Κατοικία στη Νάξο με θέα στο Αιγαίο - "Linear Flow"

Προσφέροντας εντυπωσιακή ανεμπόδιστη θέα προς τη θάλασσα και το ηλιοβασίλεμα, η κατοικία βρίσκεται σε ένα μεγάλο κτήμα με ήπια κλίση, λίγο έξω από το χωριό Βίβλος στη Νάξο. Έχει σχεδιαστεί ως τόπος απόδρασης και ηρεμίας για μια δημιουργική οικογένεια και τους καλεσμένους της, ώστε να έρθουν σε στενή επαφή με το φυσικό περιβάλλον.
Αποτελείται από ανεξάρτητους κτιριακούς όγκους, σχεδιασμένους γύρω από ενδιάμεσες αυλές, που προσφέρουν ιδιωτικότητα και προστασία από τον έντονο κυκλαδίτικο ήλιο και αέρα. Όλοι οι χώροι, εσωτερικοί και εξωτερικοί, στρέφονται προς την υπέροχη θέα δυτικά, στο νησί της Πάρου και έχουν ανεξάρτητη πρόσβαση από έναν ανοιχτό διάδρομο στην πίσω όψη του κτιρίου. Έτσι λειτουργικά, η χωρική ανάπτυξη του κτιρίου είναι γραμμική και κάθε λευκός όγκος περιλαμβάνει μια ανεξάρτητη λειτουργία είτε για την κύρια κατοικία, είτε για τον ξενώνα.
Οι λευκοί κυκλαδίτικοι όγκοι του σπιτιού, με τους ελαφρώς επικλινείς τοίχους, θυμίζουν τα παραδοσιακά "πυργόσπιτα" στη Νάξο και δένουν με τους γραμμικούς πέτρινους τοίχους, που οριοθετούν τη διαδρομή πρόσβασης σε όλους τους χώρους.
Οι δύο κεντρικοί όγκοι αποτελούν τους χώρους διημέρευσης της κύριας κατοικίας και του ξενώνα. Έχουν ενιαίο καθιστικό με κουζίνα και κάθε όγκος εκτονώνεται άμεσα τόσο στη μεγάλη κεντρική αυλή, που προστατεύεται από τον άνεμο, όσο και στον μπροστινό υπαίθριο χώρο με τη μεγάλη πισίνα και το jacuzzi. Οι πλευρικοί όγκοι του κτιρίου περιλαμβάνουν τις περιοχές των υπνοδωματίων.
Ο ξενώνας φιλοξενεί δύο υπνοδωμάτια, ενώ το κυρίως σπίτι συνολικά τέσσερα, με την κυρίως κρεβατοκάμαρα να είναι ο μοναδικός χώρος σε όροφο, για απόλυτη ιδιωτικότητα και μέγιστη θέα προς τη θάλασσα. Όλα τα υπνοδωμάτια έχουν τη δυνατότητα να βγουν σε μια πιο ιδιωτική βεράντα, αποκτώντας έτσι ανεξαρτησία από τους κοινόχρηστους χώρους των υπαίθριων καθιστικών. Τέλος, ένας στεγασμένος πολυχώρος τοποθετείται πίσω από την κεντρική αυλή, φιλοξενώντας έναν χώρο έμπνευσης και δημιουργίας καλλιτεχνών.
Μεγάλες ξύλινες πέργκολες πάνω από τις αυλές ενοποιούν τους λευκούς όγκους, προσφέροντας σκίαση, δημιουργώντας παράλληλα μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα με τα χαρακτηριστικά παιχνιδίσματα του καλοκαιρινού ήλιου πάνω στο λευκό χρώμα του κτιρίου.
Αυτή η ιδέα του λιτού, καθαρού σχεδιασμού με κυκλαδίτικες επιρροές συνεχίζεται και στο εσωτερικό των χώρων. Απαλά υφάσματα και έπιπλα, χτιστά καθιστικά, ξύλινες λεπτομέρειες και ήπιος φωτισμός, που προέρχεται κυρίως από κρυφές πηγές, δημιουργούν μια ζεστή ατμόσφαιρα διαβίωσης. Τα γήινα, ουδέτερα χρώματα που επιλέχτηκαν, αποτελούν έναν ήσυχο καμβά για να εκφραστούν δημιουργικά οι ιδιοκτήτες.

Περισσότερα...

Στοιχεία Έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
GFRA architecture

Ομάδα μελέτης:
Φωτεινή Αναγνώστου, Τάσος Γούσης, Έντυ Ρόμπερτς, Ορέστης Καλονάρης, Φωτεινή Ηλιοπούλου

Στατική μελέτη:
Βασίλης Δεγαΐτας

H/M μελέτη:
Μανώλης Κοντόπουλος

Αρχιτεκτονική τοπίου:
Ecoscapes

Μελέτη φωτισμού:
Ράνια Μαχά

Κατασκευή:
TerraNaxia

Εμβαδό:
300 m²

Μελέτη:
2019-2020

Ολοκλήρωση:
2021-2022

Φωτογραφίες:
Παναγιώτης Βουμβάκης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

"Χωμάτινο φως", κατοικία στο Καπανδρίτι

Το κτίριο σχεδιάστηκε με βασικό άξονα τη σχέση του ανθρώπου με το τοπίο και ειδικότερα με το χώμα. Βρίσκεται στην πλαγιά ενός λόφου με έντονη κλίση και έχει διαμορφωθεί σε…

"Hide and seek" δυο κατοικίες στις Κολυμπήθρες της Πάρου

Αντικείμενο της μελέτης είναι ο σχεδιασμός δύο κατοικιών, με θέα προς τη θάλασσα και τον Κόλπο των Κολυμπηθρών. Οι κατοικίες χωροθετούνται στο ανατολικό σημείο του οικοπέδου. Οι αύλειοι χώροι αποτελούν…
Τρεις εξοχικές κατοικίες στη Μεθώνη με λιτότητα σχεδιασμού και οικοδομικής

Τρεις εξοχικές κατοικίες στη Μεθώνη με λιτότητα σχεδιασμού και οικοδομικής

ΠαρατήρησηΈνα έργο έχει συνήθως πολλές αφετηρίες: κάποιες γίνονται αντιληπτές, κάποιες ίσως όχι.Η περιοχή αποτελούσε προορισμό για περιπατητές και γενικά φυσιολάτρες, όπως παρατηρητές αποδημητικών πουλιών. Με αυτήν την αφορμή το θέμα…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.