Κατοικία στη Γλυφάδα

Στην επίλυση αυτής της κατοικίας για μια οικογένεια βασικό ρόλο έπαιξαν οι ιδιομορφίες του οικοπέδου, το οποίο βρίσκεται σε ένα κεντρικό σημείο της Γλυφάδας, όπου ανεγείρονται συνήθως πολυώροφες πολυκατοικίες. Η δύσκολη σχέση με τα γειτονικά κτίσματα καθόρισε τη συνθετική δομή αλλά και την αρχιτεκτονική έκφραση του κτιρίου.
Το κτίριο στρέφεται προς μια κεντρική αυλή και αποκτά ένα σαφές πλάγιο όριο - τοίχωμα προς την πλευρά των παρακείμενων κτισμάτων. Η περίκλειστη και μονολιθική έκφραση των εξωτερικών τοιχωμάτων που έρχεται σε διάλογο με την πόλη είναι σε αντίστιξη με την ρευστή γεωμετρία που αποκτά η σύνθεση, όταν συνδιαλέγεται με τον υπαίθριο χώρο της κατοικίας.
Το πρόγραμμα αναπτύσσεται σε τρεις ορόφους. Στο ισόγειο τοποθετούνται οι χώροι διημέρευσης, στον όροφο η ενότητα των παιδιών και στο δεύτερο όροφο η ενότητα του ζευγαριού. Η ενότητα των χώρων διημέρευσης ανοίγεται στον κεντρικό υπαίθριο χώρο, η ενότητα των παιδιών στο καθιστικό που βλέπει στο διώροφο χώρο, ενώ η ενότητα του ζευγαριού μπορεί να εκτονωθεί στον κήπο που έχει χωροθετηθεί στο δώμα του πρώτου ορόφου.
Η πέργκολα από οπλισμένο σκυρόδεμα, που τοποθετείται στο άκρο του οικοπέδου μαζί με την ψηλή φύτευση, οριοθετούν την αυλή και επεκτείνουν την αρχιτεκτονική σύνθεση ως το όριο του οικοπέδου.
Μεγάλη σημασία δόθηκε στη σχέση του φωτός με τους χώρους κατοίκησης. Καθώς η κατοικία ανοίγεται ολοκληρωτικά προς την αυλή και το εκεί όριο του κλειστού χώρου μετατίθεται στο άκρο του οικοπέδου, ο έλεγχος του φωτός αλλά και της ιδιωτικότητας του καθιστικού γίνεται μέσα από ένα σύστημα κινητών περσίδων από ξύλο. Η χρήση τους παρέχει τη δυνατότητα για εναλλαγή μεταξύ της απόλυτης διαφάνειας και της απόλυτης σκίασης, ανάλογα με την επιθυμία του χρηστή, ενώ μέσα από τις μεταβολές στο φιλτράρισμα του φωτός δημιουργούνται χώροι διαφορετικής ποιότητας στο καθιστικό της οικίας.
Η διαφάνεια στους υπόλοιπους χώρους επιτυγχάνεται μέσα από την εκτεταμένη χρήση κουφωμάτων και γυάλινων στηθαίων στους εξώστες.
Η επιλογή των υλικών, καθώς και η επίλυση των λεπτομερειών έγινε έτσι, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να αποκτήσει τη μέγιστη εκφραστική απλότητα και σαφήνεια και να αναδειχθούν οι βασικές παράμετροι της αρχιτεκτονικής σύνθεσης και, παράλληλα, το περιβάλλον κατοίκησης να προσφέρει στο χρήστη την επιθυμητή οικιακή γαλήνη.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:
Αρχιτεκτονική μελέτη: ISV Architects
Συνεργάτης αρχιτέκτων: Δημήτρης Παναγιώτου
Στατική μελέτη: 'Μανώλης Μάνιος και Συνεργάτες'
Υπεύθυνος στατικής μελέτης: Κωνσταντίνος Φιλακουρίδης
Η/Μ μελέτη: 'PG Καμαρινός Consulting Engineers'
Κατασκευή: ISV Construct
Υπεύθυνος κατασκευής: Άντα Παπαδημητρίου
Μελέτη εφαρμογής: Κατερίνα Ψαρρά, αρχιτέκτων μηχ.
Φωτογραφίες: Ανάργυρος Μουγιάκος

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Εξοχική κατοικία στη Xαλκιδική

Εξοχική κατοικία στη Xαλκιδική

Tο κτίριο είναι διαμορφωμένο σε ένα βασικό επίπεδο, με το καθιστικό λίγο πιο χαμηλά από το υπόλοιπο δάπεδο. Περιλαμβάνει ένα μεγάλο ενιαίο χώρο διαβίωσης και τέσσερα υπνοδωμάτια. Xαρακτηριστικό στοιχείο του…
Ισόγεια κατοικία

Ισόγεια κατοικία "Clover House", στα Κύθηρα

H κατοικία βρίσκεται στη νότια πλευρά των Κυθήρων, όπου οι ήπιες βουνοπλαγιές και η χαμηλή βλάστηση με αρωματικά φυτά και θάμνους συνιστούν ένα τυπικό μεσογειακό τοπίο, για το οποίο ξεχωρίζει…
Σχολή Εικαστικών & Κατοικία 1306

Σχολή Εικαστικών & Κατοικία 1306

Η κατοικία βρίσκεται σε μια απομακρυσμένη γεωργική περιοχή, η οποία χαρακτηρίζεται από δύσβατη πρόσβαση και ελάχιστη κυκλοφορία. Το σύνθετο κτιριολογικό πρόγραμμα απαιτούσε το σχεδιασμό στο οικόπεδο μιας μικρής σχολής εικαστικών…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.