Κατοικία "Prism House, Single Family"

Σε ένα οικόπεδο με εφόδια τον άριστο προσανατολισμό και την εκπληκτική θέα, η αρχιτεκτονική πρόκληση προέκυψε από το πρισματικό σχήμα του!
Έτσι αυτό το απλό τετράπλευρο κτίριο, διατηρώντας αυτήν ακριβώς την πρισματική μορφή σε όλες της πλευρές του όγκου του, μέσα από τον οποίο ξεπροβάλλουν ευθύγραμμοι εξώστες, δημιουργεί μεγάλη αντίθεση με τα παραλληλόγραμμα γειτονικά κτίρια και ξεπροβάλει στην ουσία μέσα από το πράσινο της φύσης.

Έμφαση επίσης δόθηκε στον τρόπο κατασκευής του κτιρίου, όπου ο μεταλλικός του σκελετός "σκίζει" το κέλυφος της κατοικίας, δίνοντας μια αίσθηση αποδόμησης, ενώ παράλληλα προδίδει την ξηρά δόμηση της κατασκευής.

Τα σπίτι χωρίζεται σε τέσσερα επίπεδα:
Στο υπόγειο, το γκαράζ, το μηχανοστάσιο και έναν χώρο φιλοξενίας/playroom.

Στο ισόγειο, την ελεύθερη κάτοψη μοιράζονται η κουζίνα με το σαλόνι και ένα μικρό wc.
Στον Α όροφο τα τρία υπνοδωμάτια και τα δυο μπάνια, ενώ στο δώμα έχει προβλεφθεί αποθηκευτικός χώρος και ένα μικρό κουζινάκι το οποίο εξυπηρετεί το roof garden.

Όλα τα επίπεδα συνδέονται μεταξύ τους και με ασανσέρ, στην πλάτη του οποίου υπάρχει ένα shaft για την ευκολότερη διέλευση όλων των Η/Μ εγκαταστάσεων προς το υπόγειο.

Κύριο κριτήριο του όλου σχεδιασμού ήταν η επίτευξη της Α+ ενεργειακής κλάσης της μονοκατοικίας, πράγμα στο οποίο αναπόσπαστο ρόλο, εκτός της άριστης θερμομόνωσης του κελύφους, παίζουν η ύπαρξη φωτοβολταϊκών πάνελ, αλλά και ο παθητικός εξαερισμός των χωρών με τον εναλλάκτη θερμότητας.

 

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
Αθανάσιος Τζώκας
Στατική μελέτη:
Γεώργιος Γεωργιάδης
Η/Μ μελέτη:
Παναγιώτης Ζήρας
Επίβλεψη:
Αθανάσιος Τζώκας
Συνεργάτες:
Φώτιος Δαλιάνης, Κέλλυ Φιλιπποπούλου
Τεχνική εταιρεία κατασκευής:
Custom Construction
Τοποθεσία:
Καλαμάτα
Συνολικό εμβαδό κτιρίου:
300 m2
Χρόνος μελέτης:
2019
Χρόνος κατασκευής:
2020
Παρουσίαση:
Αθανάσιος Τζώκας
Φωτογραφίες:
Αθανάσιος Τζώκας

 

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κατοικία στο Ψυχικό

Κατοικία στο Ψυχικό

Η κατοικία βρίσκεται σε ένα επίμηκες κι επικλινές οικόπεδο στο Ψυχικό, με θέα στην πόλη της Αθήνας και γειτνιάζει με κατοικία που ανήκει σε συγγενική οικογένεια.Βασικό ζητούμενο ήταν η διερεύνηση…
Εξοχική κατοικία στη Σύρο

Εξοχική κατοικία στη Σύρο

Η κατοικία βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Σύρου, στη θέση “Σκληπί” της κοινότητας Μάννα, σε υψόμετρο 50 m από τη θάλασσα. Το χαρακτηριστικό στενόμακρο, ακανόνιστο σχήμα του οικοπέδου και η…
Συγκρότημα τριών κατοικιών στη Μυτιλήνη

Συγκρότημα τριών κατοικιών στη Μυτιλήνη

Στη Νεάπολη Μυτιλήνης, σ’ ένα ελαιόκτημα 10,5 στρεμμάτων, κατασκευάστηκε ένα συγκρότημα τριών κατοικιών, όμοιων στο κέλυφος, των οποίων η διάταξη δημιουργεί μια ανοιχτή "αγκαλιά" στο χώρο της πισίνας. Οι γειτνιάζοντες…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.