Θερινές κατοικίες στις Κυκλάδες

Θερινή κατοικία στη Σύρο Ι
Η θερινή κατοικία Ι προορίζεται για ένα ζευγάρι και διαθέτει τέσσερις ξενώνες. Βασική απαίτηση των πελατών ήταν η μεγιστοποίηση της θέας προς τον κόλπο της Πλαγιάς. Κεντρική ιδέα ήταν η ενοποίηση των ποικίλων χώρων της κατοικίας κάτω από μια κοινή επιφάνεια με θέα το Αιγαίο. Ο αρχικός ορθογωνικός όγκος αποδομείται με τη δημιουργία μεγάλων ανοιγμάτων - περασμάτων σε όλες τις πλευρές. Οι επιμέρους κτιριακοί όγκοι, τοποθετούνται παράλληλα με φυγή προς την θέα του κόλπου, και συνδέονται νοητά μέσω της ενιαίας πλάκας οροφής.
Η είσοδος βρίσκεται στο πίσω μέρος του κτιρίου, ακολοουθώντας ήπια κάθοδο μέσω μικρών αυλών φυτεμένων με τοπικά αρωματικά βότανα. Ο κύριος όγκος του κτιρίου φιλοξενεί του κοινόχρηστους χώρους, ενώ ο λίγο ψηλότερος όγκος που είναι επενδεδυμένος με τοπική πέτρα στεγάζει τον ιδιωτικό χώρο του ζευγαριού.
Ο σχεδιασμός των ξενώνων διαφοροποιήθηκε σημαντικά. Κύρια επιθυμία ήταν η δημιουργία χώρων οι οποίοι θα είναι ανεξάρτητοι αλλά θα έχουν, παράλληλα, άμεση πρόσβαση στην πισίνα και στους κοινόχρηστους χώρους του κύριου κτιρίου.
Η διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου ακολουθεί το ανάγλυφο του φυσικού τοπίου μέσα από μονοπάτια και διαφορετικά επίπεδα που ορίζουν περιοχές χαλάρωσης, είτε ανοιχτές είτε προστατευμένες από τον ήλιο. Καρδιά του κτιρίου κατά τους ηλιόλουστους μήνες του καλοκαιριού, αποτελεί ο χώρος μεταξύ του κυρίου σπιτιού και του ξενώνα, όπου όλοι θα μπορούν να χαλαρώσουν και να απολαύσουν το Αιγαίο.

Θερινή κατοικία στη Σύρο ΙΙ
Η θερινή κατοικία ΙΙ φιλοξενεί μία τετραμελή οικογένεια και διαθέτει δύο ξενώνες. Σε αντίθεση με τη γειτονική κατοικία Ι, η απότομη και έντονη τοπογραφία κυριάρχησε στην σχεδιαστική διαδικασία.
Ένας κεντρικός άξονας οδηγεί από το επίπεδο του δρόμου στην καρδιά του κτιρίου μέσω σταδιακής κατάβασης από μεγάλη εξωτερική κλίμακα, εντείνοντας την εμπειρία του κυκλαδικού τοπίου. Ο χώρος της κεντρικής εισόδου ορίζεται από τους όγκους του κτιρίου, όπου τερματίζει το καθοδικό μονοπάτι και ανοίγεται προς την θέα του Αιγαίου.
Το κτίριο χωρίζεται σε εναν κυβικό όγκο που στεγάζει του κοινόχρηστους χώρους και το εν μέρει υπόσκαφο ορθογωνικό όγκο των υπνοδωματίων. Οι ξενώνες είναι επίσης υπόσκαφοι και ορίζονται από έναν πέτρινο τοίχο, τυπικής τεχνοτροπίας της τοπικής αρχιτεκτονικής. Ο κύριος χώρος του κτιρίου
Η διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου περιλαμβάνει δύο ανοιχτές «αυλές» προστατευμένες από τον ήλιο, ενώ ο κεντρικός χώρος είναι ανοιχτός για ηλιοθεραπεία και για το παιχνίδι των παιδιών.

 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
BLOCK722 architects+
Επικεφαλής Αρχιτέκτονες:
Σωτήρης Τσέργας & Κάτια Μαργαρίτογλου
Ομάδα:
Δώρα Φελέκου, Περέλα Άννα
Τοποθεσία:
Σύρος, Ελλάδα
Έτος:
2014
Interior design:
Κάτια Μαργαρίτογλου
Φωτογραφίες:
Ιωάννα Ρουφοπούλου, Εριέτα Αττάλη

 

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κατοικία στις Σπέτσες

Κατοικία στις Σπέτσες

Η κατοικία βρίσκεται σε ένα περιβάλλον ιδιαίτερου φυσικού κάλλους στην κορυφή του ακρωτηρίου της Ζωγεριάς Σπετσών, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας είναι ιδιωτικό δάσος που καταλήγει σε μικρό παραθαλάσσιο όρμο.…

"House F", αστική κατοικία στη Μεσσηνία

Οι στόχοι που τέθηκαν κατά το σχεδιασμό της κατοικίας F ήταν η λειτουργικότητα, η ροϊκότητα, η υγιεινή ατμόσφαιρα και η εσωστρέφεια που θα επιτρέπει στην οικογένεια των ιδιοκτητών να ζουν…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.