Το κτίριο, συνολικού εμβαδού 680 m², εδράζεται στέρεα στη γη και αποπνέει μια λυρική αυστηρότητα. Η σύνθεση ξεκινά από τις “ανάγκες”, από το περιεχόμενο του κτιρίου. Επιλέγοντας χειρισμούς οικονομίας και αποφεύγοντας τις κτιριακές εμμονές, η μελέτη απελευθερώνει ένα μεγάλο κομμάτι του οικοπέδου, χαρίζοντάς το στην ύπαιθρο.
Στο εσωτερικό, ένας ισχυρός άξονας / νεύρο, φέρει την κίνηση της εισόδου στο επίπεδο του ισογείου, καταλήγοντας σε έναν διευρυμένο χώρο - τραπεζαρία και διαχωρίζει τους χώρους της κατοικίας σε περισσότερο και λιγότερο ιδιωτικούς. Εκατέρωθεν αυτού αναπτύσσονται από τη μία πλευρά ο χώρος του μεγάλου καθιστικού, ο χώρος του γραφείου και η αίθουσα του μπιλιάρδου και από την άλλη η κουζίνα, ένα δεύτερο μικρότερο καθιστικό, οι βοηθητικοί χώροι, η γκαρνταρόμπα και ένα WC. Στον ίδιο άξονα βρίσκεται η κλίμακα ανόδου στον όροφο και ο ανελκυστήρας.
Στον όροφο, οι χώροι οργανώνονται γύρω από ένα μεγάλο ορθογώνιο εσωτερικό αίθριο. Υπάρχουν τρία υπνοδωμάτια, τα οποία διαθέτουν μεγάλες βεράντες και λουτρό, ένα καθιστικό με δυνατότητα εκτόνωσης σε ημιυπαίθριο χώρο και ένα μεγάλο υπνοδωμάτιο με βεστιάριο και λουτρό με τζακούζι.
Υπάρχει μία σαφής πρόθεση για αναζήτηση πολλαπλών προσανατολισμών, για διαμπερότητα των χώρων και εκμετάλλευση των επικρατούντων ανέμων κατά τους θερινούς μήνες. Η εσωτερική κίνηση διαπερνάει το κτίριο σε διάφορα επίπεδα με σκοπό να τονίσει θέες και προσανατολισμούς, να εντείνει τη σχέση “κίνηση - ενότητες δραστηριοτήτων” και να τονίσει την ίδια την αξία της διαδρομής και τους υπαίθριους χώρους - εξώστες, οι οποίοι αποτελούν την άμεση επέκταση των κλειστών χώρων.
Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι ενδιάμεσοι χώροι, οι οποίοι μαζί με την κίνηση αποτελούν τα στοιχεία άρθρωσης και την περιοχή που περιλαμβάνει χαρακτηριστικά από όλους τους χώρους ταυτόχρονα.
Στη συνολική ανάδειξη του κτιρίου παίζει βασικό ρόλο η κλιμάκωση του φυσικού φωτισμού, που αναδεικνύει την υφή των υλικών αλλά και τις αναλογίες και τις “βαρύτητες” των χώρων, με τον άλλοτε άπλετο και άλλοτε διακριτικό και χαμηλό φωτισμό.
Εξωτερικά, το κτίριο χαρακτηρίζεται από την πλαστικότητα των όγκων, την εκτεταμένη χρήση της πέτρας, αλλά και από τον έντονο χρωματισμό του σοβά και των μεταλλικών κατασκευών, ακολουθώντας τις χρωματικές προτάσεις και τις αναλογίες της παραδοσιακής μεσογειακής αρχιτεκτονικής, αλλά με μια επίκαιρη και σύγχρονη κατεργασία.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Aρχιτεκτονική μελέτη: Γιώργος Mανέτας, Eλένη Kομίλη - Mανέτα
Συνεργάτες Aρχιτέκτονες: Eιρήνη Xάλαρη, Kορίνα Kυριακίδου
Στατική μελέτη: Σάββας Xατζησάββας
Η/Μ μελέτη: Nίκος Πράσινος, Xαράλαμπος Kότης
Σιδηρές κατασκευές: Aθανάσιος Pωμανάς, Aπόστολος Mυλωνάς
Kατασκευή:  Σ. X. XATZHΣABBAΣ A.E.
Xρόνος κατασκευής: 2004 - 2005
Φωτογραφίες: Kώστας Kοντός

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Καλοκαιρινή κατοικία 4, στη Βουρβουρού

Καλοκαιρινή κατοικία 4, στη Βουρβουρού

Το νέο κτίριο κατασκευάστηκε σε οικόπεδο, εμβαδού περίπου 2,5 στρεμμάτων, στον οικοδομικό συνεταιρισμό του διδακτικού προσωπικού του Α.Π.Θ. στη Βουρβουρού Σιθωνίας Χαλκιδικής. Στο οικόπεδο υπήρχε ήδη μία κατοικία, κατασκευασμένη στις…
Δύο κατοικίες στη Βυζίτσα Πηλίου

Δύο κατοικίες στη Βυζίτσα Πηλίου

Η επιτυχημένη ένταξη ενός κτιρίου σε ιστορικό περιβάλλον στηρίζεται στο τρίπτυχο: σχήμα - όγκος - μορφή. Τα καθαρά σχήματα των πηλιορείτικων σπιτιών, που φέρουν τετράριχτες στέγες με έντονα γείσα, αρκούν…
Κατοικία στην Κηφισιά

Κατοικία στην Κηφισιά

Η μονοκατοικία συνολικού εμβαδού 380 m² είναι χτισμένη σ’ ένα στενόμακρο οικόπεδο στην οδό Κορυτσάς στην Κηφισιά. Το οικόπεδο είναι επικλινές, με κατηφορική κλίση από το δρόμο προς το βάθος,…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.