δυνατότητα για τη δημιουργία διαμπερών χώρων με θέα. Στη βορειοδυτική όψη, επί της Λεωρόρου Πεντέλης, ο όγκος των εξωστών προβάλλεται προστατεύοντας τις γυάλινες επιφάνειες, ενώ τα πλαίσια που σχηματίζει δημιουργούν προστατευμένους υπαίθριους χώρους, φιλτράροντας την απρόσκοπτη θέαση στον εσωτερικό χώρο.
Αντίστοιχα, οι εξώστες της νοτιοανατολικής όψης σκιάζουν χωρίς να εμποδίζουν τη θέα προς το επιβλητικό υδραγωγείο. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη νοτιοδυτική όψη, όπου με τη χρήση προεξοχών από οπλισμένο σκυρόδεμα που συμπληρώνονται από υαλοστάσια και τοίχους με σοβά και χρώμα, δημιουργείται ένα δεύτερο κέλυφος, το οποίο διαμορφώνει μια διαλεκτική σχέση με την πόλη, καθώς η κίνηση του ήλιου συμβάλλει στην αποτύπωση τονισμών και σκιών. Τέλος, στη βορειοανατολική πλευρά, όπου το οικόπεδο γειτνιάζει με όμορο οικόπεδο, ο ψηλότερος όγκος του κλιμακοστασίου και το "έρκερ", που δίνει τη δυνατότητα μικρής επέκτασης των γραφείων, συμπληρώνουν την απλή γεωμετρία της επιφάνειας εμφανούς σκυροδέματος με στοιχεία από γυαλί, μέταλλο και χρώμα.
Στόχος της μελέτης ήταν η διάσπαση ενός κατά τα άλλα αυστηρά γεωμετρικού όγκου, όπου το κύριο υλικό κατασκευής του κτιρίου είναι το σκυρόδεμα, το οποίο παραμένει ανεπίχριστο και άβαφο, και σε συνδυασμό με τη χρήση διαφορετικών υλικών και χρωμάτων να δημιουργηθεί μια λιτή σύνθεση που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του χρήστη και θα συνδιαλέγεται με τον περιβάλλοντα χώρο της.

 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη & επίβλεψη:
Χάρις Αθανασοπούλου, Αθηνά Θεοδωροπούλου
Στατική μελέτη:
Παύλος Μαλανδράκης
H/M μελέτη:
Δέκτης Σύμβουλοι Μηχανικοί Α.Ε.
Μελέτη εσωτερικού χώρου:
Χάρις Αθανασοπούλου, Αθηνά Θεοδωροπούλου
Αρχιτεκτονική τοπίου:
Εύα Παπαδημητρίου
Τεχνική εταιρεία κατασκευής:
EUROHOME / Α. Αθανασόπουλος
Τοποθεσία:
Λ. Πεντέλης, Βριλήσσια
Συνολικό εμβαδό κτιρίου:
600 m²
Χρόνος μελέτης:
2017
Χρόνος κατασκευής:
2020
Παρουσίαση:
Χάρις Αθανασοπούλου
Φωτογραφίες:
Γιώργης Γερόλυμπος

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Συγκρότημα τριών κατοικιών στην Εκάλη

Συγκρότημα τριών κατοικιών στην Εκάλη

Στην ολοκληρωμένη του μορφή, το έργο έχει μελετηθεί ως συγκρότημα τριών μονοκατοικιών. Αυτές διαμορφώνονται σε δύο οικόπεδα υπό κλίση, τα οποία ενώνονται. Στο ένα από αυτά, προϋπάρχει μία κατοικία της…

"Kallithea Villas" δύο εξοχικές κατοικίες στη Χαλκιδική

Το έργο αφορά στο σχεδιασμό δύο μονοκατοικιών, συνολικής επιφάνειας περίπου 260 m² η κάθε μια, στην περιοχή της Καλλιθέας. Τα δύο σπίτια κατασκευάστηκαν σε οικόπεδο, το οποίο βρίσκεται δίπλα στην…
Μονοκατοικία

Μονοκατοικία "Obliquity" με αρχές βιοκλιματικού σχεδιασμού

Στόχος του σχεδιασμού υπήρξε εξαρχής η δημιουργία μιας μονοκατοικίας που να συνδυάζει τη βέλτιστη λύση από άποψη λειτουργικότητας και ενδιαφέρουσας μορφολογίας, ξεφεύγοντας από τα στερεότυπα του σύγχρονου αστικού ιστού. Το…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.