Κατοικία διακοπών στα Λιβάδια Χανίων

"Ακουμπισμένη" στο βράχο του βουνού, σχεδόν στην κορυφή του ακρωτηρίου Κουτουλάς, προσαρμοσμένη στο άγριο τοπίο και φτιαγμένη από τα υλικά της γης, αυτή η κατοικία είναι ένας επιμήκης γραμμικός όγκος, ημιθαμμένος στο έδαφος, αγκαλιάζεται από πέτρινη λιθοδομή σε σχήμα Γ, που προφυλάσσει την κατοικία από το βορρά, γίνεται το όριο προς το βραχώδες ύψωμα και ορίζει την κεντρική είσοδο προς τη δύση, με θέα τη θάλασσα του δυτικού Κρητικού πελάγους.
Δύο καθαροί όγκοι, αυτός του καθιστικού - κουζίνας - τραπεζαρίας και αυτός των υπνοδωματίων, συνδέονται με έναν προστατευμένο διαμπερή ημιυπαίθριο χώρο διημέρευσης στην κατεύθυνση βορρά - νότου, που ξεκινάει από το βράχο και καταλήγει σε υπερυψωμένη εξέδρα, αιωρούμενη μεταξύ βουνού και θάλασσας, ουρανού και γης.
Τα μεγάλα συρόμενα κουφώματα του καθιστικού ενοποιούν το εσωτερικό και το εξωτερικό και δημιουργούν ένα μεγάλο, ανοιχτό, στεγασμένο με πέργκολα χώρο διαμονής, που ενοποιείται με τον ημιυπαίθριο.
Ένα μακρόστενο υδάτινο στοιχείο δημιουργείται παράλληλα στους κύριους χώρους της κατοικίας και είναι το όριο προς την απότομη κλίση, τη θέα και τη θάλασσα.
Τη σύνθεση συμπληρώνουν πέργκολες και σκίαστρα από μέταλλο και ξύλο.
Το εμφανές σκυρόδεμα στις πλάκες, ο πηλός στο χρώμα του χώματος στους τοίχους εξωτερικά, το κουρασάνι στο χρώμα της άμμου στους εσωτερικούς τοίχους, τα σκουριασμένα μέταλλα, τα στραβά ξύλα στις πέργκολες και η φυσική πέτρα ξερολιθιάς είναι τα βασικά υλικά της κατοικίας. Η φύτευση έχει διαμορφωθεί ως συνέχεια του βουνού.
Τέσσερα υπνοδωμάτια με εσωτερικό λουτρό, κουζίνα, τραπεζαρία, καθιστικό και WC σε ενιαίο χώρο, οργανώνονται στους εσωτερικούς χώρους.
Πέργκολες, πισίνα προσβάσιμη απ’ όλους τους χώρους, υπαίθρια ψησταριά, εξωτερική τραπεζαρία και καθιστικό στην εξέδρα και τον προστατευμένο ημιυπαίθριο με τζάκι ευνοούν τη χαλαρή διαβίωση και το "διάλογο" με τη φύση.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: PALY Αρχιτέκτονες - Νίκος Λυκούδης, Ισμήνη Παπασπηλιοπούλου
Συνεργάτες αρχιτέκτονες: Μαρίνα Γκολφομήτσου, Κατερίνα Αργυροπούλου Κωνσταντίνος Πλατύρραχος, Ελευθερία Χατζή
Επίβλεψη: Νίκος Λυκούδης
Στατική μελέτη - επίβλεψη: Απόστολος Ανδρεάδης
Η/Μ μελέτη: Αικατερίνη Δρακάκη
Τεχνική εταιρεία κατασκευής: Απόστολος Ανδρεάδης
Διακόσμηση: Μάνος Κυπριτίδης
Τοποθεσία: Λιβάδια Κισσαμου Χανίων, Κρήτη
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 216 m²
Χρόνος κατασκευής: 2014 - 2018
Φωτογραφίες: Γιώργος Αναστασάκης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Καλοκαιρινή κατοικία 4, στη Βουρβουρού

Καλοκαιρινή κατοικία 4, στη Βουρβουρού

Το νέο κτίριο κατασκευάστηκε σε οικόπεδο, εμβαδού περίπου 2,5 στρεμμάτων, στον οικοδομικό συνεταιρισμό του διδακτικού προσωπικού του Α.Π.Θ. στη Βουρβουρού Σιθωνίας Χαλκιδικής. Στο οικόπεδο υπήρχε ήδη μία κατοικία, κατασκευασμένη στις…
Μονοκατοικία στη Σύρο

Μονοκατοικία στη Σύρο

Η μονοκατοικία βρίσκεται στη Σύρο, σε ένα οικόπεδο 3,70 στρεμμάτων με θέα τον παραδοσιακό οικισμό και τη θάλασσα. Η αρχιτεκτονική προσέγγιση διαμορφώνει έναν κριτικό διάλογο μεταξύ της σύγχρονης αρχιτεκτονικής σκέψης…
Διώροφη κατοικία στο Ηράκλειο Κρήτης

Διώροφη κατοικία στο Ηράκλειο Κρήτης

Πρόκειται για μια διώροφη μονοκατοικία 267,00 m², σε ιδιόκτητο οικόπεδο 445,45 m², στο Ηράκλειο της Κρήτης. Το οικόπεδο επιλέχθηκε να έχει βορινή πλευρά για κλιματικούς λόγους, το οποίο είναι και…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.